FLITS Leven in Zeeland wordt in 2017 aanzienlijk duurder

KRUININGEN Een gemiddeld Zeeuws gezin is volgend jaar al snel 250 euro meer kwijt aan de belangrijkste vaste lasten. Grootste boosdoener zijn de zorgkosten.

De brief die iedereen van de zorgverzekeraar ontvangt bevat slecht nieuws. De zorgpremie gaat omhoog. En niet zo weinig ook. De basisverzekering wordt pakweg acht euro per persoon duurder. Per maand. Op jaarbasis betekent dat al snel honderd euro erbij.

Het leven wordt in 2017 aanzienlijk duurder. Op alle fronten gaan de tarieven omhoog. Zelfs bij energiebedrijf Delta, dat de prijzen de laatste tijd steevast kon verlagen. Ook vrijwel alle Zeeuwse gemeenten en waterschap Scheldestromen doen er volgend jaar - wéér - een schepje bovenop.

Een gemiddeld Zeeuws gezin met een eigen woning is dit jaar bij elkaar 6106 euro kwijt aan zorgverzekering, energie, gemeente en waterschap. Dat stijgt volgend jaar met 252 euro (ruim vier procent) tot 6358 euro.

Het gezin gaat - gemiddeld - 3368 euro betalen aan de zorgverzekeraar (+208 euro), 1867 euro aan Delta (+20 euro), 734 euro aan de gemeente (+13 euro) en 389 euro aan het waterschap (+11 euro).

Maaike Grinwis van Budgetcoach Zeeland in Kruiningen ziet de stijgende lasten met zorg aan. ,,Ik schrok ervan hoeveel de zorgpremies weer zijn gestegen. Soms tien euro in de maand."

De toename van de kosten houdt geen gelijke tred met de stijging van het inkomen. Daardoor neemt de kans toe dat mensen in financiële problemen raken, zegt Grinwis. ,,Het wordt steeds moeilijker om het puzzeltje te leggen. Ook Jan Modaal gaat er veel last van hebben.""

Grinwis adviseert om alle vaste uitgaven regelmatig tegen het licht te houden. Dat geldt vooral voor de zorgverzekering. ,,Dit is hét moment om te gaan shoppen door te vergelijken met andere aanbieders."

poll

Loterijwinnaars moet je met rust laten

Loterijwinnaars moet je met rust laten

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
6024 stemmen