FLITS GroenLinks wil af van houtkachels in Zeeland

NIEUWERKERK Het moet afgelopen zijn met de hinder en overlast door houtkachels en open haarden. Statenlid Gerwi Temmink van GroenLinks dringt daarop aan in vragen aan Gedeputeerde Staten.

Temmink wijst erop dat zeker één op de tien Nederlanders problemen ondervindt door de luchtkwaliteit. Dat wordt voor een deel veroorzaakt door houtrook en de stank en schadelijke stoffen die vrijkomen bij de verbranding van hout.

Die schadelijkheid wordt door 'vele rapporten' bevestigd, aldus Temmink. Daarom pleit GroenLinks ervoor 'de inwoners van Zeeland te behoeden voor deze schadelijke luchtvervuiling'. ,,De luchtkwaliteit is zeer belangrijk voor onze gezondheid. Vuile lucht inademen is slecht voor iedereen."

De partij wil dat de provincie bekijkt hoe zij de luchtkwaliteit kan verbeteren 'door het indammen van houtstook en het verminderen van houtrook'. De provincie zou ook de Zeeuwse gemeenten moeten oproepen hieraan aandacht te besteden, 'met als doel de gezondheidsklachten van mensen te verminderen en mensen met rookoverlast niet in de kou te laten staan'.

GroenLinks wil verder weten op welke schaal industriële houtstook in Zeeland wordt toegepast. 

poll

Ik wil het geslacht van mijn kind zo vroeg mogelijk weten

Ik wil het geslacht van mijn kind zo vroeg mogelijk weten

  • Eens (28%)
  • Oneens (72%)
742 stemmen