article
1.6401524
C-food heeft een vrolijke woordspeling bedacht als naam, maar is heel serieus wat vis en wijn betreft. Liefst lokaal en verantwoord, met extra aandacht voor onbeminde zeebewoners. Maar smaken die ook een beetje lekker?
Recensie: Onbekende bijvangst op je bord bij C-food in Brouwershaven
C-food heeft een vrolijke woordspeling bedacht als naam, maar is heel serieus wat vis en wijn betreft. Liefst lokaal en verantwoord, met extra aandacht voor onbeminde zeebewoners. Maar smaken die ook een beetje lekker?
http://www.pzc.nl/extra/uit-eten/recensie-onbekende-bijvangst-op-je-bord-bij-c-food-in-brouwershaven-1.6401524
2016-09-17T10:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6401526.1483099607!image/image-6401526.JPG
Brouwershaven,Horeca,Uit eten,C-Food,hermes
Uit eten
Home / Extra / Uit eten / Recensie: Onbekende bijvangst op je bord bij C-food in Brouwershaven

Recensie: Onbekende bijvangst op je bord bij C-food in Brouwershaven

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Gastvrouw Sitare de Jong van C-food in Brouwershaven.
   Fotograaf
  C-food heeft een vrolijke woordspeling bedacht als naam, maar is heel serieus wat vis en wijn betreft. Liefst lokaal en verantwoord, met extra aandacht voor onbeminde zeebewoners. Maar smaken die ook een beetje lekker?

  Een vers visje uit eigen wateren, een goed glas wijn erbij. Het lijkt zo'n logische restaurantformule voor Zeeland. Toch struikel je niet over dit soort plekken. Saté en carpaccio zijn op elke straathoek verkrijgbaar, maar waar eet je wijting, schar of poon? Nederlanders doen graag maritiem, dobberend op een klein of groot bootje, maar gemiddeld eten we één keer in de drie weken vis. En dan liefst zalm of waterkip oftewel pangasius. Dus vind ik de liefdesverklaring van het nieuwe C-food een prachtig initiatief: zij koken met onbekende streekvissen. Mul, steenbolk, leng of haai. Vis die als bijvangst aan wal wordt gebracht.

  Die onvoorspelbare aanvoer maakt de keuze bij C-food steeds anders, met een dagelijks wisselend driegangenmenu voor 25 euro. Vanavond lijken we een beetje pech te hebben: de 'catch of the day' blijkt kabeljauw want er waren verder geen onverwachtse gasten aan boord. Onbeminde schelpdieren staan wel op het menu: kokkels en scheermessen oftewel mesheften, die standaard richting export gaan. En dat terwijl Moeder Natuur juist op haar creatiefst is als het om zeebeestjes gaat: google maar eens 'geoduck'.

  Pijpenla

  Het is een heerlijke nazomeravond en we dineren buiten, onder reusachtige gele parasols, pal op de Markt van Brouwershaven. Met uitzicht op het elegante stadhuisje en het standbeeld van Jacob Cats, die een stoïcijnse zeemeeuw als hoofddeksel heeft. Vlaamse en Duitse toeristen zitten tevreden achter een mosselpannetje. We gluren snel even binnen in wat vroeger Sjee-Bee was. Een echte pijpenla, een smal historisch pandje met een open keuken, groenblauwe balken en veel wijnfoto's. Fris en uitnodigend, al hebben de toiletten boven de sfeer van een tandartspraktijk anno 1981. Achterin de zaak is ook een invalidentoilet, maar een elektrische rolstoel past niet door de krappe voordeur.

  De kaart is een vrolijke ode aan de zee, aan Schouwen-Duiveland en aan biologische wijnmakers van over de hele wereld. Alles dwars door elkaar, van fish 'n chips en borrelhapjes tot oesters en kreeft. Ook carnivoren en vegetariërs hebben keuze. De eigenaar van C-food is Evert van Dilst, van D'Ouwe Smisse in Zonnemaire. Achter de kachel staat chef Guus de Jong en gastvrouw vanavond is de vriendelijke Sitare. Zij zorgt voor een hartelijk welkom en een lekker nuchter wijnadvies. Het wijnboekje telt zo'n twintig wijnen die je per glas kunt proeven, waarvan het leeuwendeel van wijnmakers die kleinschalig en duurzaam werken. Veel familiebedrijven: het milieuvriendelijke Siegrist uit de Pfalz, en de Spaanse familie Ochoa die teruggaat tot de 14e eeuw. Ook de Zeeuwse wijnen van De Kleine Schorre hebben een prominent plekje.

  Weelderig

  Eetvriendin en ik starten allebei met scheermessen of mesheften, in diepe hemelsblauwe borden. De menuvariant is een salade, met perfect gare scheermessen, zilte kokkels en dikke oranje mossels. De benaming salade lijkt ons een beetje overdreven, als we wat sprieten bieslook, cherrytomaatjes en stukken rauwe paprika zien. Maar onder de schelpen ligt een weelderige groene salade met spinazie, die aangemaakt is met de lekkerste vinaigrette die ik in tijden heb gegeten. Het andere bordje scheermessen is hartiger, de beestjes proeven lekker rokerig door de loeihete grill waar ze op bereid zijn. Secondenwerk, want anders worden ze taai. Snel opeten is ook het devies en dat is geen enkel probleem, ook het knapperige broodje van de bakker hier op de Markt is een smaakfeestje.

  Zwarte Woud

  We drinken er 'Blanc' bij van De Kleine Schorre, die ook op grote hoogte wordt uitgeschonken door de KLM. 'Heel zuiver en dus technisch onberispelijk', lezen we in het wijnboekje. Zachte, rijpe peertjes en zuchtjes vanille proeven we in de Sander Weissburgunder uit het Zwarte Woud. Ik laat wat in mijn glas voor de hoofdgerechten: twee vissen, knapperig op de huid gebakken. Dorade van de grill met tijm, subtiele knoflook en partjes limoen. En van het menu een stevige blanke kabeljauwmoot. Geen sausjes, gewoon heerlijke vis. Met strategisch gestrooide microkruidjes en een groentegarnituur met lamsoor en broccoli. Dikke aardappelparten in de schil komen met een minipotje mayo. We ruiken dat ouderwetse geurtje: ossewit, de frituristenfetish.

  Heuvellandschapje

  C-food serveert één dessert: een heuvellandschapje met bramen, aardbeien, munt en twee soorten chocolademousse. Heel pure en witte met zomerfruit. We sluiten af met een pittig bakje biokoffie en omdat we bij wijnkenners zijn ook nog een glaasje rood: Berri Estates Shiraz, kersenrood in kleur en smaak en iets statigs van laurier.

  Lokaal. Biologisch. Van kleine ambachtelijke producenten. Waar je vanaf twaalf uur kunt binnenvallen voor kleine en grote honger. Op papier vonden we het al leuk en eenmaal aan tafel zijn we nog meer onder de indruk. En omdat er een slimme ingebouwde verrassingsfactor in zit kun je hier volgens mij blijven eten.

  C-food

  Restaurant waar gekookt wordt met onbekende streekvissen.