article
1.6222686
KAMPERLAND - IJsbrand de Zeeuw (18) is een bekend gezicht op het Banjaardstrand. Hij rijdt er bijna dagelijks rond met een ijscokar.
'Als de zon schijnt, verkoop ik ijsjes'
KAMPERLAND - IJsbrand de Zeeuw (18) is een bekend gezicht op het Banjaardstrand. Hij rijdt er bijna dagelijks rond met een ijscokar.
http://www.pzc.nl/extra/zomer/als-de-zon-schijnt-verkoop-ik-ijsjes-1.6222686
2016-07-27T06:30:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6222688.1469565398!image/image-6222688.JPG
Kamperland,Vrijetijdsbesteding,Vakantie,Ijscokar,hermes
Zomer
Home / Extra / Zomer / 'Als de zon schijnt, verkoop ik ijsjes'

'Als de zon schijnt, verkoop ik ijsjes'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Omgaan met klanten vindt IJsbrand het leukste aan zijn werk.
  KAMPERLAND - IJsbrand de Zeeuw (18) is een bekend gezicht op het Banjaardstrand. Hij rijdt er bijna dagelijks rond met een ijscokar.

  Niet veel mensen leken dinsdag het 'koude' zeewater te durven trotseren bij De Banjaard in Kamperland. Ondanks het flauwe zonnetje was de opkomst aan de rand van de Noordzee redelijk te noemen. De drukte van vorige week werd echter niet aangetikt. ,,Dat was flink doorwerken", lacht IJsbrand de Zeeuw. ,,Even tussendoor een boterham eten, ging net. Dat vind ik juist leuk. Ik hoef geen half uur stil te zitten."

  De achttienjarige inwoner uit Kloetinge is een bekend gezicht op het strand in Kamperland. Hij rijdt bijna dagelijks met de ijscowagen een aantal keer heen en weer langs het water. ,,Lekker hè, die schelpen aan je voeten", grapt hij naar een badgast die richting het groene voertuig snelt om een ijsje te kopen.

  Buiten

  De Zeeuw is alweer voor het vierde jaar op rij actief bij Strandpaviljoen De Banjaard. ,,Mijn zus werkte hier in het verleden. Via haar ben ik in contact gekomen met de eigenaar. Het zijn vriendelijke mensen om mee samen te werken. Het verdient goed, mijn reiskosten worden vergoed en ik ben heel de dag buiten. Heerlijk!"

  Voorheen woonde De Zeeuw in Wissenkerke. Destijds moest hij een half uurtje fietsen naar zijn vakantiebaantje. De laatste jaren is hij gewezen op de bus en de trein. ,,Meestal kan ik met iemand meerijden. Anders reis ik met het openbaar vervoer. Op zondag is er geen directe verbinding met Goes. Soms mis ik weleens de overstap op een minuutje. Dat is vervelend, maar daar moet je maar mee leren leven."

  Praktisch de gehele zomer is de 'ijscoman' op het strand te vinden. Hij gaat niet op vakantie. ,,Als het erg warm is, werk ik geregeld de hele week van 10.00 uur tot ongeveer 19.00 uur. Omdat ik al een aantal jaar met deze mensen samenwerk, voel ik me soms min of meer verplicht om te werken. Dat bedoel ik in positieve zin. Mijn aanwezigheid wordt enorm gewaardeerd."

  De werkzaamheden die De Zeeuw verricht, verschillen van dag tot dag. ,,Als ik 's morgens de bus pak en het zonnetje schijnt, kan ik er vanuit gaan dat ik ijsjes ga verkopen. Bij minder weer, doen we klusjes. De loopplanken op het strand moeten soms hersteld of zandvrij gemaakt worden. Ook is het natuurlijk zaak om het strand goed schoon te houden."

  Schatkistje

  De scholier vindt werken met klanten het leukste. Vandaar dat hij graag over het strand z'n rondjes rijdt. ,,De mensen die hier een huisje hebben, kennen me al van voorgaande jaren. Laatst was er een jongetje dat elke dag een Schatkistje bij me kocht. Op den duur sla je dat op in je geheugen. Als ik hem over het strand mijn richting op zie lopen, zet ik het kistje ijs alvast klaar."

  Ook in het dagelijks leven wordt De Zeeuw geregeld herkend. ,,Als ik uitga vragen sommige mensen weleens: 'jij bent toch die jongen die ijsjes verkoopt op De Banjaard?'. Dat is best grappig natuurlijk."

  Of de ijsjesverkoper volgend jaar wederom rondjes rijdt over één van de schoonste stranden van Nederland, is nog afwachten. Hij begint na de zomer aan zijn laatste jaar als student Filiaalmanager bij het Scalda in Middelburg. ,,Misschien ga ik daarna nog een HBO-opleiding doen en vertrek ik uit Zeeland. Als ik hier blijf wonen, verwacht ik ook volgende zomer gewoon weer op het Banjaardstrand aan het werk te zijn."