article
1.6268155
Uilen zijn gebaat bij kleinschalige landbouw, zoals in de Zak van Zuid-Beveland. De roofvogels hebben beschutting nodig om te kunnen overleven.
Uilen spotten is lastig
Uilen zijn gebaat bij kleinschalige landbouw, zoals in de Zak van Zuid-Beveland. De roofvogels hebben beschutting nodig om te kunnen overleven.
http://www.pzc.nl/extra/zomer/uilen-spotten-is-lastig-1.6268155
2016-08-16T05:58:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6268162.1471355355!image/image-6268162.JPG
Nisse,Fauna,Uil,hermes
Zomer
Home / Extra / Zomer / Uilen spotten is lastig

Uilen spotten is lastig

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Een kerkuil wordt geringd.
   Fotograaf
  Uilen zijn gebaat bij kleinschalige landbouw, zoals in de Zak van Zuid-Beveland. De roofvogels hebben beschutting nodig om te kunnen overleven.

  Het heeft iets aandoenlijks. In de boerenschuur van Kees (75) en Loeke (76) Dijkhuis in Nisse staan twee tuinstoelen geparkeerd voor een televisiescherm. Op het beeld is de binnenkant van een uilenkast te zien die in de schuur hangt. Twee kerkuiltjes verschijnen soms op het scherm. ,,Vorige week waren het er nog drie", vertelt Kees. ,,Eéntje is wonderbaarlijk genoeg overleden, terwijl hij ruim op gewicht zat."

  Advertentie

  Het echtpaar las jaren geleden een advertentie in de krant met de oproep om boerenschuren weer open te stellen voor uilen. De populatie had het op dat moment lastig. De schuur bleek geschikt voor een uilenkast. Elk jaar is deze meerdere malen bezet.

  ,,In het verleden gingen mijn vrouw en ik voor het slapengaan nog even kijken wat er zich in de kast afspeelde", gaat Kees terug in de tijd. ,,In het voorjaar is het vaak nog best koud. Met een deken om, keken we naar het scherm. Dat zorgde voor een romantische sfeer."

  Kuikentjes

  Nu kijken de twee minder naar de activiteit die zich in de kast afspeelt. Toch blijven ze af en toe nog een blik werpen op de televisie. ,,In het begin was het natuurlijk erg spannend wat er zich in de kast afspeelde", stelt Kees. ,,Het moment dat de kuikentjes uit de eieren komen, is een ontroerend moment", voegt Loeke eraan toe.

  Peter Boelee (65) uit Kwadendamme zet zich als vrijwilliger en zzp'er in voor uilen in Zeeland. Op Zuid-Beveland en Walcheren weet hij alle kasten te vinden. Zijn werkzaamheden focussen zich voornamelijk op steenuilen, waar hij beschermer van is. ,,Ik kan elke kast in de omgeving aanwijzen, maar het is onmogelijk om te garanderen aan iemand dat hij of zij op een bepaalde plek en tijd uilen kan spotten."

  Gegil

  In het voorjaar is de kans het grootst om de roofvogels in het wild te zien. Dan zijn ze bij schemer actief met het afbakenen van hun territorium. ,,In februari en maart hoor je ze roepen in de avond. Sommige mensen kunnen niet slapen door het gegil van met name kerkuilen. Als het geluid je niet bekend is, lijkt het net of er iemand wordt vermoord."

  Volgens Boelee gaat het al een aantal jaar goed met de uil in Zeeland. De steenuil had het een poosje moeilijk, maar ook deze soort is weer gegroeid in omvang. Toch was het een vreemd jaar voor de roofvogel, stelt Boelee. Met name op Zuid-Beveland.

  Muizenstand

  ,,Opeens zakte de muizenstand geheel in elkaar. Daar hebben we nog geen verklaring voor, aangezien het op Walcheren niet het geval was. Uilen kunnen normaal goed inschatten hoe het ervoor staat met de voedselvoorraad. Daar houden ze rekening mee in het broedseizoen."

  Op sommige plekken zorgde de tegenvallende muizenstand ervoor dat volgroeide jongen opeens moederziel alleen werden achtergelaten door de ouders. Het geeft Boelee gemengde gevoelens. Een tijdje terug opende hij een steenuilenkast, waar drie jongen op de rug lagen. Op verzoek van het gezin waar de kast staat, zijn de uiltjes naar Vogelopvang De Mikke in Vlissingen gebracht.

  Vrijheid

  Nu zien de dieren er weer vitaal uit. Over een aantal dagen laat Boelee ze weer in vrijheid. ,,Als het aan mij ligt, hoeven de dieren niet per se naar De Mikke te worden gebracht. Als de natuur bepaalt dat de uilen sterven, dan zij het zo. Als je zoals ik dagelijks met dieren bezig bent, moet je geen vertroetelaar zijn. Soms moet je keiharde beslissingen durven te nemen."