FLITS: Festival voor korte film in Sas van Gent

IJZENDIJKE Jeannice Adriaansens kan terugkijken op een geslaagd jaar. De filmmaakster uit IJzendijke oogstte veel internationaal succes met haar korte speelfilm Springtij. Australië, India, Rusland, Verenigde Staten, Spanje, Italië - over de hele wereld lieten vakjury's zich lovend uit over het werk van de Zeeuws-Vlaamse. Daarnaast waren er prijzen (ook al weer internationaal) voor de documentaire die ze maakte over kunstenaar Johnny Beerens: Van water de druppels. Zo had ze het niet durven voorzien.

Ondertussen zette Adriaansens met een aantal mensen de eerste editie van het internationale filmfestival Tegenstroom op poten. Op vrijdag 9 en zondag 11 december draaien in De Statie in Sas van Gent 21 korte films. Afwisselend documentaire en fictie. "Het idee voor zo’n festival had ik al langer", zegt ze. "Maar het moet ook handen en voeten krijgen en je hebt er geld voor nodig. Dat lukte in eerste instantie niet. Tot ik in contact kwam met de Orde van den Prince (Vlaams-Nederlands genootschap voor taal en cultuur, red.). Die zeiden: gaan we doen! Dankzij hen kan ik de eerste editie van Tegenstroom lanceren."

De korte film. Het is een genre wat in Nederland relatief onderbelicht is. Vreemd eigenlijk wanneer je bedenkt dat de korte spanningsboog naadloos aansluit bij het kijkgedrag van de 21ste eeuw. Een genre, kortom, met potentie. Met Tegenstroom hoopt Adriaansens dat te kunnen laten zien met films uit tien verschillende landen. "Het publiek kan een sterke programmering verwachten. Het zijn echt wereldtoppers in dit genre. We proberen er ook een beetje een happening van te maken. Dus er is een officiële opening en een afterparty. Het moet voor iedereen een feestje zijn. En we willen bezoekers de mogelijkheid geven om eens te ruiken aan dit genre – de korte film als een gedicht. Er op een andere manier mee kennismaken dan via YouTube."

Daarnaast is er een primeurtje. "Dit is het eerste festival in de Benelux waar een prijs wordt uitgereikt voor een Nederlandstalige film. Dat mag ook Vlaams zijn en dat is uniek. In Nederland is de prijs er wel voor Nederlandse films en in België voor Vlaamse, maar wij bekijken het grensoverschrijdend. Dit is het eerste festival waar de brug wordt geslagen tussen die Nederlandstalige gebieden. In Zeeuws-Vlaanderen moet je dat ook doen, vind ik." 

poll

Loterijwinnaars moet je met rust laten

Loterijwinnaars moet je met rust laten

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
7795 stemmen