FLITS Betere match vraag en aanbod respijtzorg

ZIERIKZEE Vraag en aanbod van respijtzorg, ofwel het tijdelijk uit handen nemen van de zorg van een mantelzorger, matchen niet goed. De gemeente Schouwen-Duiveland wil laten onderzoeken hoe het beter kan.

Het is één van plannen die de gemeente heeft om de ondersteuning aan mantelzorgers te verbeteren. De 750 bossen bloemen die de gemeente dit jaar, tijdens de Dag van de Mantelzorg, uitdeelde aan de doelgroep zijn vermoedelijk maar een topje van de ijsberg: zo’n 10 procent van het ware leger aan mantelzorgers op Schouwen-Duiveland. ,,De mantelzorger wordt steeds belangrijker, maar dan moeten we ze ook beter ondersteunen’’, licht wethouder Cees van den Bos het beleid dat op dit gebied in de maak is voor de komende vier jaar toe.

Voor ondersteuning en respijtzorg was een fonds beschikbaar, maar daar is afgelopen jaar geen gebruik van gemaakt. Door dit fonds anders in te gaan zetten, wil de gemeente ervoor zorgen dat het potje van 88.650 euro wel rechtstreeks aan mantelzorgers ten goede komt. Zo komt er onder meer een vergoeding voor leges die betaald moeten worden bij de bouw van mantelzorgwoningen. Per jaar is voor vijf van dit soort woningen een bedrag tot 1000 euro beschikbaar. Daarnaast wordt geld uitgetrokken voor het steunpunt mantelzorgondersteuning (8865 euro). Welzijnsorganisatie SMWO maakt een plan van aanpak om mantelzorgers beter te bereiken.

  1. Britse premier: 'De kans op een nieuwe aanslag is groot'
    LIVEBLOG

    Britse premier: 'De kans op een nieuwe aanslag is groot'

    Na een concert van zangeres Ariana Grande in het Britse Manchester zijn vannacht 22 doden en zeker 59 gewonden gevallen na een explosie. Het zijn veelal kinderen en tieners. De politie zegt dat het om een zelfmoordaanslag gaat die uitgevoerd werd door tenminste één man, de 22-jarige Salman Abedi. De Britse premier heeft het dreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk opgeschaald naar het hoogste niveau. Volg alle ontwikkelingen in dit liveblog.

poll

Ook in Zeeland kun je carrière maken

Ook in Zeeland kun je carrière maken

  • Eens (76%)
  • Oneens (24%)
17 stemmen