article
1.6177644
Softijs, patat, een kroket? Nah, veel strandpaviljoens halen er inmiddels de neus voor op. Ze serveren een volwaardig menu.
Een denderend diner op het duin
Softijs, patat, een kroket? Nah, veel strandpaviljoens halen er inmiddels de neus voor op. Ze serveren een volwaardig menu.
http://www.pzc.nl/extra/uit-eten/een-denderend-diner-op-het-duin-1.6177644
2016-07-09T10:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6178280.1467987192!image/image-6178280.JPG
Kamperland,Horeca,uit eten,Strandpaviljoen View,hermes
Uit eten
Home / Extra / Uit eten / Een denderend diner op het duin

Een denderend diner op het duin

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Chef-kok Peter Weststrate van strandpaviljoen View in Kamperland.
   Fotograaf
  Softijs, patat, een kroket? Nah, veel strandpaviljoens halen er inmiddels de neus voor op. Ze serveren een volwaardig menu.

  Zo ook Strandpaviljoen View in Kamperland, gelegen halverwege de Veerse Gatdam. Je komt er via de parallelweg van de Oost Westweg ofwel de N59. Bij Surfschool Veerse Dam kun je (betaald) parkeren. Via een loopbrug ben je in een minuut bij View. Het strandpaviljoen doet zijn naam eer aan. Het panoramische uitzicht is schitterend, op deze - toevallig - door zon overgoten maandagavond. Rechts baadt de stormvloedkering in het avondlicht. Links draaft een school meisjes te paard.

  Spic en span

  View is een semipermanent paviljoen. De luxe keet staat strak in de witte en blauwe verf. Het door een filigraan hekwerk - vandaar het bordje 'geen fietsen'- omzoomd terras oogt als een demonstratiemodel in een tuincentrum. Alles ziet er spic en span uit, van de gevlochten kunststof stoelen, de tafels met metalen blad tot de parasols. We nestelen ons in de comfortabele tuinstoelen. Bovenop deze als duin vermomde dam zit je prinsheerlijk een prachtige natuurfilm te bekijken. Het strand, de Noordzee, de wolken, het verveelt nooit.

  We wachten op de bediening, maar niemand komt. Binnen vinden we de verklaring: 'zelfbediening', zegt een bordje gedecideerd. Dat bespaart personeel op de maandagavond. Nou ja, dan halen we onze drankjes zelf. We krijgen wel de menukaart mee. Als we besteld hebben, komen ze het eten brengen, verzekert de barman ons. Binnen zit trouwens niemand, alle eters verkiezen het terras. Dat begrijpen we.

  Twee koks

  De uitbaters Alex en Addie van den Brande zitten al sinds begin jaren tachtig op en aan het strand. In 1983 begon Alex met een ijscokar. Daarna volgden 'een paar strandtentjes'. Negen jaar terug begon hij op deze plek, halverwege de dam. Maar oh wat een ongeluk, vijf weken na de opening brandde zijn nieuwe zaak af. Jarenlang kon je er terecht voor een schnitzeltje met friet, maar sinds juni vorig jaar is de kaart een stukje luxer. ,,We wilden gewoon wat meer kwaliteit bieden. Dat is mogelijk nu ik twee koks heb.''

  Als voorafje kiest mijn zonnebadende tafelheer een trio van garnalen. Ik test de vissoep. Dat is altijd een goede graadmeter voor de capaciteiten van de chef-kok. Al gauw komt een vriendelijke serveerster aanzetten met onze voorgerechten. Haar rits staat open. Zo'n welkom maken we zelden mee, maar heren als we zijn, zwijgen we beleefd.

  Rivierkreeftjes

  De frivoliteit zet zich door in onze entrees. Het garnalentrio bestaat uit lichtpikante scampi, kroketjes en een wekflesje met schaaldiertjes. Het zijn geen garnalen, maar rivierkreeftjes. Het trio is leuk aangekleed en smaakt ook verrukkelijk. De rivierkreeftjes zwemmen in een fijne, zachte dressing waardoor je het vlees nog goed proeft. De garnalenkroketjes smaken niet erg vissig, maar zijn wel prettig romig. De scampi hebben bite en het pikantje is niet al te scherp. Mijn tafelheer smakt het weg, terwijl hij met volle mond het houten dienblaadje met schijven maisbrood looft. ,,Wat een lekker brood!''

  Een uit de kluiten gewassen kom houdt de soep binnenboord. Ernaast staat een glaasje cognac. ,,Dat mag u erin gieten of erna opdrinken'', legt de serveerster uit. Samen met een volkorenbroodje met roomboter is dit een stevig begin. De mooie oranjerode soep zit tjokvol met verse vis (kabeljauw) en enkele mosseltjes. Een volle, romige smaak met de juiste dosis peper en zout. Het glaasje cognac pept de soep nog wat op. We bestempelen het heerlijke, vloeibare voorgerecht als 'omrijsoep'. Daar komen we een keer voor terug.

  Perfect gegaard

  We onderwerpen de keuken andermaal aan een test. Op de huid gebakken kabeljauw kan immers al snel droog uitpakken. Maar nee, de culinaire brigade doet alles goed. De twee grote stukken kabeljauw zijn perfect (in roomboter, proeven we) gegaard en keurig gekruid. De presentatie is verrassend goed. De kabeljauw ligt op een bedje van beetgare wortel, met daaronder een majestueuze mosterdsaus met grove mosterdzaadjes. De saus is helemaal af. Geen vervelende scherpte of onbalans. Niks meer aan doen. Over het begeleidende, huisgemaakte aardappelpureetje hebben we evenmin iets te zeuren. Luchtig en smaakvol.

  Onderwijl prikt mijn tafelheer in een kippendij, geserveerd met champignons, ui, paprika en knoflooksaus. 'Kip uit de wok' betekent bij View een diep bord waarin alle ingrediënten pootjebaden in een fijne, kruidige bouillon. De kip is mals, de groente heeft nog bite. Geen ingewikkeld gerecht, maar prima uitgevoerd. Hij krijgt er een puntzak friet bij, die in een staander fier overeind blijft. Terwijl hij in de mayo roet, gluurt hij naar de buren, waar een overmaatse burger op tafel verschijnt. ,,Zelfs de hamburgers zien er goed hier.''

  Stranddessert

  We durven nog wel een nagerecht aan. Dame blanche, je verwacht er weinig van, maar View verrast ons toch: drie bolletjes vanilleijs, een moelleuxtje (ingekocht, maar loopt wel goed uit), chocomousse, een trosje rode bessen en een bosje munt. Mijn 'Advocaat, maar dan anders' is minstens zo lekker. Losgeslagen koek, wat romige advocaat erover heen, drie bolletjes ijs erop en afgetopt met een wafel, muntblaadjes en een verse kers. Een prima stranddessert.

  View bewijst dat menig strandpaviljoen volwassen is geworden. Dineren op het duin, we kunnen het iedereen aanraden.

  Strandpaviljoen View

  Luxe strandpaviljoen met volwaardig menu.