article
1.6288746
ZIERIKZEE - De eerste zonnestralen van de dag glijden over het Havenplein in Zierikzee. Terwijl de inwoners van de stad nog op één oor liggen, is Sjoerd van Veenendaal (23) met zijn collega’s druk bezig om de markt voor die dag op te bouwen.
Lekker sjouwen in de buitenlucht
ZIERIKZEE - De eerste zonnestralen van de dag glijden over het Havenplein in Zierikzee. Terwijl de inwoners van de stad nog op één oor liggen, is Sjoerd van Veenendaal (23) met zijn collega’s druk bezig om de markt voor die dag op te bouwen.
http://www.pzc.nl/extra/zomer/lekker-sjouwen-in-de-buitenlucht-1.6288746
2016-08-24T09:45:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6288766.1471984737!image/image-6288766.JPG
Kloetinge,Werkgelegenheid,Vakantiewerk,Markt,Bogaard Verhuur,Sjoerd van Veenendaal,Kramen,hermes,Zierikzee
Zomer
Home / Extra / Zomer / Lekker sjouwen in de buitenlucht

Lekker sjouwen in de buitenlucht

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   ''Als de wekker zo vroeg gaat, vraag ik me wel eens af waarom ik dit ook alweer doe. Maar een kwartier later heb ik een bak koffie op, zie ik dat het mooi weer wordt en heb ik zoiets van, we gaan ervoor!”
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Sjoerd werkt in Zierikzee samen met Jim Gunter (midden) en Leon van der Maas(links).
   Fotograaf

  ZIERIKZEE - De eerste zonnestralen van de dag glijden over het Havenplein in Zierikzee. Terwijl de inwoners van de stad nog op één oor liggen, is Sjoerd van Veenendaal (23) met zijn collega’s druk bezig om de markt voor die dag op te bouwen.

   

  Vanaf zeven uur ‘s ochtends is de 23-jarige Kloetinger vandaag al in de weer met marktkramen. Van Veenendaal staat in zijn vakantie wel vaker vroeg op. Dat hoort er nou eenmaal bij als je bij Bogaard Verhuur werkt. Bij het Goese bedrijf kun je onder anderen kramen en tenten huren voor evenementen. En in het geval van markten of braderieën moeten die vaak vroeg worden opgezet. ''Vanochtend moest ik er om zes uur uit maar dat valt nog mee”, verzekert Van Veenendaal ons. ''De braderie in Heinkenszand is er altijd heel groot en dan beginnen we om vijf uur al met opbouwen.”

  Voor Van Veenendaal dus geen uitslapen in zijn vakantie. ''Als de wekker dan zo vroeg gaat, vraag ik me wel eens af waarom ik dit ook alweer doe”, vertelt hij. ''Maar een kwartier later heb ik een bak koffie op, zie ik dat het mooi weer wordt en heb ik zoiets van, we gaan ervoor!”

  Buitenlucht

  Als 16-jarig jochie kwam Van Veenendaal bij Bogaard binnenlopen. ''Ik was op zoek naar een baantje en kende iemand die hier werkte”, vertelt hij. ''Vervolgens ben ik nooit meer weggegaan.” Dat was zeven jaar geleden en nog steeds vind de Kloetinger zijn baantje even leuk als toen. ''Je bent lekker fysiek bezig in de buitenlucht en je komt op veel plekken in Zeeland.” Klussen zoals deze ochtend vindt hij het leukst. ''Gewoon je verstand op nul en gaan”, aldus Van Veenendaal.

  Dat hij en zijn collega’s dit werk al langer doen dan vandaag is te zien aan de bijna systematische manier van werken. De een zet de zijkanten van de kraam neer, de volgende komt met de plank en als laatste wordt het doek strak gespannen. ''We werken al zo lang samen met elkaar dus we weten wat we moeten doen”, vertelt Van Veenendaal. ''Dan gaat alles lekker soepel.” Dat ongeduldige standhouders met hun spullen toekijken totdat ze hun kraam mogen inruimen, doet de jongens niet zoveel. Van Veenendaal: ''Daar geef ik niet zoveel om. Zij hebben ons nodig want anders hebben ze helemaal geen kraam.”

  Koffie

  Deze ochtend is het niet anders. In anderhalf uur hebben de drie jongens de markt opgebouwd. 55 kramen in totaal. ''Zo, weer een tevreden klant”, zegt Van Veenendaal terwijl hij nog een laatste blik over het Havenplein werpt. De jongens stappen de wagens in en rijden terug naar Goes. Daar is het tijd voor een vers gedraaid shaggie, een bak koffie en appelflappen. De ochtend wordt besproken en de grappen vliegen over en weer. ''Het is leuk om hier te werken”, aldus de opbouwer terwijl hij een hap van z’n appelflap neemt. ''Ik ben er ingegroeid en weet alles nu hier. Ik heb ook nooit de behoefte gehad om een ander baantje te zoeken. Ik vond het hier altijd wel prima om te werken.”

  De Kloetinger zocht zelfs niet naar een ander baantje toen hij voor zijn studie naar Tilburg verhuisde. ''Ik kom uit Zeeland dus vind het fijn om in de weekenden en vakanties nog gewoon thuis te zijn”, vertelt hij. ''Ik kan dan wel bij mijn ouders op de bank gaan zitten maar dan ga ik liever hier werken en uren maken.” Op deze manier heeft hij ook nog een goede reden om in de weekenden en vakanties naar huis te komen.

  Kantoorbaan

  Toch zorgt zijn studie er wel voor dat dit zijn laatste weken bij Bogaard Verhuur zijn. De student Finance aan de Tilburg University hoopt over een jaar af te studeren en begint dit schooljaar met zijn baan bij DAF in Eindhoven. Hij wordt daar werkstudent op de afdeling Inkoop. Dat betekent dat Van Veenendaal zestien uur per week bij de Eindhovense autofabrikant aan de slag gaat. ''Ik vind het hartstikke jammer dat ik hier dan weg ben. Ik ga van werk in de buitenlucht naar een kantoorbaan.”
  Een nieuwe baan dus maar als het aan de Kloetinger ligt, neemt hij nog niet definitief afscheid van Bogaard Verhuur. ''Ik hoop toch dat ik af en toe nog mag helpen met een braderietje”, zegt hij, kijkend naar zijn baas. ''Ik wil komend jaar natuurlijk nog wel eens terug naar Zeeland komen en met grote klussen zoals bij de Kapelse dag kan ik dan nog gewoon komen helpen.” Op het gezicht van zijn baast verschijnt een veelbetekenende grijns. Van Veenendaal weet genoeg. ''Ik ben hier nog niet weg hoor.”