article
1.1985051
In de Smaak van Edith en Raymond bezoeken de twee PZC-redacteuren restaurants met een ‘buitenlandse keuken’. Edith ging deze week naar Indisch Restaurant Bandoeng in Oost-Souburg.
OOST-SOUBURG - Bandoeng vindt gulden middenweg
In de Smaak van Edith en Raymond bezoeken de twee PZC-redacteuren restaurants met een ‘buitenlandse keuken’. Edith ging deze week naar Indisch Restaurant Bandoeng in Oost-Souburg.
http://www.pzc.nl/extra/uit-eten/oost-souburg-bandoeng-vindt-gulden-middenweg-1.1985051
2008-11-07T10:43:13+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.1985052.1350380015!image/image-1985052.JPG
Veere,Restaurant-Culinair,In De Smaak Van Edith En Raymond Bezoeken De Twee Pzc-Redacteuren Restaurants Met Een
Uit eten
Home / Extra / Uit eten / OOST-SOUBURG - Bandoeng vindt gulden middenweg

OOST-SOUBURG - Bandoeng vindt gulden middenweg

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Jissy, Mark en Ids Leemans (vlnr) in het Indisch restaurant dat al 35 jaar een begrip is. foto Ruben Oreel
  In de Smaak van Edith en Raymond bezoeken de twee PZC-redacteuren restaurants met een ‘buitenlandse keuken’. Edith ging deze week naar Indisch Restaurant Bandoeng in Oost-Souburg.

  ’Sinds 1973’, staat erop het visitekaartje van restaurant Bandoeng. Het Indisch restaurant bestaat in december 35 jaar en al die jaren zwaait familie Leemans de scepter in het restaurant in Oost-Souburg. Ids in de keuken, Jissy in de bediening en sinds dit jaar zet hun zoon Mark zich ook in om Bandoeng een impuls te geven.

  Met of zonder Mark, Bandoeng wijzigt niet veel aan de formule. „We veranderen alleen iets onder de motorkap”, zoals hij het uitdrukt. „De smaak blijft hetzelfde. Want die wordt door heel veel mensen al 35 jaar gewaardeerd.”

  Dat willen wij wel meemaken en helemaal gerust op een lekkere maaltijd ben ik niet na zijn opmerking. Jaren geleden schoof ik aan tafel bij Bandoeng, maar over dat diner was ik matig tevreden. Ik herinner me nog dat ik de sajoers (groenten en of vleesgerechten in bouillon), wat aan de waterige kant vond. Voor mij mogen de Indische gerechten pittig en gekruid zijn. Als dochter van een Indische moeder ben ik gewend aan pedis eten.

  We wilden deze doordeweeks dag à la carte eten, maar zagen daarvan af toen we het uitgebreide Javaanse buffet (22,75 euro) zagen. Met zo’n veertig verschillende schotels en vooraf aan tafel geserveerd pangsit goreng of indische groentensoep en als toetje spekkoek of kwee lapis (groene kokoskoek), hadden we keuze genoeg.

  Het langzaam en lang gesudderde rundvlees (daging Madoerah) en (daging Besengeh) was uitstekend, goed gekruid en heerlijk mals. Voor mij waren de maïskoekjes een topper. Lekkerder heb ik ze niet eerder gegeten. Ook niet die van mijzelf, van mijn moeder of van talloze ‘koki’s’ tijdens mijn vakantie in Indonesië. Aan het beslag van het maïskoekje heeft Ids garnaaltjes toegevoegd. „Om de smaak krachtiger te maken.” Fijn dat de kok zijn geheim prijsgeeft.

  Zijn ikan boemboe bali is ook een omweg waard. De kok koopt geen gestoomde makreel, maar verse vis. „Die bak ik en maak een pittig boemboe.” Het vleesgerecht met tjenkeh (kruidnagel) is gewaagd. De tjenkeh overheerst, maar dat is ook de bedoeling. Bandoeng wil zich onderscheiden, ’want anders kun je evengoed een rijsttafel eten bij een Chinees-Indisch restaurant’. De atjar van ketimoen (komkommer) was fris en nog knapperig. De komkommer heeft een dag of acht in een zoet-zure-hete dressing gelegen.

  Voor mij en mijn tafelgenote waren de sajoers onovertroffen. De groenten waren niet ‘doodgekookt’, de kokosmelk niet overheersend. Ze gaven de juiste balans aan de rijsttafel.

  Bandoengs Babi pangang is van Zeeuws spek gemaakt. Een babi pangang waar Zeeland en Bandoeng trots op kan zijn.

  Spek is er voor de vleeseters, maar Indisch eten is bij uitstek geschikt voor vegetariërs. Er staan verschilelnde tahoe en tempeh gerechten op de kaart en een Indische vegetarische rijsttafel kost 18,00 euro (minimaal 2 personen. Bij het vertrek reageert Ids Leemans teleurgesteld. „Jullie hebben mijn bandoengsoep niet geprobeerd.” Daar komen we een keer voor terug. Ik geloof er niets van dat de smaak in al die jaren niet veranderd is. De kok heeft zeker zonder dat hij het weet zichzelf verbeterd. Ids Leemans moet Indisch bloed hebben.

  Indisch Restaurant Bandoeng, Kanaalstraat 53, 4388 BK Oost-Souburg. Telefoon: 0118-462260. Geopend van donderdag tot en met zondag, vanaf 17.00 uur. www.bandoeng.nl

  Prijs-Kwaliteit: * * * *

  Bediening: (nvt.)

  Entourage: * * *

  Horen, zien en zwijgen: Iedereen die in december komt eten bij Bandoeng maakt kans op een reis voor twee personen naar Bali. Dat is een fors cadeau van familie Leemans aan hun gasten.

  Conclusie: Ik heb lang getwijfeld tussen 4 en 5 sterren voor prijs-kwaliteit. Het feit dat er alleen mineraalwater geschonken wordt en geen gratis kraanwater, heeft de beslissing negatief beïnvloed. Maar de keuken is voor elke plaats een aanwinst.