article
1.6096970
Voor het eerst in mijn éénjarige bestaan als eetrecensent wil een restaurant géén recensie. De Eetkamer houdt namelijk niet zo van fratsen.
Kwaliteit voor stille genieters
Voor het eerst in mijn éénjarige bestaan als eetrecensent wil een restaurant géén recensie. De Eetkamer houdt namelijk niet zo van fratsen.
http://www.pzc.nl/extra/uit-eten/kwaliteit-voor-stille-genieters-1.6096970
2016-06-11T10:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6096983.1465560696!image/image-6096983.JPG
Middelburg,Horeca,Uit eten,De Eetkamer,hermes
Uit eten
Home / Extra / Uit eten / Kwaliteit voor stille genieters

Kwaliteit voor stille genieters

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Gastvrouw Emma de Pree van restaurant De Eetkamer in Middelburg. Foto links: Voorgerecht met kreeft. foto's Lex de Meester
  Voor het eerst in mijn éénjarige bestaan als eetrecensent wil een restaurant géén recensie. De Eetkamer houdt namelijk niet zo van fratsen.

  Chef/eigenaar Jan de Pree stapt na het afrekenen zijn keuken uit en doet beleefd maar stellig zijn verzoek: recenseren is een raar circus waar hij liever niet aan meedoet. Helaas ben ik ook stellig: we kunnen deze eetrubriek wel opdoeken als restaurants zelf beslissen over plaatsing. Het is waar dat we onaangekondigd verschijnen. En smaak is zeer persoonlijk, elke recensie is subjectief. Soms eten we na een rotdag. En dan niet zoals de beruchte criticus Ruth Reichl, die vijf keer terugkwam in verschillende vermommingen. Maar we proberen wel zorgvuldig restaurants uit te kiezen die iets interessants bijdragen aan het Zeeuwse culinaire landschap. Mijn eetdame en ik zijn dus verbaasd, vooral omdat we prima gedineerd hebben.

  Foie gras

  De Eetkamer zit ietwat verstopt achter de Abdij en is rolstoelvriendelijk, al is er wel een stoepje. Grijze zonwering en hoge sanseveria's weren al te nieuwsgierige blikken. De rode sticker van Michelin belooft echter veel, dus prikken we een donderdagavond om te dineren. De naam is goed gekozen, want dit is inderdaad een romantische, huiselijke eetkamer. Uit tijden dat men hechtte aan het hebben van zo'n plek: een vertrek met spiegels, bloemstukken en kroonluchters. Om te genieten van kwartel, truffel, foie gras en een goed glas wijn. Maar dan wel in een goed geprijsd menu.

  We worden vriendelijk verwelkomd door gastheer Joost Gieles, gastvrouw Emma de Pree is er vanavond niet. Meteen komt er iets te knabbelen aan onze ronde tafel: borrelpinda's, een beetje gek, maar ook kunstige stengeltjes van filodeeg. Er klinkt muzak: wat salsa, lichtgewicht jazz, flarden klassiek. Door de heerlijke chenin blanc van Zuid-Afrikaans wijnhuis Spier vergeten we dat snel.

  Klassiekers

  De kaart is uitgebreid en vol klassiekers. Met een verrassingsmenu voor mensen die niet van verrassingen houden, want alles staat uitgespeld. De kookstijl lijkt Frans en Zeeuws, maar uit de amuses blijken ook Oosterse invloeden. In mooi zwart servies komt een krachtig kreeftensoepje en een zalmrolletje met sesamspikkels. Vlot volgen de voorgerechten: voor disgenoot een diep bord met vitello tonato, maar dan zoals een Japanner het zou interpreteren. Geen ansjovismayonaise, geen barokke decadentie van vlees en vis. Maar zachte kalfshaas, subtiel gemarineerde tonijn, tempura van kapperappeltjes en ragfijne plakjes radijs en appel. Zeer beschaafd, net zoals mijn kreeftensalade: een bescheiden portie gepocheerde Oosterscheldekreeft, tempura van kreeft, bloemschiksla, kruidenkrulseltjes. Dubbelgedopte tuinbonen en bonzaiblokjes van rauwe asperge met dragon vormen de saladebasis. Alles uiterst zorgvuldig en precies, maar ook net te voorzichtig, wat vlak.

  Discreet

  Gastheer Joost is vriendelijk en attent, bijna discreet in zijn verdwijnen en verschijnen. Maar wel vol informatie als je er even om vraagt: hij vertelt met verve over de verschillen tussen Franse en Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc, en helpt als ik zit te hannesen met mijn rogvleugel, het hoofdgerecht. Ik eet het per lamel, Joost laat zien hoe je de vis fluks van de lange graten schuift. De smakelijke rog komt in beurre blanc, met pureetjes en quenelles. Chef Jan vertelt later dat het gerecht compleet anders is geworden door mijn notenallergie: eigenlijk was er een letterlijke beurre noissette bedoeld, met gebruinde amandelen en limoen. Het hoofdgerecht van het menu is Anjou-duif in korstdeeg. Duif Wellington, knap gegaard, met een knapperig korstje en intense jus. De Eetkamer heeft trouwens ook de klassieke beef Wellington op de kaart. Er verschijnen nog twee koperen steelpannetjes, van de soort die ik afgunstig begluur in kookwinkels. Romige spaghetti in de één, luchtige aardappelballetjes met amandel en parmezaan in de ander.

  Mooi

  Van de desserts vallen we stil. 'Framboosjes en rabarber' is een beeldschoon bord vol zoetigheden: frambozen gevuld met basilicum-mascarpone, pudding met een bolletje sorbetijs en een kletskop bovenop. Ook nog een glaasje espuma van rabarber en dragon: luchtige mousse, blijkbaar bedacht door topchef Ferran Adrià, die vloeistoffen zonder room of eieren opspoot met lachgas. Al waren we toch al uitgebreid aan het glimlachen, want het menudessert is net zo mooi: een soort petrischaal met lekkernijen erop én erin. Cakejes, gebrande meringue, een ijshorentje. Zachte chocolade, frisse smaken, met als toppertje een yoghurtmousse.

  De overbekende leisteen draagt hier alleen de handgeschreven rekening, een subtiel grapje vinden wij. De Eetkamer doet al sinds 1993 haar best met luxe verwennerij en dat valt extra op in deze tijden van industriële lofts en foodtrucks met veel social media kabaal. Chefs Jan de Pree en René Mol zijn te bescheiden: vertel gerust over bijzondere kooktechnieken, of die kruiden van je eigen dakterras. Dit is geen restaurant dat je van je stoel wil blazen met opvallende combinaties. Meer iets voor de stille genieter, die weet wat goed is.

  De Eetkamer

  De naam is goed gekozen, want dit is inderdaad een romantische, huiselijke eetkamer. Uit tijden dat men hechtte aan het hebben van zo'n plek: een vertrek met spiegels, bloemstukken en kroonluchters. Om te genieten van kwartel, truffel, foie gras en een goed glas wijn. Maar dan wel in een goed geprijsd menu.