article
1.6261395
Zeezicht, zand, zon op je gezicht. Afgelopen weekeinde kon het weer even. We snelden naar de kust om een tafel bij Beachclub Zuiderduin te bemachtigen.
Topuitzicht met een modaal menu
Zeezicht, zand, zon op je gezicht. Afgelopen weekeinde kon het weer even. We snelden naar de kust om een tafel bij Beachclub Zuiderduin te bemachtigen.
http://www.pzc.nl/extra/uit-eten/topuitzicht-met-een-modaal-menu-1.6261395
2016-08-13T10:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6261394.1471011584!image/image-6261394.JPG
Westkapelle,Horeca,Beachclub,Zuiderduin,hermes
Uit eten
Home / Extra / Uit eten / Topuitzicht met een modaal menu

Topuitzicht met een modaal menu

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De sterke kant van Beachclub Zuiderduin: loungen met een fantastisch uitzicht op zee, strand en duin.
   Fotograaf
  Zeezicht, zand, zon op je gezicht. Afgelopen weekeinde kon het weer even. We snelden naar de kust om een tafel bij Beachclub Zuiderduin te bemachtigen.

  Dat is vreemd. Een paar weken terug wilden we telefonisch reserveren bij Club Zuiderduin (beach staat er in kleine letters voor). Het was kennelijk spitsuur op het terras, want we kregen na lang wachten het gelijknamige, binnenduinse Fletcher-hotel Zuiderduin aan de lijn. "Reserveren bij de beachclub? Nee, dat doen we niet meer in de zomer", klonk het resoluut.

  Op hoop van zegen beklimmen we deze zonnige zondagmiddag de steile, houten duintrap achter het hotel. We vragen ons af hoe rolstoelers bij deze beachclub een vorkje zouden kunnen prikken. Vanaf de top van het duin stellen we vast dat het terras van het kloeke, kubistische houten paviljoen nog vrij maagdelijk oogt. Tafels zat, glunderen we. Dat valt tegen. Op minstens zeven tafels staan bordjes 'gereserveerd'. De jonge ober begrijpt niet hoe we aan de wijsheid komen dat reserveren taboe is. "Dat doen we nog steeds. Wie heeft gezegd van niet? Iemand van het hotel? Oh!" Hoofdschuddend wijst hij ons een vrije tafel.

  Zit je leuk bij deze beachclub?

  De entourage is fantastisch. Het houten terras met dito tafels en stoelen torent boven het strand uit. Omdat de transparante wanden laag zijn, heb je rondom een panoramisch uitzicht op zee, zand en duin. En bij een briesje sneller ook meteen de wind in je haren. Bijna nergens aan de Walcherse kust kun je vanachter een glas chardonnay zover kijken als bij Zuiderduin. Grote parasols houden het hoofd koel als de zon brandt. Wie baas boven baas wil zijn, kiest het loungedek, waar je kunt luieren in fauteuils en op banken. Een hippe tent, maar binnen met weinig ruimte. We tellen daar een tafel of tien. We moeten glimlachen om het bord dat Zeeuwse mosselen aanprijst: 'Vers van de vismijn'. Een open deur. Dat past wel weer bij een strandpaviljoen, maar het is wachten op de dag dat iemand durft te schrijven: 'niet meer zo bijster vers zeebanket, eten op eigen risico…'

  Is de kaart interessant?

  Met zes voorgerechten, drie salades, zes hoofdgerechten (drie maal vlees, drie maal vis) en twee desserts is het menu compact. Merkwaardig voor een etablissement aan zee is de absentie van ijsdesserts. Geen exuberante coupes, noch drie bolletjes met slagroom. Slechts appeltaart met vanilleijs en een brownie met rood fruit. Vegetariërs slanken bij Beachclub Zuiderduin automatisch af. Het menu vermeldt geen enkel gerecht zonder vlees, vis en schaal- en schelpdieren. Aan de kleintjes denken ze hier wel met keuze uit vijf kindergerechten. Het prijsniveau is zoals de Duitsers zeggen 'angemessen', maar ja, je zit wel op een superplek. Niets is zo verrukkelijk als een heerlijk maal op het strand, met het ruisen van de branding als trippy loungemuziek.

  Voorgerechten lekker?

  De bouillabaisse komt ruimschoots door de ballotage. De volle, netjes gekruide bouillon (peper, maar niet te veel) hint naar garnalen. In de dakpanrode soep zien we - houd u vast! - 'verse mosselen', een school Noordzee-garnaaltjes en gerookte zalm. Het laatste ingrediënt vinden we wat gemakzuchtig. Niets is eenvoudiger dan een pakje gerookte zalm opensnijden en in de bouillon mikken. Je verwacht op zijn minst verse zalm, maar waarom eigenlijk geen rode poon (want goedkoop) of een ander visje dat in de soep niet meteen uit elkaar valt. De mosselen zijn netjes gegaard en zijn kakelvers voor zover dat voor zeevruchten opgaat. Klopt dat bord dus toch.

  De salade van gerookte eend, pijnboompitten, witlof, sinaasappel, paprika en lente-ui is een aardige schotel. Hoewel nog roze van binnen zet het vlees de kaakspieren aan het werk. Sommige stukken mogen malser. Misschien een eend met veel vlieguren, grappen we. De bijgeleverde baquette, met een kuipje roomboter, hebben we wel eens knapperig beleefd.

  Zijn de hoofdgerechten in orde?

  De 'huisgemarineerde' kipsaté is een no-brainer. De kip is boterzacht, de satésaus (een emmertje van de groothandel?) is pittig zonder het gehemelte te verschroeien. Het bedje van broccoli, bloemkool en courgette is lekker beetgaar. Dat geldt ook voor de halve wortel die erover heen is gedrapeerd. Mijn tafeldame krijgt er ook twee schaaltjes bij, een met kroepoek en een met atjar (zoetzure groenten, voornamelijk witte kool en wortel). Gewoon een keurig terrasgerecht.

  Minder lovend zijn we over de op de huid gebakken zeebaars, die wordt opgediend met mierzoete wortelcrème en een nogal zure paprika-tabascosaus die de vissmaak totaal wegspeelt. Die saus vloekt met de twee stukken baarsfilet, die ook nog eens te ver gegaard zijn. Je ziet het meteen, want de huid is op diverse punten gescheurd. Weinig balans, matig uitgevoerd. Daar kan het schaaltje friet weinig aan veranderen.

  Nog een dessert dan?

  De brownies zijn op, dus proeven we maar de appeltaart met vanilleijs. Hij lijkt ingekocht, maar het is op zich een sappig stukje gebak.

  Leggen ze nog een beetje je in de watten bij Club Zuiderduin?

  Aanvankelijk wel, maar na het hoofdgerecht scheren de bedienende adolescenten een uur lang voorbij zonder te vragen of we nog iets blieven. Na een sigaar, een sanitaire stop en vijf Whatsapp-conversaties klampen we een jongmens aan. We bestellen appeltaart en vragen meteen de rekening, anders zien we straks de zon nog in het water zakken. Loungen nemen ze hier vandaag nogal letterlijk.

  Beachclub Zuiderduin

  Zeezicht, zand, zon op je gezicht. Afgelopen weekeinde kon het weer even. We snelden naar de kust om een tafel bij Beachclub Zuiderduin te bemachtigen. We kregen een topuitzicht met een modaal menu