article
1.1823126
Op donderdagavond kun je in Middelburg eten tussen de boeken.
Middelburg: De Drukkerij
Op donderdagavond kun je in Middelburg eten tussen de boeken.
http://www.pzc.nl/extra/uit-eten/middelburg-de-drukkerij-1.1823126
2011-09-29T11:01:22+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.1823130.1350343883!image/image-1823130.jpg
Middelburg,Restaurant-Culinair
Uit eten
Home / Extra / Uit eten / Middelburg: De Drukkerij

Middelburg: De Drukkerij

Foto's
2
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De brasserie van boekhandel De Drukkerij serveert alleen op donderdag een driegangen menu. foto's Marcelle Davidse
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Op donderdagavond is het spitsuur in de keuken van de brasserie De Drukkerij.
  Op donderdagavond kun je in Middelburg eten tussen de boeken.

  De brasserie van boekhandel De Drukkerij serveert dan een driegangen menu. Op andere dagen is het restaurant alleen geopend voor de lunch. En dat is best jammer.

  We zijn overduidelijk niet de enigen die dat vinden. Het is elke donderdagavond stampvol in het restaurant. We hebben gereserveerd, maar ook voor ons moet het personeel nog even zoeken naar een plekje. We krijgen een tafel aan het looppad, waar de één het restaurant in kan kijken en de ander zicht heeft op iedereen die binnenkomt en langs loopt. Een goede plek om mensen te kijken.

  Elke week is er hier een wisselend menu, met altijd een vegetarische variatie, aangevuld met salades en soepen en een simpele biefstuk met friet. De salades en soepen wisselen met het seizoen. Wij waren in de Drukkerij toen de herfst net was begonnen: paddenstoelen, pompoen, knolselderij en noten overheersten de menukaart. Er zijn slechtere uitingen van de herfst denkbaar.

  We rommelen wat met het weekmenu. Eén van ons neemt de vegetarische variant, maar de ander neemt het voorgerecht over, zodat de één iets lichters kan eten. Ze vinden hier alles best, en onthouden het ook nog allemaal. En als we een salade voor de helft willen, vinden ze dat eigenlijk ook goed. Heel prettig. En ik eet ongemerkt vegetarisch; het is altijd leuk als de kaart aanleiding geeft om spontaan vleesloos te gaan.

  De soep van knolselderij is licht van kleur en smaakt wat naar paddenstoel, wat niet gek is: er zit truffelroom doorheen; lekker aards en herfstig en dat is toepasselijk op deze winderige natte avond in de nazomer. Ik krijg er een stukje lekker en nog een beetje klef brood met een knapperige korst bij. Ook bij de laatste lepels raak ik de smaak van de soep niet beu. En dat is een hele prestatie voor een soep op basis van groente. De salade Niçoise aan de overkant van de tafel, is een bord vol lekkere blaadjes sla, ui, ei, tomaat en tonijn. Eenvoudig en lekker, hoewel het volgens de regels geen echte Niçoise is.

  De brasserie is modern ingericht, met een lange bank met kleine tafels ertegen langs het gangpad; een grote leestafel in de lichte serre, waar je gezellig aanschuift bij andere eters en kekke gekleurde lampjes boven de tafels. Het is modern, maar los. Ongedwongen, maar stijlvol. Vanuit het restaurant kijkt één van ons richting het gangpad, naar de kunst die daar tegen de wand hangt, maar toch vooral naar die eindeloze stoet Middelburgers die langs komt lopen. Er gebeurt hier van alles, zonder dat het hinderlijk is. Je zit dicht op buren en kan een praatje met ze aanknopen, maar dat hoeft niet.

  Het hoofdgerecht van het vegetarische menu is risotto: gare risottorijst met een nadrukkelijke, maar niet hinderlijke bouillonsmaak. Er liggen lekkere paddenstoelen op: we determineren champignons en oesterzwammen. Verder nog een bosje beetgare asperges, spinazie, een heerlijke halve gegrilde courgette en wat geschaafde pecorinokaas. Het is risotto waar aandacht aan is besteed, al heb 'm zelf graag met de rijst nog nét niet helemaal gaar, maar dat is een beetje zeuren om het zeuren. Eigenlijk eet ik zelden zulke lekkere risotto in een restaurant.

  De herfstsalade is samengesteld uit verschillende soorten sla, verschillende soorten noten en dezelfde paddenstoelen als die op de risotto. De paddenstoelen zijn gebakken met flink wat knoflook: lekker. Ik proef weer truffel, in de dressing deze keer.

  Omdat het bij het menu hoort, eet ik nog een dessert: een kruidcakeje in muffinvermomming, met die typische kruidkoeksmaak die ik persoonlijk niet zo lekker vind. De cake is een beetje droog, maar gelukkig ligt er citrussaus op, met stukjes grapefruit en sinaasappel. We besluiten met een grote bak thee en koffie met een lekker stukje chocola erbij.

  Brasserie de Drukkerij,

  Markt 51, 4331 LK Middelburg.

  telefoon: 0118-886 866.

  www.de-drvkkery.nl. email: brasserie@drukkerijmiddelburg.nl

  Geopend voor diner op donderdagen van 17.30-21.00; voor de lunch tijdens openingstijden van de winkel.

  De brasserie is minder goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel.

  Prijs-Kwaliteit * * * *

  Echt goed eten voor weinig: we betaalden 43 euro voor twee personen.

  Bediening * * * *

  Het personeel is attent en vriendelijk, we worden ondanks de drukte geen moment vergeten.

  Entourage * * *

  De zaak is mooi, maar het blijft wel eten in een winkel.

  Vegetarisch * * * *

  Veel keus voor wie geen vlees eet.

  Conclusie

  Wij willen vaker dan alleen op donderdag eten bij de Drukkerij.