article
1.6235491
OOSTKAPELLE - Ze schijten de bomen kapot, maar dat geeft niet. Een kolonie aalscholvers bevolkt sinds 15 jaar de eendenkooi in Oostkapelle.
Viseter voedt zijn jong op in het bos
OOSTKAPELLE - Ze schijten de bomen kapot, maar dat geeft niet. Een kolonie aalscholvers bevolkt sinds 15 jaar de eendenkooi in Oostkapelle.
http://www.pzc.nl/extra/zomer/viseter-voedt-zijn-jong-op-in-het-bos-1.6235491
2016-08-02T06:30:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6235493.1481722371!image/image-6235493.JPG
Oostkapelle,Fauna,Eendenkooi,hermes
Zomer
Home / Extra / Zomer / Viseter voedt zijn jong op in het bos

Viseter voedt zijn jong op in het bos

Foto's
4
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Boswachter Karel Leeftink.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De kooiker ving de wilde eenden van achter de rieten schermen.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Na het vangen van de eenden en het omdraaien van hun nek, werden ze in de zogenoemde spartelkooi geworpen.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Sinds vijftien jaar heeft de aalscholver de eendenkooi uitgekozen als broedgebied.
   Fotograaf
  OOSTKAPELLE - Ze schijten de bomen kapot, maar dat geeft niet. Een kolonie aalscholvers bevolkt sinds 15 jaar de eendenkooi in Oostkapelle.

  Verscholen tussen de bomen van De Manteling, misschien wel het mooiste natuurgebied van Walcheren, ligt eendenkooi Slikkenbosch. Het is een afgesloten stukje natuur in Oostkapelle en een van de drie overgebleven eendenkooien in Zeeland.

  De betekenis van de naam Slikkenbosch laat zich niet moeilijk raden. "Een natte duinvallei in het bos, wordt in Zeeland al gauw slikkerig genoemd", vertelt boswachter Karel Leeftink, onze gids voor vandaag.

  1880

  De eendenkooi is rond 1880 opgezet door een Dordtenaar, die op Walcheren een vakantiehuisje had. Rondom Dordrecht waren er in die tijd meer eendenkooien. Het doel ervan was wilde eenden vangen en die verkopen voor de consumptie. Veel eenden zijn er in Slikkenbosch niet gevangen, volgens onze gids. "Eend was toendertijd voedsel voor de rijkeren en Vlissingen en Middelburg waren maar kleine plaatsen. In de grotere steden was er meer vraag naar."

  Eendenkooien vormen de oorsprong voor uitdrukkingen als 'de pijp uitgaan' en 'achter de schermen blijven'. Van achter rieten schermen werden wilde eenden met voer de vangpijpen ingelokt, een waterkanaaltje dat eindigt in een kooi. Daar werd de dieren de nek omgedraaid.

  Aalscholvers

  We gaan vandaag niet op jacht naar eenden, dat gebeurt al lang niet meer in de eendenkooien. We gaan op zoek naar aalscholvers. Want die hebben sinds zo'n vijftien jaar de eendenkooi uitgekozen als broedgebied. "Je vindt deze vogels altijd in de buurt van water", weet Karel Leeftink.

  Ze bouwen hun nest in bomen aan de rand van de plas. Het is niet moeilijk te raden waar. Alle bomen waarin ze broeden, gaan uiteindelijk dood. En het is soms vechten om een plekje, want er zitten zo zeven of meer nesten in een boom. De sterkste vogels hebben de beste plek, bovenin. Anderen zitten 'tweederangs' en lopen kans poep van een hoger gelegen stulpje in huis te krijgen. De boom lijkt er nog het meest last van te hebben: "Ze schijten de bomen gewoon kapot." Leeftink zegt dat het niet erg is. "Er komt nieuw leven op af, want er kruipen insecten in en er groeien paddenstoelen op de afgestorven stammen."

  Mest

  Het is te ruiken ook, dat de vogels hier hun thuis hebben. "Als je diep ademhaalt, ruik je de geur van hun mest."

  Eigenlijk vernielen ze hun eigen leefgebied, zegt Leeftink. Maar meer bomen dan die rond de plas worden niet aangetast. De aalscholvers blijven in de buurt van het water. Al halen ze hun voedsel elders. Dat doen ze aan de andere kant van het duin, op zee. Daar kun je ze in actie zien met hun snelle duiktechnieken en hun typische vleugelhouding.

  Een mooie, elegante vlieger is het niet. Aalscholvers hebben een korte, snelle vleugelsslag, maar kunnen wel net als roofvogels en meeuwen even blijven zweven.

  Veel natuurlijke vijanden hebben ze niet. Ze gaan bijvoorbeeld dood door hun eigen onhandigheid. Als er onrust is of ruzie, vallen er wel eens jongen uit het nest. Vossen kunnen wel eens bij de laagste nesten komen om een jong te pakken. En ook een havik of een buizerd lust wel een Aalscholverjong of een ei. Net als reigers. De aalscholvers komen altijd rond maart naar de eendenkooi om te broeden. Elk jaar hebben ze een andere partner. Over een paar weken zijn ze weer weg en hebben de paar tamme eenden en de knobbelzwaan - afkomstig van vogelopvang De Mikke - het 'huis' weer voor hen alleen. Althans, voor zover dat mogelijk is in een bos.

  Excursie: Tot eind augustus zijn er elke dinsdagavond om 19.30 uur rondleidingen door de eendenkooi. Opgeven tot dinsdag 12.00 uur via k.leeftink@staatsbosbeheer.nl of 06-10943647.