article
1.6243395
GOESE SAS - De zomers in Zeeland zijn niet alleen rozengeur en maneschijn. Dat merken ze ook bij het Goese Sas. Nat weer maakt wel tijd vrij voor andere activiteiten.
Goese Sas vaart wel bij dagjesmensen
GOESE SAS - De zomers in Zeeland zijn niet alleen rozengeur en maneschijn. Dat merken ze ook bij het Goese Sas. Nat weer maakt wel tijd vrij voor andere activiteiten.
http://www.pzc.nl/extra/zomer/goese-sas-vaart-wel-bij-dagjesmensen-1.6243395
2016-08-05T05:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6243407.1470345017!image/image-6243407.JPG
Goes,Vrijetijdsbesteding,Goese Sas,Zomer in Zeeland,hermes
Zomer
Home / Extra / Zomer / Goese Sas vaart wel bij dagjesmensen

Goese Sas vaart wel bij dagjesmensen

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Het haventje van het Goese Sas bij Wilhelminadorp ligt vol met tientallen zeilboten.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Nico Sprenkels is de mede-eigenaar van Café Restaurant Het Loze Vissertje.
   Fotograaf
  GOESE SAS - De zomers in Zeeland zijn niet alleen rozengeur en maneschijn. Dat merken ze ook bij het Goese Sas. Nat weer maakt wel tijd vrij voor andere activiteiten.

  Een Duits echtpaar kijkt vragend om zich heen in Café Restaurant Het Loze Vissertje aan het Goese Sas in Wilhelminadorp. "Zijn jullie geopend" vraagt de vrouw in haar moedertaal aan mede-eigenaar Nico Sprenkels (64). Hij antwoord bevestigend. "Het is niet druk vandaag, vanwege het regenachtige weer."

  Het was afgelopen woensdag inderdaad rustig bij het Goese Sas. Het enige geluid dat klinkt, komt van de natuur. De harde wind scheert langs de zeilboten in het haventje, waardoor gefluit te horen is. Een stukje karton dat over het afvalt schraapt, wekt de aandacht. Verder is het, buitenom het 'gezang' van de meeuwen, stil.

  In Het Loze Vissertje is vakantiekracht Eva Oijevaar (20), student aan de Design Academy, een deurschildering aan het maken. "Op dagen als deze, zijn er soms maar een paar klanten per middag. Als er geen gasten zijn, krijg ik meestal de opdracht om schoon te maken. Af en toe mag ik kleine artistieke projectjes verrichten."

  Binnendijks
  Het weer heeft behoorlijk invloed op het reilen en zeilen van de horecagelegenheid. "We zijn als het ware een strandtent binnendijks", vertelt Sprenkels. "Op zonnige dagen zit het terras helemaal vol. Wandelaars en fietsers uit de omgeving komen dan vaak 's ochtends een bakje koffie drinken en een puntje appeltaart eten. Ook maken vaak toeristen uit Duitsland, België, Engeland en Frankrijk hier een tussenstop als ze de omgeving aan het verkennen zijn."

  De dagjesmensen laten het grotendeels afweten vandaag. Af en toe loopt er iemand voorbij, verpakt in een regenjack met capuchon op, met een aangelijnde hond. Ook de fietsenrekken zijn grotendeels leeg. "Doordat het rustig is, kunnen we ons bezighouden met zaken waar normaal weinig tijd voor is", ziet Sprenkels er ook het voordeel van in. "Het bestek, de afzuigkap en de drankflessen krijgen een extra schoonmaakbeurt. Verder heb ik tijd om in de garage tafeltjes te schilderen."

  Af en toe komt er 's middags iemand een drankje doen. Er liggen immers tientallen bootjes in het haventje. Gina en Gerard Versluis (beiden 54) uit Ridderkerk zijn zojuist aangekomen met hun zeiljacht 'Ginger'. Ze zijn bezig met het aansluiten van de elektriciteitskabel. "Op regenachtige dagen is het een kippenhok in het Goese haventje", stelt Gerard. "Hier lig je een stuk rustiger."

  'Soort virus'
  Het echtpaar vaart al zo'n dertig jaar. "Het is een soort virus", meent Gerard. "Als jongetje van een jaar of acht kreeg ik een bootje van mijn ouders. Vanaf dat moment ben ik verslaafd geraakt aan varen. We zijn al op veel plekken geweest wereldwijd, maar Zeeland blijft toch één van de mooiste gebieden." Gina ontdekte de liefde voor het water via haar man. "En nu vaart ze beter dan ik."

  De twee zijn bijna aan het einde van een tocht van drie weken tussen Nederland en Engeland. Telkens verblijven ze uitsluitend twee nachten op één plek. Voor Gerard had de vakantie nog wel een paar weken langer mogen duren. Gina kijkt uit naar het weerzien met haar dochters. "Eén van hen pikken we morgen op bij het station in Goes. Zij vaart nog een dagje mee."

  Door het slechte weer gaan de Ridderkerkers niet het water op. Op dagen als deze kan er een tukje gedaan worden, gaan ze de stad in of gaat Gerard om boodschappen, zoals nu.

  Het Duitse echtpaar geniet ondertussen in het praktisch lege café restaurant van een bakje koffie en appeltaart. "Gelukkig zit het in de avonden vol", stelt Sprenkels. "Weer of geen weer. Dat compenseert het een beetje. Ik maak me niet druk om dagen als deze. Al hoop ik natuurlijk dat de zon snel weer gaat schijnen."