article
1.6157538
BRUINISSE - We nemen de trap naar het balkon van het nieuwe Oester & Soja aan de jachthaven van Bruinisse. Om Zeeuws met een Oosterse touch te proeven.
Dikke smileys bij de fusion van Zeeuws en Oosters
BRUINISSE - We nemen de trap naar het balkon van het nieuwe Oester & Soja aan de jachthaven van Bruinisse. Om Zeeuws met een Oosterse touch te proeven.
http://www.pzc.nl/extra/uit-eten/dikke-smileys-bij-de-fusion-van-zeeuws-en-oosters-1.6157538
2016-07-02T10:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6157542.1467373601!image/image-6157542.JPG
Bruinisse,Horeca,Uiteten,Oesters & Soda,hermes
Uit eten
Home / Extra / Uit eten / Dikke smileys bij de fusion van Zeeuws en Oosters

Dikke smileys bij de fusion van Zeeuws en Oosters

Foto's
1
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Gastvrouw Fleur Verloo serveert de gerechten.
      Fotograaf
    BRUINISSE - We nemen de trap naar het balkon van het nieuwe Oester & Soja aan de jachthaven van Bruinisse. Om Zeeuws met een Oosterse touch te proeven.

    De bediening beneden, van brasserie Sailor's Inn, stuurt ons zó attent door naar de concurrent op de bovenverdieping dat we er van opkijken. Maar de twee restaurants blijken één bedrijf. Twee concepten, van twee zussen. Iris Verspeten-Verloo doet beneden, Fleur Verloo zwaait boven de scepter. Chef Marco Verspeten is echtgenoot, zwager en chef van beide restaurants, maar koken doet hij alleen voor boven. In augustus krijgt de brasserie voorrang vanwege de vakantiedrukte en is Oester & Soja even dicht.

    Aziatische twist

    Je kunt kiezen uit losse gerechten die tussen voor en hoofd inzitten. Dat aanbod wisselt elke week, want chef Marco surft mee op de seizoenen. Hij geeft Zeeuwse streekproducten een Aziatische twist en dat is eigenlijk heel logisch: spartelverse zeebeestjes, het umami van zeekraal, pure smaken die eigenlijk geen opsmuk behoeven. Zoals de amuse-oester met sojavinaigrette meteen bewijst: een wereldcombinatie. De goedlachse serveerster Lisa brengt lekker desembrood met een kannetje olie en zeezout in een oesterschelp. We bewonderen de brandweerrode jurkjes van de bediening en de koningsblauwe rok van eigenaresse Fleur. Sowieso is alles kleurrijk gestyled, met paarse stoelen en orchideeën tot op het toilet. Eetbare bloemetjes vrolijken ook de gerechten op.

    Gniffelen

    We bladeren door Fleurs handgeschreven wijnboek en gniffelen om de omschrijvingen: Dikke vette chardonnay? This is the one!, met smileys erbij. Die smileys krijgen wij ook als de gerechten doorkomen: sappige carpaccio 'asian style' met gekarameliseerde cashewnoten, kaantjes van oma en knapperige bosui. Makreel is a la minute gemarineerd en tot tartaar gehakt, fris door yuzu, met ragfijne linten venkel bovenop. Sushi van Noordzeekrab blijkt een handroll en dat vinden we een beetje jammer: het puntzakje van noripapier is te stug voor de delicate krab. Wakame-wier in Thaise vissaus is heftig van smaak, bijna zo zout als de Grevelingen. We krijgen hier geen wijn bij maar een kommetje Black Dot sake, uit een strakke wijnfles. De rijstwijn hoort op kamertemperatuur en smaakt zijdezacht.

    Zomerzonnetje

    Kreeftenbisque arriveert in een koffiekopje. Net even anders van smaak door een scheutje truffelroom, goed gevuld met kreeftenvlees. De kreeftenwijn van 2016 is een Weissburgunder Trocken en die straalt als een zomerzonnetje bij de bisque. Mijn hoogtepunt van de avond is een moot vis: harder in een stoommandje, op een stronkje paksoi shanghai. Gember, sesam en soja, verse harder uit de Oosterschelde: een supercombinatie van dikke smaken en heel veel sappigheid. De gewokte hangcultuurmosseltjes uit Bruinisse bevatten nogal wat krabbetjes. Ze zijn klaargemaakt met kokos, citroengras, pepertjes en Thaise basilicum en daar verdrinken we al onze frietjes in, zo lekker. Om de een of andere reden heb ik buikspek besteld, terwijl ik een moeilijke vleeseter ben. Gefrituurde sprinkhanen, jummie, maar vetranden doen me rillen. De dikke lap buikspek op het bord bezit wel massa's smaak door de XO saus, een olieachtig mengseltje dat vaak varkensvlees en garnalen bevat. Fleur ziet me huiveren en laat het vetstuk extra opbakken, waarna dit verwende poppetje het wel durft te eten. Het witte gestoomde broodje is een luchtig wonderwolkje, met al het verslavende maar niet het logge van bapao. De zoetzure groenten erbij zijn vooral rauw en zuur, de gebakken rijst zou een mooi maaltje op zichzelf zijn.

    Subtiel

    We delen de twee desserts: gekaramelliseerde ananas met mint-coulis, witte chocolademousse en een bolletje ijs. Geen decadent karamelfeestje helaas, alles is heel subtiel. Het passievruchtenijs met wat koekkruimeltjes likken we van het bord. In een glazen potje komt aardbeiencappuccino, wat gelukkig niks met koffie te maken heeft: zomerse aardbeitjes, heel en gepureerd, met sake en citroen. Met romig vanille-ijs en verstopte aardbeienknispertjes is dit een prachtige zomerse afsluiter.

    Wat leuk dat Oester & Soja een heel eigen koers vaart: fusion, biologisch, wel die servetring, niet de smeltende boter. Gestyled tot in de puntjes, soms een beetje hit & miss. Maar wel met oprecht enthousiasme. Wekelijks je kaart omgooien vergt lef, net zoals smileys bij je wijn zetten. Dubbele punt en haakje sluiten vinden wij, zelfs af en toe een hoofdletter D.

    Oester & Soja

    Zeeuws met een Oosterse touch.