article
1.6245854
ARNEMUIDEN - Defensie pakt dit jaar groots uit op de Zeeuwse Luchtvaartdagen met onder meer uitleg over de luchtoorlog en een schietsimulator.
Voor iedereen wat op vliegfestijn
ARNEMUIDEN - Defensie pakt dit jaar groots uit op de Zeeuwse Luchtvaartdagen met onder meer uitleg over de luchtoorlog en een schietsimulator.
http://www.pzc.nl/extra/zomer/voor-iedereen-wat-op-vliegfestijn-1.6245854
2016-08-06T08:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6245861.1470430322!image/image-6245861.JPG
Arnemuiden,Vrijetijdsbesteding,Zeeuwse Luchtvaartdagen,hermes
Zomer
Home / Extra / Zomer / Voor iedereen wat op vliegfestijn

Voor iedereen wat op vliegfestijn

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Niet alleen kijken, maar ook zelf plaatsnemen in zo'n oude kist. Het kan allemaal.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Vliegeniers van oude kisten, hebben vaak hun kleding aangepast.
   Fotograaf
  ARNEMUIDEN - Defensie pakt dit jaar groots uit op de Zeeuwse Luchtvaartdagen met onder meer uitleg over de luchtoorlog en een schietsimulator.

  Nog even plakt hij snel een bordje met de woorden 'entree' op een hek. Coördinator Joop van Weele ziet op het laatste moment altijd nog wel dingen die even gedaan moeten worden.

  Hij is weer helemaal klaar voor de traditionele Zeeuwse Luchtvaartdagen op vliegveld Midden Zeeland in Arnemuiden. Eigenlijk hoeft hij niet zo nodig met zijn hoofd in de krant. Want het gaat niet om hem, maar om alles wat de deelnemers en vrijwilligers organiseren voor de bezoekers, vindt hij.

  Toch is Joop wel de aangewezen persoon die kan vertellen hoe dit luchtvaartfeestje in elkaar steekt. Al sinds de oprichting van de Zeeuwse Luchtvaartdagen is hij er namelijk als coördinator bij betrokken. Het evenement wordt sinds 2008 georganiseerd door Wings to Victory, in samenwerking met vliegveld Midden Zeeland en de daar gevestigde bedrijven en verenigingen.

  In 2012 kreeg het voor het eerst de titel Zeeuwse Luchtvaartdagen. ,,Het was feitelijk de open dag van Wings to Victory die is uitgegroeid tot de Zeeuwse Luchtvaartdagen. Steeds meer mensen weten het evenement nu te vinden.

  Wat dit jaar heel mooi is, is dat Defensie groots uitpakt met uitleg over de luchtoorlog, een schietsimulator, flightsimulators en een F16A gevechtsvliegtuig", vertelt Joop. "Het is vertier, maar mensen worden ook geïnformeerd. En het is een goed moment voor hen om nieuw personeel te werven. Het mes snijdt zo aan twee kanten."

  Joops aandacht wordt gevraagd door een vrijwilliger, er is wat mankracht nodig om de PC-7 van de luchtmacht weg te duwen. Met behulp van het nieuwe communicatiesysteem met oortjes is dat zo geregeld. Handig dat ze daar in geïnvesteerd hebben.

  "We hebben besloten die investering dit jaar te doen, want met zo'n team vrijwilligers is een goede communicatie heel belangrijk. We hebben voor de opbouw 15 tot 20 vrijwilligers, tijdens de dagen zelf zijn het er 30 tot 40. Zo heb je snel contact."

  Het is ook niet voor niets dat hij zich verplaatst over het terrein met een fiets, want anders loop je je helemaal verloren. Het terrein is zo groot dat ze het inmiddels in vakken met een letter verdeeld hebben.,,Dat scheelt een hoop als je moet uitleggen waar iets is. Nu hoeven we niet meer te zeggen dat iets bij die tent of dat gebouw is, maar kunnen we verwijzen naar een vak."

  In al die vakken is er voor iedereen wel iets interessants te zien, of je nu van luchtvaart houdt of niet. Er zijn diverse kraampjes met inhoud die varieert van Zeeuwse babbelaars tot militaria. De allerkleinsten kunnen plaats nemen in houten trapvliegtuigjes en voor de stoere jongens (en meiden) zijn er grote legervoertuigen te bewonderen en de mogelijkheid om te leren boogschieten.

  De F16 is helaas alleen vanaf de buitenkant te bekijken, vertelt de commentator die ook de vliegdemonstraties van commentaar voorziet. In verband met verscherpte regelgeving rondom veiligheid mag het publiek niet in de cockpit kijken. Met de veiligheid op het terrein zit het overigens wel goed volgens Joop. ,,Er zijn twee veiligheidscoördinatoren aanwezig die in contact staan met de EHBO. Dat is het EHBO team uit Yerseke, die tot de top van Zeeland behoren."

  Het evenement is dan wel sterk weersafhankelijk, maar met een dag als gisteren en de goede vooruitzichten, hoopt de organisatie op zo'n 8000 bezoekers in totaal. Wanneer alles straks achter de rug is heeft Joop even vakantie en doet hij een maand niets aan de luchtvaartdagen. Maar eer het oktober is? Dan begint het organiseren weer van voren af aan.