article
1.6228424
Zonnige smaken, dat willen we in deze zomermaanden! In de binnentuin van DA Maurizio oftewel Maurice in Scherpenisse proeven we het gulle Italië.
Recensie: La Dolce Vita in Scherpenisse
Zonnige smaken, dat willen we in deze zomermaanden! In de binnentuin van DA Maurizio oftewel Maurice in Scherpenisse proeven we het gulle Italië.
http://www.pzc.nl/extra/uit-eten/recensie-la-dolce-vita-in-scherpenisse-1.6228424
2016-07-30T10:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6228428.1469779218!image/image-6228428.JPG
Scherpenisse,Horeca,Da Maurizio,Uiteten,hermes
Uit eten
Home / Extra / Uit eten / Recensie: La Dolce Vita in Scherpenisse

Recensie: La Dolce Vita in Scherpenisse

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   In de besloten tuin kun je dineren aan eenvoudige houten tafels.
   Fotograaf
  Zonnige smaken, dat willen we in deze zomermaanden! In de binnentuin van DA Maurizio oftewel Maurice in Scherpenisse proeven we het gulle Italië.

  Zoals het hoort bij de Italiaan ga ik uit eten met La Mamma. Voor de deur staat een knaloranje Porsche, die dient als flitsend mobiel reclamebord. Ma loopt er aan voorbij en wijst naar de voordeur, naar een plasje dat bijna is opgedroogd in de zomerzon. "Kijk, ze hebben net het stoepje geschrobd. Dat is altijd een goed teken."

  DA Maurizio is een nieuwe reïncarnatie van Vis aan de Markt, het geliefde restaurant van slowfood-chef Maurice de Coninck. Na persoonlijke perikelen gooide hij het roer om en ging kookstages doen door heel Italië, nabij Napels en aan de Costa Amalfi. Sinds april dit jaar laat hij al die Italiaanse kooktradities los op lokale Zeeuwse waren.

  Zwaluw

  We worden hartelijk ontvangen door gastvrouw Heleen, die ons direct een lastige vraag stelt: een maaltijd in de trattoria of liever uitgebreid, in het restaurant? Het kleine Scherpenisse ligt immers niet langs platgetreden paden, daarom koken ze hier voor elke smaak en beurs. Links in het pand is de wijnbar, waar je kunt kiezen van de dagkaart: een pastaschotel, kip of ribbetjes uit de oven. Ook om af te halen. Een trapje af en je bevindt je in het restaurant, voor een serieus rijtje antipasti, primi, secondi en dolci. In vaasjes staan hortensia's uit eigen tuin. Daar kun je ook dineren aan eenvoudige houten tafels, ma en ik bewonderen de rozenstruiken en een metershoge zuil van aronskelken. Er heerst hier een fijn beschut klimaat, dankzij de zijmuur van het naastgelegen Raadhuis. Als er dan ook nog eens zwaluwen rondom het prachtige klokkentorentje gaan scheren ben je helemaal op vakantie. Gastenkamers en een fijn zwembadje maken er een fraaie 'albergo' van. La Dolce Vita op Tholen.

  Alles lekker

  De kaart is van het kaliber 'help, alles lijkt lekker': gegrilde oesters met citroen, kingcrab, tournedos met gorgonzola. La Mamma kiest carpaccio en tonijn. Ik ga voor het driegangenmenu DA Maurizio, dat prachtig begint met drie flinke kussens ravioli. Gevuld met een subtiel mengsel van aubergine, parmezaan en prosciuttio, met sliertjes rauwe ham er bovenop. Blaadjes basilicum en geschaafde zwarte truffel maken het helemaal af. Mijn moeder is onder de indruk van de Carpaccio di Cipriani, al wijkt-ie af van wat ze gewend is: geen berg vleeswaren met pijnboompitten, maar dunne plakjes met citroenmayonaise. De receptuur van Harry's Bar in Venetië, waar chef Cipriani het gerecht ooit bedacht. De Pinot Grigio erbij is fris en koel en geurt naar nectarine en peer. Alle wijnen hebben hier dezelfde prijs per glas (4,00 euro) en per fles (23,50). Zodat je zelf onbevooroordeeld kunt proeven van allerlei soorten en prijsklassen, die Maurice zelf importeert.

  Via Romana

  De vriendelijke dames Anouk en Heleen moeten een complete Via Romana aflopen op hun gympjes. Met veel smakelijke ballast: crudité, zeekraal en lamsoor, verse frietjes en twee hoofdschotels: tamme eend en tonijn. De eendenborstfilet is prachtig mals en ligt in een jus waarin we marsala, rozemarijn, tijm en weer een vleugje truffel proeven. Verse vijgen en kersenfruit van de sappige Bardolino uit Veneto maken er een feestmaal van. De tonijn is een enorm stuk vis, nog rosé van binnen. Gegrild op standje Vesuvius, voor een knapperig rooksmaak-korstje. De vis ligt 'a la Livornese' in een kruidige saus van gestoofde paprika's en tomaten. Met een dotje krachtige pesto ernaast, niet eroverheen, altijd fijn als je zelf over sauzen mag beslissen. Schalen zeegroenten en rauwkost demonstreren waar het in de zomer om draait: kraakverse groenten op hun allerbest. Die frietjes hadden niet gehoeven, denken we. Tot we ze proeven. En dan gaat alles op.

  Vuurwerk

  Om ons heen ontvangt een gelukkig ogende grootmoeder een taart met vuurwerk. In het gangetje bij de kraakheldere toiletten (geen invalidentoilet) hangen krantenknipsels over chef Maurice, die ook wel 'de kreeftenman' wordt genoemd. Eenmaal terug op mijn stoel kijk ik dan ook ietwat jaloers naar het gezelschap vakantiegangers dat zich vrolijk een kreeftenslab laat omhangen.

  Dolci! Keuzestress weer, want alle klassiekers zijn aanwezig: tiramisu, semifreddo… We kiezen allebei voor de torte di limone, citroentaart met een bolletje citroensorbet bovenop. Elk één minitaartje, dat we tot de laatste kruimel verslinden. Zoet en friszuur, zachte bodem, smeuïge citroencrème. Wat een slot. Moederlief neemt gewoon nog een Pinot Grigio, voor mij espresso en limoncello. En dan kan ik eindelijk érgens kritiek op geven: de espresso mag iets pittiger en hoe heerlijk die citroenlikeur ook is, een limonadeglas vol is echt teveel. Een doggybottle voor overgebleven drankjes, wie vindt 'm uit? Terwijl we het weckpotje met wafeltjes plunderen denken we al na over een volgende keer. Zoveel kwaliteit, met die frietjes om af te halen, slechts een paar stoepjes verderop. Wat een bofferds daar in Scherpenisse.

  Da Maurizio

  In de binnentuin van Da Maurizio proef je het gulle Italië.