FLITS'Grote Kerk kan Veere cultuurstad maken'

VEEREMet een beetje 'durf en lef' kan Veere nationale en internationale faam verwerven bij mensen die geïnteresseerd zijn in hoogstaande cultuur. 

Instellingen die die kwaliteit leveren, komen graag naar de Grote Kerk om te exposeren of op te treden. Culturele bolwerken als het Nationale Ballet, Amsterdam Light Festival, filminstituut Eye, FOAM Fotografiemuseum en strijkorkest Amsterdam Sinfonietta zijn altijd op zoek naar podia buiten Amsterdam of de Randstad om hun kunsten te vertonen, te laten zien  en/of te laten horen. De Grote Kerk van Veere is voor al die 'triple-A-instituten' een gedroomd onderkomen om jaarlijks een periode terug te keren, betoogde kenner Ernst Veen voor een gehoor van zo'n honderddertig Veerenaren en belangstellenden van buiten, die naar een informatieavond over de toekomst van de Grote Kerk  waren gekomen.

Dat 'Veere geen Amsterdam is', beseft Veen net zo goed als sceptische Zeeuwen. Maar door een 'goed bestuur en een gezonde exploitatie' op poten te zetten, heeft de Grote Kerk voldoende potentie uit te groeien tot een gewaardeerde en goed bezochte expositieruimte annex concertzaal en toneelpodium. Veen is niet de enige, die vertrouwen heeft in zo'n scenario. Coryfeeën uit de landelijke culturele elite en bestuursvoorzitters van grote bedrijven zijn bereid in de Raad van Bestuur van de Stichting Grote Kerk Veere te gaan zitten en durven ook hun nek uit te steken.

Veen en vertegenwoordigers van bureau XPEX Experience Experts blijven bovendien realistisch. Ze schetsen geen beeld van honderdduizenden bezoekers, maar hopen, na een korte aanloopperiode, jaarlijks een kleine 60.000 bezoekers naar de Grote Kerk te halen. De plannenmakers denken bij zo'n scenario nog vier ton per jaar te kort te komen. Voor dat bedrag kloppen ze niet aan bij het gemeentebestuur; ze gaan zelf de boer op en verwachtten het tekort door bijdragen van grote culturele fondsen binnen te slepen. 

De leden van de commissie  Maatschappelijke Ontwikkeling vergaderen volgende week dinsdag over voortzetting van het haalbaarheidsonderzoek. Aanwezigen gaven de commissieleden mee dat vooral het parkeren  en het voorkomen van (geluids)overlast goed moet worden geregeld. Door Veere ook beter bereikbaar te maken met openbaar vervoer kan de stichting onder anderen meer studenten en docenten van University College Roosevelt trekken, betoogde een woordvoerster van het Middelburgse universiteitscollege.

poll

Ook in Zeeland kun je carrière maken

Ook in Zeeland kun je carrière maken

  • Eens (63%)
  • Oneens (37%)
1884 stemmen