article
1.6319750
Het zwembad ligt er schoon bij en de grasveldjes zijn mooi gemaaid. Vakantiekracht Max Mäkel (18) is onmisbaar bij Zonneweelde. Hij begon drie jaar geleden als grasmaaier, maar inmiddels is de Max Mäkel (18) uit Nieuwvliet echt een manusje-van-alles bij camping Zonneweelde in Nieuwvliet-Bad. En juist dat maakt zijn vakantiewerk zo leuk.
Maatschappelijk werker, maar ook grasmaaier
Het zwembad ligt er schoon bij en de grasveldjes zijn mooi gemaaid. Vakantiekracht Max Mäkel (18) is onmisbaar bij Zonneweelde. Hij begon drie jaar geleden als grasmaaier, maar inmiddels is de Max Mäkel (18) uit Nieuwvliet echt een manusje-van-alles bij camping Zonneweelde in Nieuwvliet-Bad. En juist dat maakt zijn vakantiewerk zo leuk.
http://www.pzc.nl/extra/zomer/maatschappelijk-werker-maar-ook-grasmaaier-1.6319750
2016-08-31T05:30:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6319810.1472581988!image/image-6319810.JPG
Nieuwvliet,Vakantie,Zonneweelde,Max Mäkel,hermes
Zomer
Home / Extra / Zomer / Maatschappelijk werker, maar ook grasmaaier

Maatschappelijk werker, maar ook grasmaaier

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Max: „Mijn werk is echt varierend en ik ben de hele dag buiten, dat maakt het zo leuk. Het liefst zou ik nog even doorgaan, maar helaas moet ik volgende week weer naar school.”
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Af en toe een praatje maken met de campinggasten hoort erbij.
   Fotograaf
  Het zwembad ligt er schoon bij en de grasveldjes zijn mooi gemaaid. Vakantiekracht Max Mäkel (18) is onmisbaar bij Zonneweelde. Hij begon drie jaar geleden als grasmaaier, maar inmiddels is de Max Mäkel (18) uit Nieuwvliet echt een manusje-van-alles bij camping Zonneweelde in Nieuwvliet-Bad. En juist dat maakt zijn vakantiewerk zo leuk.

  "Ik ben nu toevallig weer aan het grasmaaien, maar mijn dagen zijn echt heel gevarieerd. Vooral de onverwachte klusjes zijn leuk, als ik ineens een elektriciteitsprobleem moet oplossen samen met mijn collega's bijvoorbeeld. Ook is het mijn taak om het zwembad schoon te houden. Vooral als het druk is, moet ik toch een paar keer per dag de filters leeghalen", vertelt Mäkel.

  Vakantiestemming

  Terwijl jongeren afkoelen in het zwembad, kinderen een ijsje eten met papa en mama op het terras en opa en oma lekker in de zon liggen te lezen, is Mäkel druk aan het werk. Steekt het zicht van mensen die vakantie vieren dan niet net zo erg als de zon? "Nee, helemaal niet! Ik ben de hele dag buiten en juist omdat iedereen hier in vakantiestemming is, is mijn werk zo leuk. Er zijn gasten die ieder jaar terugkeren en mij ondertussen al kennen. Het is leuk om tussendoor een praatje te maken en ik krijg natuurlijk ook veel vragen over de camping. Echt, soms ben ik net een maatschappelijk werker."

  En als het spitsuur is in het restaurant is de 18-jarige ook daar te vinden. Ook al is hij gestopt met zijn horeca-opleiding én -baantje. "Een maand nadat ik gestopt was bij mijn vorige baas, drie jaar geleden, werd ik gevraagd om hier te komen werken. Ik heb meteen 'ja' gezegd. Mijn hele leven in de horeca werken, is niets voor mij. Ik ben graag technisch bezig. Maar ik help hier uiteraard graag als het nodig is." Zo staat hij soms ineens tot twaalf uur 's nachts te werken, in plaats van tot vijf uur 's avonds. "Tja, dan is het wel even pieken als ik er 's ochtends weer om acht uur uit moet. En soms moet ik natuurlijk ook wel eens minder leuke klusjes doen, zoals vegen. Maar dat hoort erbij. Als je leuke dingen wil doen, moet je af en toe ook eens minder boeiende dingen aanpakken."

  Opleiding

  Ondertussen laadt Mäkel zijn strandwagentje in met lakenpakketten, die hij later naar de slaapstrandhuisjes brengt die sinds dit jaar op het strand van Nieuwvliet-Bad staan. De vakantiekracht baalt dat hij volgende week weer naar school moet. Het liefst zou hij hier blijven werken. Ondanks dat hij 's ochtends niet goed uit zijn bed kan en sinds mei, nadat hij gestopt was met zijn horeca opleiding, fulltime op deze camping gewerkt heeft "Het is jammer, maar ik wil dit niet mijn hele leven blijven doen. Dus ik zal toch een opleiding moeten volgen. Bovendien is hier in de weekenden toch niet veel te doen voor mij, ik moet hier echt in het zomerseizoen zijn." Mäkel gaat vanaf volgende week havo doen in het volwassenonderwijs, daarna wil hij hbo bedrijfskunde gaan volgen. "Natuurlijk heb ik daar ook zin in, maar het liefst zou ik nog even doorgaan hier. Ik vind het oprecht leuk werk, want het is niet zo dat ik per se geld nodig heb of aan het sparen ben voor iets." Het sociale aspect van zijn job vindt Mäkel het allerbelangrijkste. "Je leert hier echt hoe je met mensen om moet gaan, ook al ben je van jezelf niet zo sociaal. Je moet wel, want je krijgt constant vragen van iedereen." Terwijl hij weer op zijn grasmaaier springt, wordt Mäkel enthousiast begroet door een jongetje dat bij zijn moeder op de fiets zit. Het manusje-van-alles is duidelijk geliefd op deze camping.