article
1.6213728
Het Badhotel in Domburg bestaat dit jaar 150 jaar. We proeven de 'Franse bistrosfeer' bij Grand Café 1866.
Grandeur voor een prettige prijs
Het Badhotel in Domburg bestaat dit jaar 150 jaar. We proeven de 'Franse bistrosfeer' bij Grand Café 1866.
http://www.pzc.nl/extra/uit-eten/grandeur-voor-een-prettige-prijs-1.6213728
2016-07-23T10:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6213752.1469194463!image/image-6213752.JPG
Domburg,Horeca,Cultuur, kunst en recreatie,Uiteten,eten in zeeland,Badhotel,hermes
Uit eten
Home / Extra / Uit eten / Grandeur voor een prettige prijs

Grandeur voor een prettige prijs

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Terras van Grand Café 1866.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Zandsculptuur van het oude Badhotel.
   Fotograaf
  Het Badhotel in Domburg bestaat dit jaar 150 jaar. We proeven de 'Franse bistrosfeer' bij Grand Café 1866.

  Dat het jarig is, wil het Badhotel weten. De menukaart van 1866 is vormgegeven als een krant uit vervlogen tijden. Op de bar staat het lijvige jubileumboek, waarvan de gast zich voor bijna vier tientjes eigenaar kan noemen. Gebouwd door de Domburgsche Bad-Hotel Maatschappij kent het hotel een moeizame start. Als de spoorlijn Roosendaal-Vlissingen in 1873 wordt voltooid, begint de jetset Domburg te ontdekken.

  Zee&Land en Grand Café 1866
  Het kustplaatsje wordt rond de eeuwwisseling pas een hot spot als fysiotherapeut dr. Johan Georg Mezger er neerstrijkt. De adel en nouveau riche boemelen naar Zeeland om zich door de 'gouden duimen' van Mezger te laten kneden. In hun spoor volgen kunstenaars als Toorop en Mondriaan. Bijna een eeuw later volgt een roerige periode, met een (aangestoken) brand en herbouw van het hotel.

  Vanaf 2010 is flink geïnvesteerd om het nieuwe Badhotel op punt te zetten. Dat leidt tot toenemend bezoek van hotelgasten. Bovendien zet Domburg zich weer nadrukkelijk als kuuroord op de kaart. In 2014 verwerft de kustplaats de officiële internationale badstatus.

  Keuze
  Bij het Badhotel kun je je op twee niveaus spijzen en laven. In de rechtervleugel huist het wat chiquere restaurant Zee&Land, waar in lantaarns het vuur flakkert en waar de tafels gedekt zijn met linnen. Grand Café 1866 bezit minder opsmuk. Het is wel een sfeervolle brasserie: een muisgrijze toog met houtsnijwerk, historische prenten aan de muur en comfortabele stoelen in grijs, rood en oker.

  Het is er leeg. Op deze tropische woensdag wil iedereen op het terras zitten. Logisch, wij ook. Ondanks onze reservering - voor het terras is een boeking niet mogelijk - duurt het tien minuten voordat het personeel ons ontwaart. De medewerkers rennen en vliegen heen en weer, ook naar hotelkamers waar ze drankjes afleveren.

  Kaart: doorsnee brasserie
  En het terras zit niet alleen vol met overwegend Duitse pensionado's, op het grasveld voor het statige hotel speelt zich ook nog een kinderfeestje af. Ook dat kan hier. Met de Zevensprong overstemmen twee accordeonistes met gemak het geklater van de fontein. We wachten toch tot er een tafel vrijkomt. Na tien minuten ploffen we neer in een hoekje, achter een anderhalve meter hoge heg en in de schaduw van bladrijke bomen.

  De kaart is doorsnee brasserie, met voor de vegetariër enkele maaltijdsalades en een pasta met pesto, tomaat en avocado. Buitenom de kaart biedt 1866 vandaag mosselen en zeetong. We maken echter een keuze uit het classic-menu: drie gangen voor 29 euro. Zuinige Zeeuwen als we zijn, willen we op stand eten zonder de hoofdprijs te betalen. We bestellen eerst twee koffie en twee bruiswatertjes, waarvan de helft 10 minuten later op tafel verschijnt.

  Voorgerecht
  De verhitte serveerster die vandaag al heel wat horecakilometers in de benen heeft, verontschuldigt zich en laat de andere drankjes aanrukken. Vanwege mijn tongval vraagt ze schalks of ik uit Den Haag kom(p). Ze zit er maar 125 kilometer naast.

  Op de voorgerechten, die geen hogere kookkunst vergen, hebben we weinig aan te merken. De carpaccio met rucola en kaas is sappig. De dressing is niet te gekruid, zodat de tere vleessmaak geen schipbreuk lijdt. Mijn gerookte makreel ligt op sla, komkommer, tomaatjes in verschillende kleuren en een citroendressing met onderop een frisse yoghurtmayonaise. Op zo'n hete dag zijn dat twee prima aftrappertjes. Ook het mandje met ambachtelijk licht en donker brood met royaal roomboter brengt ons in een goed humeur.

  Hoofdgerecht
  De hoofdgerechten - parelhoen in kerriesaus en ananas en zeebaarsfilet met gamba's en tomatensalsa - laten zeker 40 minuten op zich wachten. De service kan het amper bijpantoffelen, stellen we vast. In de tussentijd neuriën we mee met In Holland staat een huis en De Mosselman uit Scheveningen. De accordeonistes hebben er zin in vandaag. De kinderen ook, die brullen mee.

  Als de hoofdgerechten arriveren, bestellen we twee glaasjes chardonnay. Het eten beloont ons geduld. Het parelhoen, dat een wildere en wat zoetere smaak kent dan kip, is goed gegaard. De mild pikante kerriesaus is smaakvol. Prima uitgevoerd. Dat geldt ook voor mijn bord. De zeebaarsfilet kent een perfecte cuisson, de mooi gekruide gamba's zijn netjes beetgaar. We zetten alleen een vraagteken bij de op zich lekkere, pittige tomatensalsa. Die blaast de vissmaak weg. Wat zeegroente of knolselder lijkt ons een beter alternatief.

  Bediening
  Verschrikt kijkt onze serveerster onze kant op. 'Oh, u heeft nog steeds geen wijn..?'. Bij het geautomatiseerde bestelsysteem van 1866 kan het dus toch misgaan. Het bonnetje is uit het apparaat gefloept en onder de toog verdwenen, legt ze later uit. Nou ja, de chardonnay proeven we een andere keer. Over het dessert - verse aardbeien, vanille-ijs en slagroom - kunnen we kort zijn: gewoon in orde.

  Als we afrekenen en ons bekendmaken, verontschuldigt ze zich nogmaals. Op zo'n superdrukke dag had er eigenlijk nog iemand in de bediening bij gemoeten, denkt ze hardop. Excuses aanvaard, want een etablissement waar het personeel aan het eind van een megadrukke dag nog de scherpte bezit om de foutjes te analyseren, heeft onze sympathie. Praxi facit perfectum!

  Badhotel Domburg