article
1.4433429
Magische plekjes heeft Zeeland genoeg, maar bovenop het tij zitten als het water de schorren in de Westerschelde inkomt, is wel heel erg bijzonder. Het plekje overtuigt bij de eerste aanblik: het eten is goed, maar veel minder spectaculair dan het uitzicht.
Eten terwijl het tij opkomt
Magische plekjes heeft Zeeland genoeg, maar bovenop het tij zitten als het water de schorren in de Westerschelde inkomt, is wel heel erg bijzonder. Het plekje overtuigt bij de eerste aanblik: het eten is goed, maar veel minder spectaculair dan het uitzicht.
http://www.pzc.nl/extra/uit-eten/eten-terwijl-het-tij-opkomt-1.4433429
2014-07-03T09:48:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6252269.1470738319!image/image-6252269.JPG
Paal,Vrijetijdsbesteding,Culinair,Uit eten,Paviljoen 't Schor,hermes
Uit eten
Home / Extra / Uit eten / Eten terwijl het tij opkomt

Eten terwijl het tij opkomt

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Paviljoen 't Schor
  • Afbeelding
   Beschrijving
   In de Zeeuwse horeca is veel vakantiewerk te vinden.
   Fotograaf
  Magische plekjes heeft Zeeland genoeg, maar bovenop het tij zitten als het water de schorren in de Westerschelde inkomt, is wel heel erg bijzonder. Het plekje overtuigt bij de eerste aanblik: het eten is goed, maar veel minder spectaculair dan het uitzicht.

  Op een frisse maar heldere zomeravond lopen we de zeedijk op bij Paal. Aan de andere kant, onzichtbaar voor het dorp, ligt een groot en hagelnieuw paviljoen. Eters hebben zicht op het schor en op de jachthaven.

  Het is een echt paviljoen, zoals ze ook op het strand staan: gemaakt van blank ruw hout, met veel ramen. Het terras is enorm. Binnen bestaat het pand uit één grote open ruimte met een hoog plafond erop. We krijgen - helaas - een tafeltje midden in de ruimte, we zien nog wel de wolkenluchten langs de ramen trekken.

   

  Omstreden

  In de grote ruimte staan donker houten tafels met leren stoelen, er hangen industriële lampen en kroonluchters. De tafels zijn eenvoudig gedekt met bruine lopers. We kijken een beetje rond: het is best druk vanavond, terwijl het seizoen nog niet eens begonnen is. Dat de bouw van het paviljoen omstreden was - de watersportverening had bezwaren - lijkt op een avond als deze vergeten. De bootjesmensen weten het restaurant blijkbaar inmiddels ook te vinden.

  Naast de kaart - die gevarieerd maar niet heel erg avontuurlijk is - heeft Paviljoen 't Schor een menu van de chef, met vier gangen voor 42,50 euro die allemaal ook los besteld kunnen worden. Het duurt heel even voordat we onze bestelling kunnen doorgeven, we vermoeden dat we precies tussen twee wijken van de bediening in zitten.

   

  Voltreffer

  We kiezen deels van het menu en deels van de reguliere kaart. De ceviche van zalm van het menu blijkt een voltreffer. "Heel fijn", klinkt het tevreden aan de andere kant van de tafel. De vis is - zoals het hoort - gegaard in het zuur van limoen. Op de vis liggen reepjes rettich, stukjes radijs en een paar plukken dille. De toefjes zure room zorgen voor wat frisheid. Bij de voorgerechten krijgen we brood met kruidenboter die zo te proeven uit de eigen keuken komt.

  Zelf eet ik de garnalenkroketten van de reguliere kaart. Ze hebben een lekker broos korstje; de vulling bevat niet heel erg veel hele garnalen. Naast de kroketjes liggen nog wat losse garnaaltjes en wat sla en goede zelfgemaakte remouladesaus. De kroketten zijn niet uit de eigen keuken, verklapt de serveerster ontwapenend. "We maken die niet zelf, ze zijn nogal gevraagd, als we ze zelf zouden moeten maken, zou de keuken dat niet aankunnen."

  Mijn hoofdgerecht is weer een menu-onderdeel: lamskroon, een stuk rib met meer koteletjes, net iets minder rosé gebakken dan ik graag zou willen. Op het vlees ligt een kruimellaagje met parmezaanse kaas erin dat wel net iets pittiger had mogen zijn. De jus bij het vlees is bruin en lekker zoet. Onder het vlees ligt een verzameling gemengde groenten: boontjes, ui, champignon, zeekraal en courgette.

  De kabeljauw van mijn gezelschap heeft ook een kruidenkorstje. De hollandaisesaus die eroverheen ligt is lekker; de vis zelf is een tikje te gaar en dus wat droog. Ook bij de vis krijgen we gemengde groenten. De frietjes zijn niet zelf gesneden, maar wel lekker. We missen eigenlijk echt nog wat groen: een salade erbij hadden we lekker gevonden.

   

  Stoomwolk

  We kijken inmiddels verlangend naar buiten, waar het schor tijdens ons etentje is volgelopen met water. De zon gaat langzaam onder, het licht verandert, in de verte braakt een koeltoren van Doel een grote stoomwolk uit. We besluiten na het toetje nog even naar buiten te gaan.

  De dessertkaart is eenvoudig: coupe citroen blijkt te bestaan uit drie bollen citroenijs. Wel lekker citroenijs overigens, maar goed. Ik bestel aardbei met hangop en krijg een bord met vanille- en aardbeienijs, pistachenootjes, een paar verse aarbeien en een paar stipjes die inderdaad uit uitgelekte yoghurt blijken te bestaan.

  We drinken buiten nog een kopje thee en staren over het water, we kijken naar de schepen op de Schelde en proberen uit te vogelen waar Saeftinghe precies ligt. Dit is toch echt één van de meest bijzondere plekjes van de provincie. We waren al verliefd op Paal, maar we zijn het na vanavond nog meer.

   

  Paviljoen 't Schor, Havenstraat 54, 4569 TL Paal. Telefoon: 06-25382207. www.tschor.nl

  Het paviljoen is elke dag open, voor lunch en diner.

   

  Beoordeling:

  Prijs-Kwaliteit * * * 
  We rekenden honderd euro af en dat vinden we wel veel voor eten dat redelijk rechttoe-rechtaan is.
  Bediening * * *
  Afgezien van een kleine dip aan het begin van de avond, prima. Attent en zorgzaam. 
  Entourage * * * *
  De lokatie is prachtig, wij hadden wel graag iets grotere ramen in paviljoen gewenst.
  Conclusie: Eten op één van de meest bijzondere plekken van Zeeland met eten voor een breed publiek. 

  Poll

  Ik geef Paviljoen 't Schor

  Toon resultaten