article
1.6228370
BRESKENS - Van de bijna zeshonderd vaste plaatshouders in de jachthaven van Breskens zijn er op een zomerdag honderd afwezig. Zo komt plek vrij voor passanten. Breskens, dat is het begin van weer op zee zijn." Anneke van Leeuwen uit Heerjansdam zeilde zowat de hele wereld rond, maar als het een beetje kan slaat ze Breskens niet over. "Even Breskens doen, dat maakt het af."
Voor elke gast gaat nationale vlag in top
BRESKENS - Van de bijna zeshonderd vaste plaatshouders in de jachthaven van Breskens zijn er op een zomerdag honderd afwezig. Zo komt plek vrij voor passanten. Breskens, dat is het begin van weer op zee zijn." Anneke van Leeuwen uit Heerjansdam zeilde zowat de hele wereld rond, maar als het een beetje kan slaat ze Breskens niet over. "Even Breskens doen, dat maakt het af."
http://www.pzc.nl/extra/zomer/voor-elke-gast-gaat-nationale-vlag-in-top-1.6228370
2016-07-29T07:36:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6228384.1469777624!image/image-6228384.JPG
Breskens,Ondernemer,jachthaven,zomer in zeeland,hermes
Zomer
Home / Extra / Zomer / Voor elke gast gaat nationale vlag in top

Voor elke gast gaat nationale vlag in top

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Jachthaven in Breskens.
   Fotograaf
  BRESKENS - Van de bijna zeshonderd vaste plaatshouders in de jachthaven van Breskens zijn er op een zomerdag honderd afwezig. Zo komt plek vrij voor passanten. Breskens, dat is het begin van weer op zee zijn." Anneke van Leeuwen uit Heerjansdam zeilde zowat de hele wereld rond, maar als het een beetje kan slaat ze Breskens niet over. "Even Breskens doen, dat maakt het af."

  Anneke is met vriendinnen Christel van de Wetering en Janneke Wijnhorst net aangekomen in de Breskense jachthaven. Met een drankje vieren ze aan boord de behouden aankomst. "Morgen gaan we weer verder", vertellen ze.

  Ze zijn bepaald niet de enigen die maar één nachtje in de haven verblijven, vertelt havenmeester Hans Vergouwe. "Veel mensen gaan vanaf hier óf de Noordzee op, richting België of Engeland, of juist de binnenwateren. We zijn een mooie uitvalsbasis."

  Nostalgie
  Ook de drie dames staan voor die keuze. Het wordt Antwerpen, vertelt Anneke. "Ik vind het heerlijk om over de Westerschelde te varen. Sommige mensen durven dat niet vanwege die grote containerschepen. Maar als je je netjes aan de regels houdt, dan kan er niets gebeuren."

  De liefde voor Breskens komt voort uit nostalgie, geeft ze aan. "Ik heb vanaf hier vaak meegedaan aan de North Sea Races. Dan hebben we het over lang geleden, hoor. Jaren zeventig."

  De haven in Breskens is van alle gemakken voorzien, concluderen de drie dames. "Maar daar is het ons niet direct om te doen, hoor. We genieten ook van kleinere havens als die in Burghsluis en Kats." Sterker nog: de drukke havens mijden ze liever. "Zierikzee, die sla ik liever over", verklaart Anneke. "Daar lig je soms acht rijen dik. En het is er altijd lawaaiig."

  Alle windstreken
  In de Breskense haven is altijd plek, vertelt havenmeester Vergouwe. Al zijn er geen aparte plekken voor passanten. "Die geven we een plekje van vaste klanten die er niet zijn", legt hij uit. In de zomer zijn dat er pakweg honderd. "En we hebben zo'n tachtig passanten per nacht, dus dat lukt prima."

  De klanten komen uit alle windstreken. "Je kunt dáár zien uit welk land we gasten hebben", wijst Vergouwe naar een rijtje 'welkomstvlaggen'. "Voor elke nationaliteit die we hier ontvangen, hijsen we de vlag van dat land." Nou ja, élke... "Van al die vroegere Russische staten hebben we ze niet, hoor... Maar dat soort mensen ontvangen we hier ook niet al te veel." Vandaag blijft het bij de meest gangbare: de Nederlandse, Duitse, Belgische en Engelse vlag hangen gebroederlijk naast elkaar.

  De haven ligt lekker vol, maar proppen is duidelijk niet nodig. "Ik heb het wel eens gehad dat we ze rijen dik moesten leggen. Dan kon je over de bootjes van de ene naar de andere kant van de haven lopen." Die tijd is voorbij, simpelweg omdat er steeds minder plezierboten rondvaren.

  Grijze hoofden
  Vergouwe: "Jonge mensen beginnen er niet meer aan. Het is duur, en jongeren hebben steeds meer te kiezen als ze hun geld willen uitgeven. En áls ze al gaan zeilen, reizen ze naar Kroatië en huren daar een boot." Gevolg, zegt Vergouwe: "Alleen nog grijze hoofden op de bootjes."

  Alleen ouderen? Laat daar nou net het gezin Doomernik uit Den Bosch op een bootje zitten. Vader Joop, moeder Vanessa en zoon Thom (7) nuanceren het beeld van de 'grijze hoofden'. "Ik zie best eens andere kinderen, hoor", vertelt Thom. "Maar niet heel veel." Hij heeft er zelf geen moeite mee om de vakantie door te brengen op en rond de boot. "Ik vind het wel fijn om steeds een soort huis met je mee te kunnen nemen." En slapen aan boord gaat ook prima. "Het wiebelen brengt me in slaap."

  De Doomerniks waren al een paar keer eerder in Breskens, vertellen ze. Maar eigenlijk, verklapt Vanessa, hadden ze dit keer al lang weer weg willen zijn. "Vrienden van ons liggen in Blankenberghe. We hebben twee pogingen gedaan om daar te geraken, maar gisteren waaide het te hard en zojuist ging de motor raar doen. Dus zijn we maar teruggekomen." Dat wordt vanavond dus nóg een keer uit eten in Breskens. Ook geen straf, hoor...