FLITS Bressiaanse fotografe gebruikt de natuur als studioSprookjesachtig, surrealistisch, schilderachtig en ook een beetje duister. Fotokunstenares Lieke Anna Haertjens (28) uit Breskens vertelt verhalen met beeld en gebruikt de natuur als haar studio.

Toen ze vijftien was, werkte Lieke Anna de hele zomer in een supermarkt om haar eerste camera te kunnen kopen. Inmiddels heeft de Bressiaanse een eigen fotografiebedrijf én krijgt ze steeds meer bekendheid met haar fine art fotografie, beelden die een verhaal vertellen.

Sinds Lieke Anna in 2011 afstudeerde aan de opleiding visuele communicatie in Tilburg ontwikkelde ze steeds meer een eigen stijl. “Mijn foto’s hebben een duistere kant maar ook altijd een sprankje hoop”, vertelt ze. “Ik speel ook graag met kleur. Zodat mensen zich afvragen of het nou een foto is of een schilderij.”

Lieke Anna laat zich vooral inspireren door de natuur, die ze als studio gebruikt. Ze maakt al haar foto’s buiten en bewerkt ze achteraf in Photoshop. Zo heeft de fotografe reizen gemaakt naar onder meer IJsland en Amerika. Ook zijn veel van haar foto’s in de buurt gemaakt. Zo vormden een leegstaande loods in Breskens en de natuur bij Hoofdplaat en Hooge Platen het decor op enkele van haar werken. De foto Innocence is Bliss is gemaakt in Schoondijke. Lieke Anna won er afgelopen juni de NRC fotoprijs mee, met lente als thema. “Ik had op die dag eigenlijk ergens anders een fotoshoot maar het weer was te slecht. Ik wilde toch íets doen en een vriendin uit Schoondijke had een verstoten lammetje op de boerderij. Toen ik dat hoorde, had ik meteen een beeld in mijn hoofd.” Dat resulteerde in een foto die er bewust oud uit ziet. “De jurk die ik draag, had ik voor een euro gekocht. Er is een knoop af en er zit een vlekje op. Dat heb ik bewust zo gelaten.” Ze stelde haar camera in, zette het lammetje in haar nek en het diertje keek prompt recht de lens in.

De titels die Lieke Anna aan foto’s geeft, zijn vaak cryptisch. Het verhaal erachter, houdt de fotografe voor zichzelf. “Omdat ik het leuk vind als mensen zelf een gevoel of een verhaal bij een foto hebben. Dat ze zich identificeren met de persoon op de foto.” Daarom staan modellen nooit prominent met hun gezicht in beeld.

Lieke Anna wordt door andere fotografen ook regelmatig als model gevraagd en doet daarnaast bruilofts- en bedrijfsfotografie. Zo heeft Brouwerslokaal uit Groede haar gevraagd om het beeld te maken voor het flesje van de nieuwe Dutch Bargain. Ook wordt ze regelmatig gevraagd om lezingen te geven aan fotoclubs. Mensen willen weten hoe haar werk tot stand komt. “Hoe ik werk is ook geen geheim, ik wil graag mijn kennis delen. Ik ben niet bang dat iemand precies hetzelfde als ik gaat doen, want iedereen kijkt op z'n eigen manier naar de wereld.”

poll

Ik wil het geslacht van mijn kind zo vroeg mogelijk weten

Ik wil het geslacht van mijn kind zo vroeg mogelijk weten

  • Eens (27%)
  • Oneens (73%)
769 stemmen