article
1.6265129
Wat is fijner dan de zomer verblijven in een gebied dat bij toeristen in trek is? Zeeuws-Vlaanderen ontvangt elk jaar honderdduizenden gasten
Waarom zou je je regio verlaten?
Wat is fijner dan de zomer verblijven in een gebied dat bij toeristen in trek is? Zeeuws-Vlaanderen ontvangt elk jaar honderdduizenden gasten
http://www.pzc.nl/extra/zomer/waarom-zou-je-je-regio-verlaten-1.6265129
2016-08-15T07:30:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6265649.1471246422!image/image-6265649.JPG
Terneuzen,Cultuur,Zeeuws-Vlaming,toerisme,hermes
Zomer
Home / Extra / Zomer / Waarom zou je je regio verlaten?

Waarom zou je je regio verlaten?

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Het werken in de speeltuin geeft Ronald Roelings veel voldoening.
   Fotograaf
  Wat is fijner dan de zomer verblijven in een gebied dat bij toeristen in trek is? Zeeuws-Vlaanderen ontvangt elk jaar honderdduizenden gasten

  Waarom zou je als Zeeuws-Vlaming in de zomermaanden je regio verlaten, wanneer iedereen naar hier komt, vroeg Bram Basting, voormalig raadslid van de gemeente Sluis, zich al af in deze rubriek.

  Veel van die toeristen weten Speeltuin Oranjekwartier in Terneuzen ook steeds beter te vinden, vertelt Ronald Roelands. ,,Duits, Frans, Engels, je komt het de laatste jaren allemaal tegen", aldus de Terneuzenaar, die de beheerder en coördinator is van de speeltuin.

  Bezoekers
  De bezoekersaantallen lopen, volgens Roelands, de laatste jaren sowieso op. ,,In 2010 hadden we jaarlijks 20.000 bezoekers. Dit jaar gaan we waarschijnlijk eindigen op 27.000, vorig jaar zaten we op 26.000 en een beetje."

  Het is de reden dat Roelands in de zomermaanden niet naar het buitenland trekt. ,,De zomervakantie is voor ons een hele drukke periode. Wanneer de kinderen naar school gaan, begint de drukte af te nemen en kan ik met een gerust hart op vakantie."

  De speeltuin zit in zijn bloed. ,,Mijn vader is vanaf 1958 toezichthouder en voorzitter van het Oranjekwartier geweest", vertelt Roelands, die zelf sinds 1997 een officiële rol heeft. ,,Ik ben een echt manusje-van-alles. Ik hielp als er iets gesjouwd moest worden, maar had nooit een rol in de organisatie" aldus Roelands, die ook een rol had in Slot-FM, de voorloper van Terneuzen FM. Ook zat hij in de organisatie van de Omloop van Zeeuws-Vlaanderen.

  Vrijwilligers
  ,,Ik ben het type dat niet graag stilzit, en dat hoeft gelukkig ook niet met de speeltuin." Hij kan zichzelf er echt in kwijt, ondanks fysieke ongemakken. Enkele jaren geleden onderging Roelands een niertransplantatie, die leidde tot een afkeuring. Hij had het er toentertijd heel zwaar mee: ,,Ik heb nog twee jaar proberen te werken, maar dat ging niet. Na een drukke ochtend ben ik op."

  Roelands is nu de man geworden die op de achtergrond alles regelt voor een groep van tachtig vrijwilligers. Hij haalt altijd veel voldoening uit de speeltuin. Zeker op de drukke dagen wanneer hij als tweede man door de speeltuin wandelt en een gevallen kind kan helpen of een oplaaiend ruzietje kan sussen. ,,In onze vrijwilligersgroep zit ook een gepensioneerde schipper. Hij zat ineens op de wal en wist niet wat hij moest doen. Nu schildert hij hier wanneer het lekker weer is," vertelt Roelands.

  'Fantastisch'
  ,,Het is een fijne andere kant van het Oranjekwartier. Naast de kinderen die hier kunnen spelen, zit hier een groep vrijwilligers. Die kunnen een mooie speeltuin beheren. Fantastisch."

  Ook Marijke Hemelsoet kan haar ei kwijt deze zomer. ,,Ik heb net even twee vriendinnen op de koffie", zegt het raadslid van TOP/Gemeentebelangen in de Terneuzenzse gemeenteraad. ,,Ik schenk heel even een bakje in."

  Ze keert even later terug en brandt meteen los. Eigenlijk is het zomerreces voor de raad nog enkele weken te kort voor Hemelsoet. Ze is ook nauw betrokken bij het Finlandcircuit, het motorcrossterrein in Westdorpe. Gelukkig nog wel. Eind juni kwam de kogel door de kerk. Zeeland Seaports, eigenaar van de grond, had het eigen aandeel verkocht aan de Beelen Groep. De motorcrossers moesten op zoek naar een nieuw terrein.

  Gedoemd
  Het besluit was schrikken voor Hemelsoet, die op het circuit het Open Zeeuws Kampioenschap organiseert. ,,We waren gedoemd te verdwijnen," vertelt ze. ,,Maar ik heb gelukkig een goed gesprek gehad met de nieuwe eigenaren en we mogen tot 1 december op de huidige locatie blijven."

  Hierdoor kan ook een speciaal project voor Hemelsoet doorgaan: dat is de Special Day, een motorcrossdag voor Zeeuws-Vlamingen met een verstandelijke beperkingen.

  ,,Op dit moment zijn er nog maar drie grote vaste activiteiten voor hen: de Truckroll, een boottocht over de Westerschelde en ons evenement" vertelt Hemelsoet. Special Day, dat op 5 september plaatsvindt, en het OZK -motorcross organiseert en regelt de in Westdorpe woonachtige Hemelsoet tijdens haar vrije zomer. ,,Mijn vakantieperiode is eigenlijk te kort," grapt ze.

  Beperkten
  Want naast alle voorbereidingen heeft ze ook nog haar quad Miep waarmee ze er graag op uittrekt. ,,Ik geniet echt, wanneer ik door onze prachtige polders tour." Ook schrijft Hemelsoet veel, over haar quad - waar ze haar tweede boek 'De Quadmiep' op baseerde - en het leven. Met de opbrengst van haar eerste boek steunde ze de bouw van een belevingstuin voor verstandelijk beperkten.

  ,,Ik heb zelf een lichamelijke beperking (Post Polio Syndroom, red.) en wil me voor de volle honderd procent inzetten voor hen," vertelt ze. ,,Als ik dan op de Special Day zo zie genieten, kom ik volledig ontspannen in de politieke arena op het gemeentehuis." Alles staat gereed voor de vijftiende editie op 5 september. Hemelsoet: ,,k ben alleen nog op zoek naar leuke dingen voor in de goodiebags."