FLITS Gratis huwelijk Hulst en Sluis worden sobere vluggertjes

HULST Niet meer in de Trouwzaal, maar in een kantoortje, geen ruimte voor extra gasten, geen toespraken en geen muziek. De gemeenten Hulst en Sluis versoberen per 1 januari 2017 de ceremonie voor het gratis huwelijk.

De laatste jaren kiezen steeds meer stellen voor de gratis voltrekking van het huwelijk of het registreren van hun partnerschap. De mogelijkheid gratis te trouwen of een partnerschap te laten registreren, is oorspronkelijk bedoeld voor stellen die de reguliere kosten niet kunnen dragen, maar ondertussen maken hele volksstammen er gebruik van. Dat is niet de bedoeling aangezien deze ceremonies de gemeenten ook geld kosten. Hulst en Sluis hebben daarom besloten de gratis ceremonie aanzienlijk te versoberen. Die is niet meer in de Trouwzaal, behalve de getuigen mogen er geen andere gasten bij aanwezig zijn en toespraken en muziek maken ook geen onderdeel meer uit van de plechtigheid.

Wie dit te sober vindt, kan kiezen voor een andere optie; de eenvoudige voltrekking. Die is wel in de Trouwzaal, er mogen wat gasten bij en er is ruimte voor een korte toespraak en wat muziekstukken. Deze ceremonie kost in beide gemeenten honderd euro. Voor wie van het burgerlijk huwelijk een groot feest wil maken, zijn in beide gemeenten meerdere opties met evenzoveel prijskaartjes voorhanden. Dat is ook zo in de gemeente Terneuzen.

De gemeente Terneuzen paste de regels voor het gratis huwelijk in 2012 al aan. Daar werd het gratis huwelijk al versoberd. Volgens een gemeentewoordvoerder zit de mogelijkheid om gratis te trouwen (dinsdagochtend) elk jaar vol en dat zijn 204 gratis huwelijken per jaar.

poll

Ik ga snel mosselen eten

Ik ga snel mosselen eten

  • Eens (76%)
  • Oneens (24%)
605 stemmen