FLITS: GroenLinks wil patstelling over kerncentrale doorbreken

MIDDELBURG  GroenLinks wil de patstelling tussen Zeeland en het Rijk over de kerncentrale doorbreken. De Statenfractie heeft daarom dinsdag een initiatiefvoorstel ingediend waarin het provinciebestuur wordt gevraagd erop aan te sturen dat het Rijk het probleem van de kerncentrale oplost. Kan dat niet op korte termijn, dat moet de kerncentrale onderwerp worden tijdens de kabinetsformatie.

De Staten gaan het voorstel van GroenLinks behandelen, eerst in een commissievergadering op 2 december en dan in de Statenvergadering van 16 december. Het voorstel lijkt inhoudelijk op een motie, maar de problematiek is daarvoor te belangrijk, vindt fractieleider Gerwi Temmink. Daarom is naar een zwaarder middel gegrepen.

"Het potje pingpongen dat nu aan de gang is, is in niemands belang. We moeten de verantwoordelijkheden daar neerleggen waar ze thuishoren. De problematiek van de kerncentrale overstijgt de mogelijkheden van de aandeelhouders, de provincie en de Zeeuwse gemeenten. Dat zegt ook de commissie Balkenende. Wij willen dat er een eenduidig signaal richting Den Haag gaat. Het probleem van de kerncentrale moet op nationaal niveau worden opgelost en de dialoog met Den Haag moet weer op gang komen."

Vorige week klapte het overleg tussen minister Kamp en Zeeland. Het Rijk wil helpen bij de oprichting van een Zeeuws Nutsbedrijf waarin netwerkbedrijf Enduris en de helft van waterbedrijf Evides worden ondergebracht. Die moeten daarvoor door de provincie en de gemeenten worden aangekocht, waarbij het Rijk garant wil staan. Met de opbrengst kan energiebedrijf Delta dan de kerncentrale in de benen houden. Daar moet nu jaarlijks veel geld bij, omdat de energieprijs zo laag is. Bij monde van de  provincie hebben de aandeelhouders deze oplossing afgewezen, waarop Kamp heeft geantwoord dat ze het dan maar zelf moeten uitzoeken.

GroenLinks streeft nu naar een gemeenschappelijk Zeeuws standpunt om Den Haag onder druk te zetten. "We moeten samen een vuist maken, net als Groningen heeft gedaan." Daarmee neemt de partij geen afstand van haar jarenlang uitgedragen standpunt dat de kerncentrale zo snel mogelijk moet worden gesloten, aldus Temmink. "Dat is nu niet aan de orde." Volgens GroenLinks is het ook slecht voor het milieu als Delta niet voor de kerncentrale kan zorgen. Als die al het vermogen van het energiebedrijf opslokt, is er ook geen geld om de overgang naar duurzame energie te bekostigen.

poll

Loterijwinnaars moet je met rust laten

Loterijwinnaars moet je met rust laten

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
5875 stemmen