article
1.6136984
Na een overdosis wokfabriekgeweld ga ik op zoek naar Aziatisch eten dat wél met liefde wordt bereid. We belanden in Oostburg, waar zich zowaar een Koreaan bevindt.
Koreaans dineren met asperges
Na een overdosis wokfabriekgeweld ga ik op zoek naar Aziatisch eten dat wél met liefde wordt bereid. We belanden in Oostburg, waar zich zowaar een Koreaan bevindt.
http://www.pzc.nl/extra/uit-eten/koreaans-dineren-met-asperges-1.6136984
2016-06-25T10:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6136986.1466771623!image/image-6136986.JPG
Oostburg,Horeca,Uit eten,Goog Li Zeng,hermes
Uit eten
Home / Extra / Uit eten / Koreaans dineren met asperges

Koreaans dineren met asperges

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Restaurant Goo Li Zeng in Oostburg. Foto links: Scampi's met asperges. foto's Peter Nicolai
  Na een overdosis wokfabriekgeweld ga ik op zoek naar Aziatisch eten dat wél met liefde wordt bereid. We belanden in Oostburg, waar zich zowaar een Koreaan bevindt.
  De chilisaus begint zoetig maar laait op tot een binnenbrandje: hoestend zitten we aan tafel

  Laatst liep ik met een leeg bord door een wokfabriek. Welke doet er niet toe, want ze doen toch allemaal hetzelfde: een piepklein lauw buffet, diepvries sushi, een grillplaat en een wokgedeelte. Waar weemoedig ogende chefs je maaltje bereiden met laffe sausjes. Warmhoudbakken met slappe snacks, vies ijs dat je zelf mag scheppen. Met oogballen (zo noemt mijn zoontje lychees) en ander fruit, dat verre van fruitig is door de zure conserveringssapjes. Ik scharrelde rond door die immense lawaaihal en begreep het niet. Waarom is het hier altijd volle bak, als het eten zo bedroevend is? Het meest verdrietig was nog het tekstbordje bij het rauwe vlees. Echte Angus biefstuk, m'n schoenzolen.

  Op zoek dus naar iets anders. In Nederland bevindt zich een tiental Koreaanse restaurants (de fusion-pan-Aziaten niet meegeteld) en één ervan zit in Oostburg. Gastvrouw Guan Fen en chef Chen Jie zijn Chinees, maar hebben een fascinatie voor de Koreaanse keuken en serveren sinds 2008 Koreaanse specialiteiten. Je kunt hier grillen aan tafel of kiezen van de kaart. Goo Li Zeng is met recht een eethuis, omdat het voelt alsof je bij iemand thuis gaat eten. Behang met boomstammen en gordijnen met een pandabeertje maken het gezellig. De tafels zijn bonkig en solide, met een grote poot die je beenruimte belemmert. Maar na beter kijken snappen we waarom: in de tafels zit een ronde grill verstopt, inclusief afzuigsysteem. We krijgen een plekje naast de deur, normaliter de tafel die je beleefd afslaat vanwege tocht. Maar hier blijkt het de beste plaats, omdat vrijwel iedereen speklapjes, spiesjes en brochetten aan het roosteren is. De afzuigers werken wel, maar de temperatuur stijgt rap. Dankzij het in- en uitlopen van de rokers ontstaat af en toe een welkom windje. Frisse lucht door rokers, wie had dat gedacht.

  Een amuse, dat hadden we ook niet verwacht: een knapperig miniloempiaatje en een bijzonder gefrituurd buideltje van filodeeg, vol zachte vis en verse knoflook. Op tafel komen dipsausjes, soja- en chilisaus: in bulgogi-stijl, wat Koreaans is voor vuurvlees. We dippen enthousiast ons voorgerecht diep in de sausjes: kimchi loempia's, met gefermenteerde kool en pittig rundvlees. De chilisaus begint zoetig maar laait op tot een binnenbrandje: hoestend zitten we aan tafel. Vuurvlees, inderdaad. En wij patsers hadden nog wel om extra pittig gevraagd. Guan Fen brengt direct een glaasje water en suggereert voorzichtig dat de ossenhaas van straks ook medium pikant kan worden klaargemaakt.

  Vaste gast

  Ondertussen komt een familie met een jongen in een elektrische rolstoel de zaak binnen. Het personeel verschuift direct de zware tafels en doet er alles aan om plek te maken. "Ja, dat krijg je als je vaste gast bent", zegt de man goedkeurend richting de andere eters. Maar volgens mij is vrijwel iedereen hier een vaste eter: Guan Fen en haar team begroeten zowat alle binnenkomers met een vrolijk Zeeuws-Vlaams 'eej!' en oprechte vragen over het wel en wee van familie en vrienden. Ondertussen sprinten ze af en aan met emmers vol gloeiende kolen en schotels rauwe groenten, die qua opmaak wel lijken op bruidsboeketjes.

  De ossenhaasplakjes komen op tafel: zoet en kruidig en sissend heet in een gietijzeren pan. Tjokvol vlees en saus, kool en uienpartjes. Nog een pannetje volgt. "Zijn dat nou asperges?", vraag ik, terwijl ik het antwoord al weet: witte asperges met een mooie bite liggen gebroederlijk naast dikke scampi's, in een schuimige poel van gesmolten knoflookboter. De schaal blijft nog tien minuten nasputteren, waardoor de uitjes in het gerecht knapperig en gekaramelliseerd raken. Als enige extra is er witte rijst, die het voor elkaar krijgt om zowel plakkerig als vederlicht te zijn. Een prima hoofdmaal, we krijgen het zelfs niet op. Al hadden we stiekem meer traditionele bijgerechtjes willen proeven, gewoon voor de smaak: kimchi, zeewier of koude noedels. Helaas staan er geen bijgerechten op de kaart.

  Verademing

  De toetjes (of koffie) zijn bij het menu inbegrepen en komen uit de vriezer van de groothandel: roze ijstaart met nepaardbeiensmaak, met gelukkig een gulle portie echte aardbeien ernaast. En lychee-ijs, met dat merkwaardige parfumzoete smaakje, versierd met watermeloen, banaan en slagroom. Iedereen die wil krijgt ook een sinaasappellikeurtje van het huis. We drinken nog een Koreaanse groene thee met de verrassende geur en smaak van gepofte rijst. Een stortvloed aan chocolaatjes en snoepjes begeleidt de rekening. Wat een gulle en gastvrije plek hier, en wat een verse maaltijd, mét seizoensgroenten. Al staat de tent aan het eind een beetje blauw: vergeleken met de liefdeloze massaproductie van de wokschuren is Goo Li Zeng een verademing.

  Goog Li Zeng

  Restaurant Goo Li Zeng in Oostburg