article
1.6270493
WESTENSCHOUWEN - Hij is de Mitch van de Zeeuwse kust – voor degenen die zich de Amerikaanse tv-serie Baywatch herinneren. Alleen wacht hij niet tot iemand bijna verdrinkt, maar probeert hij dat juist te voorkomen. Kees Bentschap Knook uit Sint-Maartensdijk is een zomer lang strandwacht bij de strandreddingsbrigade Westerschouwen.
Een kick als je de boot in het water lanceert (video)
WESTENSCHOUWEN - Hij is de Mitch van de Zeeuwse kust – voor degenen die zich de Amerikaanse tv-serie Baywatch herinneren. Alleen wacht hij niet tot iemand bijna verdrinkt, maar probeert hij dat juist te voorkomen. Kees Bentschap Knook uit Sint-Maartensdijk is een zomer lang strandwacht bij de strandreddingsbrigade Westerschouwen.
http://www.pzc.nl/extra/zomer/een-kick-als-je-de-boot-in-het-water-lanceert-video-1.6270493
2016-08-17T09:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6270512.1471374667!image/image-6270512.JPG
Westenschouwen,Recreatie,Vakantiewerk,Reddingsbrigade,Strandwacht,hermes,Zierikzee
Zomer
Home / Extra / Zomer / Een kick als je de boot in het water lanceert (video)

Een kick als je de boot in het water lanceert (video)

Videos
1
Foto's
3
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Kees Bentschap Knook bij de rubberen motorboot van de strandreddingsbrigade Westerschouwen.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De strandwachten houden alle strandgangers in de gaten.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Kinderen die verdwalen, worden bij hun ouders teruggebracht.
   Fotograaf
  WESTENSCHOUWEN - Hij is de Mitch van de Zeeuwse kust – voor degenen die zich de Amerikaanse tv-serie Baywatch herinneren. Alleen wacht hij niet tot iemand bijna verdrinkt, maar probeert hij dat juist te voorkomen. Kees Bentschap Knook uit Sint-Maartensdijk is een zomer lang strandwacht bij de strandreddingsbrigade Westerschouwen.
  Ik voel me geen held die levens red. Het meeste dat we doen is preventief handelen

  In een rubberen motorboot langs de kustlijn heen en weer varen. Af en toe vol gas. De wind in je haren, de zon op je bol. Dat is de ideale zomer voor 20-jarige student aan de Zeevaartschool in Vlissingen. Kees Bentschap Knook is voor het zesde jaar op rij in zijn vakantie ‘lifeguard’ ofwel strandwacht.
  Laten we wel wezen: voor het geld hoef je het niet te doen. „Je verdient 16 euro per dag als volgediplomeerd strandwacht”, zegt Kees. Het is een vrijwilligersvergoeding. Toch houdt Kees er altijd nog wel een leuk zakcentje aan over, vindt hij.
  Waarom hij het doet? „Je wordt er gelukkig van. Dat is het belangrijkste.” En Kees heeft wel wat met varen. Hij is lid van scouting Heenetrecht in Tholen, waar leden worden opgeleid tot waterscouts. Kees is leider van de zeeverkenners.

  Opleidingen

  Bij de scouting heeft hij vaarervaring opgedaan, maar die ervaring telde niet voor de reddingsbrigade. Hij moest gewoon van onderaf beginnen met de opleiding tot strandwacht. Want dat word je niet zomaar, er gaat een gedegen opleiding aan vooraf. Pas na vijf jaar ben je volwaardig strandwacht, mits je alle opleidingen hebt bijgehouden.
  Zo heeft Kees naast zijn opleiding tot strandwacht (er zijn meerdere gradaties) zijn vaarbewijs voor de kleine en de grote boot van de reddingspost behaald en moest hij zijn EHBO-diploma halen. Voor dat laatste bezoekt hij acht keer per jaar een herhalingssessie in Vlissingen. Inmiddels is Kees zover dat hij zelf les geeft op de strandposten. Bootopleidingen en lifeguardopleidingen. En als er niets te doen is, houdt hij zelf zijn theorie bij. „Je kunt hier niet zomaar voor de lol zitten, je moet ook echt wat kunnen.”

  Nuttig

  De strandreddingsbrigade Westerschouwen bestaat uit vier posten tussen de Brouwersdam en de Oosterscheldekering, zeg maar Scharendijke en Burgh-Haamstede. Via een vriend kwam Kees er op zijn 15de terecht. Hij begon als aspirant-strandwacht, omdat het hem leuk leek om te doen. „Ik zit nergens liever dan aan zee en op het water. Het is leuker om jezelf dan enigszins nuttig te kunnen maken, dan de hele zomer maar een beetje te lummelen op het strand.”
  Bijzonder is dat op de reddingsposten de Zeeuwen in de minderheid zijn. De strandwachten komen uit het hele land, van Groningen tot Limburg. Wie er eenmaal aan begint, komt steeds weer terug. Er hangt dan ook een goede sfeer op de reddingspost, waar de strandwachten met elkaar van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat vertoeven.

  Voldaan

  Als het regent is het saai, zegt Kees. „Op een drukke stranddag heb je de hele dag wel wat te doen. Dan zoeken we kwijtgeraakte kinderen en brengen we die terug bij hun ouders. Verzorgen we kleine wondjes en houden we constant de strandbezoekers in de gaten. Aan het eind van de dag heb je een voldaan gevoel. We eten dan altijd samen en dat geeft een beetje een familiegevoel.”
  Elke ochtend wordt eerst gekeken wanneer het hoogwater wordt. Want op de post aan de Jan van Renesseweg in Renesse, waar Kees is gestationeerd, is het dan zaak om mensen op tijd van de Verklikkerplaat af te halen. Deze zandplaat wordt ingesloten door het water en het komt maar wat vaak voor dat mensen daar door verrast worden. „We gaan altijd zo’n drie uur van tevoren patrouilleren met de boot en spreken mensen dan aan om terug naar het strand te gaan. Wat als mensen koppig zijn? Mijn ervaring is dan dat je koppig terug moet doen. Dat werkt.”

  Geen held

  En hoe het zit met het Baywatch-gevoel? „Ik voel me meestal gewoon een suffe hulpverlener. Ja, het geeft wel een kick als je de boot in het water lanceert of met spoed ergens heen kunt gaan. Maar ik heb niet het heroïsche gevoel van Baywatch. Ik voel me geen held die levens redt. Het meeste dat we doen is preventief handelen: zeggen dat mensen niet zo ver moeten zwemmen, of wijzen op de gevaren. We proberen te voorkomen dat mensen in de problemen komen.”

  Uitgelichte video

  Afbeelding