FLITS Geen nieuw verbod op tweede woning in Sluis

OOSTBURG Er is geen reden een verbod op 'tweede woningen' in de gemeente Sluis opnieuw in te voeren. Huizen zijn nog steeds betaalbaar. Dat concludeert het Sluise college. 

Sluis kende tot eind 2013 een 'tweede woningverordening'. Daarin stond dat het in grote stukken van de gemeente verboden was om een huis als tweede woning te gebruiken. De gemeenteraad schafte die verordening echter af. 

Die afschaffing werd afgelopen jaar geëvalueerd. Het invoeren van een nieuwe verordening kan, anders dan vroeger, alleen als er schaarste aan betaalbare woningen ontstaat. Daarmee werd een groot deel van het gras voor de voeten van onder meer dorpsraadbesturen weggemaaid. De raden in Cadzand, Groede en Zuidzande concludeerden dat het aantal tweede woningen sinds de afschaffing van de verordening schrikbarend snel is gestegen, waardoor de leefbaarheid in dorpen onder druk staat. Ze pleiten voor herinvoering van - minstens een deel - van de verordening.

Uit het onderzoek blijkt dat de huizenprijzen in met name Retranchement, Cadzand en Nieuwvliet bovengemiddeld snel stijgen. Niet toevallig zijn dat ook de dorpen waar het aantal tweede woningen het snelst toeneemt. De cijfers stijgen echter niet zodanig dat al kan worden gesproken van 'schaarste', al concluderen B en W zelf wel dat 'modale kopers steeds meer zijn aangewezen op woningen in andere kernen'. Het college wil wel vinger aan de pols houden. Daarom wordt de boel over vijf jaar opnieuw onderzocht.

De Sluise gemeenteraad praat woensdag in commissieverband over het voorstel en besluit er op donderdag 22 december over.

Meer over dit onderwerp in de papieren krant van vrijdag

poll

Ik ga snel mosselen eten

Ik ga snel mosselen eten

  • Eens (70%)
  • Oneens (30%)
878 stemmen