article
1.6277976
ZOUTELANDE - De laatste dag van onze vakantie willen we feestelijk afsluiten met een etentje. Maar waar dineer je met kinderen van vijf en twee? In het pannenkoeken- restaurant natuurlijk.
Fijne plek, pannenkoekenhuis Bram
ZOUTELANDE - De laatste dag van onze vakantie willen we feestelijk afsluiten met een etentje. Maar waar dineer je met kinderen van vijf en twee? In het pannenkoeken- restaurant natuurlijk.
http://www.pzc.nl/extra/uit-eten/fijne-plek-pannenkoekenhuis-bram-1.6277976
2016-08-20T10:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6277998.1471611747!image/image-6277998.JPG
Zoutelande,Culinair,Zeeland,Uiteten,Pannekoeken,hermes
Uit eten
Home / Extra / Uit eten / Fijne plek, pannenkoekenhuis Bram

Fijne plek, pannenkoekenhuis Bram

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Pannenkoekenkok Bram bakt pannenkoeken met zijn echtenote.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Ook bij topdrukte reserveert de bediening van Pannenkoekenhuis Bram graag een tafeltje voor de gasten. En om de sfeer te vergroten, staat op elke tafel een brandende kaars.
   Fotograaf
  ZOUTELANDE - De laatste dag van onze vakantie willen we feestelijk afsluiten met een etentje. Maar waar dineer je met kinderen van vijf en twee? In het pannenkoeken- restaurant natuurlijk.

  Als ingeweken Zeeuw vergeet ik wel eens dat je sommige dingen niet moet doen als het zomervakantie is. Fietsen door de binnenstad van Middelburg of Zierikzee. In het Nederlands bestellen aan de kust. Of een etentje plannen in een toeristenoord.

  Graag wilden we naar de Pannenkoekenbakker in Oostkapelle (lekkere pannenkoeken en oh, dat duivels slimme muntjessysteem!). Maar reserveren in de zomermaanden, dat mag daar niet. Opdagen en op je beurt wachten, ik vind het een archaïsche en onvriendelijke bedoeling. En een ramp voor alle aanwezigen als je met jonge kinderen wil eten: hun geduld in minuten is grofweg waar Sesamstraat stopt met tellen.

  Bram
  Stapvoets rijden we door Oostkapelle en zien acht gezinnen in de rij staan om überhaupt het pand binnen te mogen. We zetten de moderne techniek in, want goh, dat kan in 2016. Al rijdend googelen we 'pannenkoeken' en vinden Pannenkoekenhuis Bram, in Zoutelande. We bellen of er plek is. "Wilt u er een kinderstoel bij?" En als we aankomen staat er in een volle zaak een zwart bordje, op een tafeltje aan het raam.

  Stuiterpannenkoek
  Wij bestellen alvast, papa moet nog ergens de auto kwijt. Onze chaos laat de glimlach van eigenaresse Nonja en haar team niet vervagen, razendsnel krijgen we de kaart. Mats van vijf denkt precies vijf seconden na en kiest de versierpannenkoek, oftewel de stuiterpannenkoek, vanwege de gebruikelijke strooibakjes met snoep. Mira van twee wil er eentje met appel. En weg zijn ze, naar het speelhoekje en de leestafel.

  Bram is sinds april dit jaar open en heeft een frisse uitstraling. Geen plakkende kinderkermis, maar een plek die ook leuk is voor eters van boven de één meter 50. Met een rustig popmuziekje en een hip-nostalgisch interieur: aardappelmanden als lampen, een prachtig gestukadoord wandje dat het strand bij eb imiteert. Toiletten zijn rolstoelvriendelijk en op verzoek zijn er glutenvrije, eivrije en lactosevrije pannenkoeken. Voor de arme pannenkoekenhater die toch mee moet zijn er salades en vleesgerechten. Dankzij een groot raam is de keuken voor iedereen te begluren.

  Geen ballen, wel room
  Voorgerechten en kinderpannenkoeken arriveren tegelijkertijd. De pannenkoeken zijn goed groot en niet te dik, mooi gaar met knapperige randjes. Het beslag is echt Zeeuws met meel uit Biggenkerke en eitjes uit Grijpskerke.

  Pannenkoek 1 heeft frisse schijfjes appel, de andere komt met drie bakjes strooigoed -chocodingetjes en sprinkeltjes. Alles gaat helemaal op en dat zegt genoeg. Mats vindt het wel zonde dat hij een mooi stampertje in zijn fris heeft, maar geen citroentje om lekker te pletten. Als mama's drankje verschijnt wil hij direct ruilen: zelfgemaakte limonade van watermeloen, munt en citroen, in een prachtig rietjesvaasje.

  Tomatensoep en brood met smeersels vormen twee van de drie voorafjes op de kaart. De soep heeft geen ballen, wel een klodder room en al het zomerse van rijpe tomaat. Erbij een pistoletje in stukjes, met kruidenboter. Ik krijg twee pistoletjes, wit en bruin, met bakjes aioli, kruidenboter en tapenade. Die laatste ziet er waterig uit maar smaakt prima, dankzij cherrytomaatjes, zongedroogde tomaat en wat knoflook.

  Zeeuws weiderund
  Manlief gaat voor zijn allereerste hartige pannenkoek: een special met gehakt, rucola, tomaat en pijnboompitten. Hij snijdt er puntjes van zoals bij een pizza en is lovend over de combinatie. Er zit geen dressing op de sla, maar het gehakt is mooi op smaak. De ringen rode ui smaken nogal heftig, een badje van zout en azijn kan dat verzachten.

  Op mijn bordje verschijnt een hamburger van Zeeuws weiderund. Een knots van een burger, belegd met uien en tomaat. De curry en mayo komen in losse schaaltjes zodat je zelf kunt bepalen hoeveel saus er langs je ellenbogen druipt. Het sappige vlees ligt op een keurig getoast sesambroodje, gelukkig niet op zo'n klef zoet briocheding. De frietjes erbij zijn 'vers ingekocht' en komen loeiheet en knapperig op tafel. Het blijft de hele avond volle bak, maar toch maakt de bediening even tijd vrij om op elk tafeltje een kaarsje aan te steken.

  Schatkist
  Bij de toetjes blijken zowel het kinderijsje als de sorbet uit roomijs te bestaan, al bevat de sorbet ook welkome appelstukjes en halve druiven. Appeltaart is ook weer zelfgemaakt, net zoals een heerlijke donkerbruine brownie. Compact en smeuïg en zo'n groot stuk dat ik de helft meesmokkel in een servetje, voor thuis. En een dag later was ie nog steeds top. Chai tea en goede koffie maken het feestje af.

  Fijn hier, die vriendelijkheid, die aandacht voor details. De kinderen mogen nog een presentje uitzoeken uit een grote schatkist. Voor deze papa en mama was de sfeer van Bram al een cadeautje op zichzelf.