article
1.6299940
CADZAND - Wandelaars maken zaterdag een feestelijke tocht van zeventien kilometer tussen Cadzand en Breskens. De Lange Strangetocht beleeft alweer de zesde editie.
Een strandtocht met verrassingen
CADZAND - Wandelaars maken zaterdag een feestelijke tocht van zeventien kilometer tussen Cadzand en Breskens. De Lange Strangetocht beleeft alweer de zesde editie.
http://www.pzc.nl/extra/zomer/een-strandtocht-met-verrassingen-1.6299940
2016-08-27T09:30:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6300094.1472243989!image/image-6300094.JPG
Cadzand,Breskens,Vakantie,Rotary,Paviljoens,Strand,Wandelen,hermes,Zierikzee
Zomer
Home / Extra / Zomer / Een strandtocht met verrassingen

Een strandtocht met verrassingen

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De Lange Strangetocht van vorig jaar.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De tent bij het eindpunt in Breskens is gisteravond opgebouwd door vrijwilligers.
   Fotograaf
  CADZAND - Wandelaars maken zaterdag een feestelijke tocht van zeventien kilometer tussen Cadzand en Breskens. De Lange Strangetocht beleeft alweer de zesde editie.

  Families, vrienden, bedrijven, individuele wandelaars: de Lange Strangetocht trekt elk jaar wandelaars in alle soorten en maten. Het is dan ook geen gewone wandeltocht voor een goed doel, maar een dagvullend evenement. De route loopt langs alle zestien strandpaviljoens aan de kust. ''Mensen vertrekken bij strandpaviljoen De Zeemeeuw in Cadzand, waar ze de wandel- en routekaart krijgen. Het eindpunt is paviljoen Breskens aan Zee. Althans, dat is de bedoeling”, lacht Henriët Dees van de organiserende Rotaryclub West- Zeeuws-Vlaanderen. ''Want niets moet en alles mag, dat is het aantrekkelijke van het evenement.” Zo kunnen mensen kiezen of ze op het strand of op de dijk lopen en hebben ze van half negen ’s ochtends tot half zes ’s middags de tijd om het eindpunt te bereiken.

  Stempels

  Dat is wel nodig, want in één ruk doorstappen kán niet eens. Bij ieder strandpaviljoen is iets te doen, voor jong en oud. Zo kom je in het ene strandpaviljoen een goochelaar tegen, bij het volgende een levend standbeeld en er is op veel plekken live-muziek. Het tempo en de rusttijd bepaal je zelf. ''En sommige mensen blijven plakken bij een paviljoen, dat mag natuurlijk ook.” Maar wie ergens blijft plakken, haalt geen volle stempelkaart. Meewandelen levert namelijk ook iets op: iedereen die de tocht uitloopt, mag een slinger geven aan het rad van fortuin en wint een prijs. Er is nog een trigger om de tocht uit te lopen. Wie onderweg goed presteert bij verschillende spelletjes, maakt kans op een reis voor twee personen naar Malaga.
  Alles wordt bedacht en gemaakt door Rotaryleden. Dat vergt nogal wat voorbereiding. De serviceclub heeft er zelfs een speciaal comité voor, bestaande uit zes mensen, onder wie Henriët. Zij beginnen, onder leiding van Paul Hendrikse, in januari al met de voorbereidingen. ''Vooral het regelen van de animatie vergt veel tijd. In elk paviljoen doen we iets en dat moet allemaal ook in elkaar haken.”

  Goodiebags

  Afgelopen week moest er nog veel gebeuren. Vrijdagavond werd de tent bij het eindpunt opgezet en dinsdag zijn zo’n vijftig Rotaryleden bezig geweest met het samenstellen van goodiebags die de wandelaars krijgen. Daar zitten aardigheidjes in voor onderweg. ''We hebben ook alle prijzen voor het rad van fortuin ingepakt. Dat doen we met een hele club, want het zijn honderden prijzen”, vertelt Henriët. Meer wandelaars betekent namelijk ook meer prijzen.
  Elk jaar groeit de belangstelling. Daarom helpen er vandaag zestig Rotarians, hun partners en zelfs kinderen mee om de Lange Strangetocht in goede banen te leiden. De eerste editie trok driehonderd wandelaars en vorig jaar waren er ruim 1.350 deelnemers. ''En we hopen natuurlijk ieder jaar op meer mensen.”

  Want hoe meer deelnemers, hoe groter de opbrengsten zijn. Wie meedoet met de Lange Strangetocht steunt twee goede doelen, die de Rotaryclub jaarlijks uitkiest. De Lange Strangetocht wordt zelfs speciaal georganiseerd om regionale doelen te steunen. Dit jaar is dat Stichting Leergeld en Stichting Truckroll Zeeland. Vorig jaar heeft de tocht 12.000 euro opgeleverd. Wat de opbrengst vandaag zal zijn, is voor de organisatie nog een verrassing omdat aanmelden op de dag zelf ook nog kan. Wie vandaag vroeg uit de veren is en zin heeft in een wandeling, kan zich tussen 08.30 uur en 12.00 uur aanmelden bij strandpaviljoen De Zeemeeuw. Meedoen kost 10 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen tot 12 jaar. Parkeren kan gratis op het Veerplein in Breskens, vanwaar er tussen 08.00 uur en 11.00 uur pendelbussen vertrekken.