article
1.6251112
ZIERIKZEE - De sfeer op de boot vol zeehondenspotters is uitgelaten. Maar als het schip de Frisia de dieren nadert, moet het toch echt stil zijn aan boord.
Mond dicht tijdens het spotten
ZIERIKZEE - De sfeer op de boot vol zeehondenspotters is uitgelaten. Maar als het schip de Frisia de dieren nadert, moet het toch echt stil zijn aan boord.
http://www.pzc.nl/extra/zomer/mond-dicht-tijdens-het-spotten-1.6251112
2016-08-09T07:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6251118.1470687779!image/image-6251118.jpg
Zierikzee,Recreatie,Rondvaart,Zeehonden,hermes
Zomer
Home / Extra / Zomer / Mond dicht tijdens het spotten

Mond dicht tijdens het spotten

Foto's
4
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De kinderen moeten stil zijn bij het zien van de zeehonden.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Gids Theo van Dijk voorziet de zeehondensafari in de Oosterschelde van commentaar.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Uitkijken naar zeehonden.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Zeehonden op een zandplaat in de Oosterschelde.
   Fotograaf
  ZIERIKZEE - De sfeer op de boot vol zeehondenspotters is uitgelaten. Maar als het schip de Frisia de dieren nadert, moet het toch echt stil zijn aan boord.
  Daar komt wat aanzwemmen.

  Theo van Dijk, gids van VVV Zeeland, spreekt een kindje streng toe als rondvaartboot de Frisia enkele tientallen meters van ruim zeventig zeehonden tot stilstand komt. ,,De dieren hebben hun rust nodig", stelde hij eerder aan boord. ,,Het is nu paringsperiode. Ze zijn doodop."

  De gepensioneerde inwoner van Brouwershaven vertelt gedurende de twee uur durende tocht over het reilen en zeilen op en in de Oosterschelde. De nadruk ligt op de zeehonden. Hier komen de ruim driehonderd geïnteresseerden tenslotte voor.

  Fototoestellen

  Bij het verlaten van de haven in Zierikzee is de sfeer aan boord van motorschip de Frisia uitgelaten. Alle leeftijden zijn vertegenwoordigd. Kinderen genieten van frietjes of een ijsje en volwassenen kiezen voor een kopje koffie, frisje of een biertje. Het naderen van de Zeelandbrug is het eerste echte moment dat de fototoestellen in de aanslag worden gehouden.

  Achter op het dek zit een Duitse toerist rustig om zich heen te kijken. Samen met zijn vrouw en drie kinderen verblijft hij in Zeeland. ,,Het uitzicht is schitterend. Op het water constateer je pas hoe open het hier is. Alle eilanden zijn vanaf dit punt waarneembaar."

  Ook de passerende zeil- en motorschepen wekken in eerste instantie de aandacht bij de aanwezigen. Later vervaagt dit. Hobbyfotografe Diane van der Linde uit Zwolle maakt nog snel een foto van een houten zeilschip dat voorbij dobbert, maar ze lijkt zo'n beetje de enige die het vaartuig nog waarneemt.

  Bruinvis

  De mensen op het open dek strekken hun nek en pakken de verrekijkers erbij. Even daarvoor werd het publiek opgewarmd door een bruinvis die langs zwom. Het was de ideale opmaat voor hetgeen dat komen gaat. Het schip nadert een zandplaat vol zeehonden. ,,Een oproep aan alle ouders", klinkt de stem van Van Dijk door de microfoon. ,,De kinderen moeten stil zijn. Niet gillen dus of heen en weer rennen."

  Het welbekende 'sssstttt!' klinkt over het dek. ,,Mijn kinderen zijn al wat ouder", zegt Plandiem de Kreuk uit Bilthoven zachtjes. ,,Die weten wanneer ze hun mond moeten houden." Met een verrekijker tuurt ze minutenlang naar de talrijke groep zeehonden. Terwijl ze vertelt over de belevenis met haar gezin op de Oosterschelde, houdt ze de zandplaat nauwlettend in de gaten. Ze wijst: ,,Daar komt wat aanzwemmen!" Haar blik verdwijnt weer achter de verrekijker.

  Na een tijdje maakt het schip rechtsomkeert naar de haven. Hobbyfotografe Van der Linde zit inmiddels met haar gezin aan een tafeltje. ,,Eigenlijk ben ik constant met mijn camera op pad. Het is een soort uit de hand gelopen hobby. Met mijn foto's probeer ik een totaalbeeld van de omgeving te schetsen. Als je foto's maakt in Zeeland, horen daar zeehonden bij."

  Vooral op de kinderen heeft de tocht een hoop indruk gemaakt. Bij terugkomst in Zierikzee leunt een aantal jongelingen over de rand van het schip. ,,We hebben echte zeehonden gezien", schreeuwen ze naar een groepje mensen aan wal.

  Knikkebollen

  De meeste kinderen zijn wat minder spraakzaam. ,,Kijk", wijst Coby Hoogstad, samen met haar man en schipper Gerard eigenaar van de Frisia, naar verschillende kinderen waarbij de oogjes dichtvallen. Het knikkebollen is begonnen terwijl het nog lang geen etenstijd is. ,,Heel de dag zitten ze vol spanning. Dat vraagt enorm veel van een kind." Net zoals de zeehonden hebben nu ook zij rust en stilte nodig om energie te tanken.