flits Lied Bløf in documentaire over Brouwersdam

Ernst Jan Rozendaal

Middelburg - Het opspuiten van zand op de Brouwersdam wordt onderwerp van een 'poëtische filmdocumentaire'. De popgroep Bløf heeft er het lied 'Alles beweegt' bij gemaakt en het geheel gaat in première tijdens de volgende editie van Concert at Sea.

Het dagelijks provinciebestuur heeft 5000 euro uitgetrokken om het kunstproject te ondersteunen. Dat geld gaat naar de Bewaerschole in Burgh-Haamstede. Die organiseert het project Balanceren tussen zoet en zout. Daarvoor is kunstenaar Bruno Doedens met zijn Stichting Landschapstheater en Meer (SLeM) uitgenodigd, die zich al langere tijd bezighouden met de relatie tussen mens en natuur. Hij stort zich nu op de zandsuppletie zoals die elk jaar plaatsvindt op de Zeeuwse stranden.

Op de Brouwersdam wordt in opdracht van Rijkswaterstaat 500.000 kubieke meter zand opgespoten. Dat duurt tien weken. SLeM wil het ophogen van het strand op een tot de verbeelding sprekende manier in beeld brengen en aan een breed publiek presenteren. Het oude, zoute zand dat al eeuwen op de zeebodem heeft gelegen wordt boven water gehaald. Er wordt nieuw land gecreëerd dat zich in de loop der jaren weer verplaatst langs de kustlijn. Dat proces wordt op film vastgelegd.

In plaats van het zand gewoon op te spuiten, wordt de tekst ALLES BEWEEGT op het strand geschreven. Door de wind en mogelijk ook door het getij zullen de woorden langzaam vervagen en binnen enkele maanden is er enkel nog de herinnering aan het tijdelijke landschap van letters. Maar die herinnering is dan wel in beeld gevangen. Overigens niet alleen het opspuiten. Zo is Doedens gisteren op de Brouwersdam al begonnen met opnamen waaraan tangodansers meewerken. De film zal ook worden doorsneden met mooie beelden van Zeeland, zegt voorzitter Maria Coolen van de Bewaerschole. Een impressie van het project staat op Doedens' website www.slem.org.

Bløf is gevraagd een lied te maken. Dat draagt de titel 'Alles beweegt', zoals ook het project inmiddels heet. De bedoeling is een korte versie te presenteren tijdens het festival Concert at Sea dat op 30 juni en 1 juli op de Brouwersdam wordt gehouden en de gehele film tijdens Film by the Sea in september in Vlissingen.

De provincie ziet in de documentaire over de Nederlandse en Zeeuwse cultuur van landaanwinning en kustbescherming mogelijkheden voor de marketing van het concept Zeeland - Land in Zee. "De verbinding van de zandsuppletie met Zeelands bekendste cultuurmerk Bløf en het bekendste Zeeuwse festivalmerk Concert at Sea geeft veel verschillende invalshoeken om het beeld en het project verder te benutten en maakt het tegelijk nog onmiskenbaarder Zeeuws", schrijven Gedeputeerde Staten bij hun beslissing om de subsidie beschikbaar te stellen. Volgens het dagelijks provinciebestuur is er een tekort aan geschikt beeldmateriaal voor de promotiedoeleinden van de provincie.

  1. Britse premier: 'De kans op een nieuwe aanslag is groot'
    LIVEBLOG

    Britse premier: 'De kans op een nieuwe aanslag is groot'

    Na een concert van zangeres Ariana Grande in het Britse Manchester zijn vannacht 22 doden en zeker 59 gewonden gevallen na een explosie. Het zijn veelal kinderen en tieners. De politie zegt dat het om een zelfmoordaanslag gaat die uitgevoerd werd door tenminste één man, de 22-jarige Salman Abedi. De Britse premier heeft het dreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk opgeschaald naar het hoogste niveau. Volg alle ontwikkelingen in dit liveblog.

poll

Ook in Zeeland kun je carrière maken

Ook in Zeeland kun je carrière maken

  • Eens (76%)
  • Oneens (24%)
17 stemmen