article
1.5627102
Welk Zeeuws restaurant is een winnaar? De PZC maakt 21 januari onze nummer één van 2015 bekend.
De vijf toprestaurants van 2015
Welk Zeeuws restaurant is een winnaar? De PZC maakt 21 januari onze nummer één van 2015 bekend.
http://www.pzc.nl/extra/uit-eten/de-vijf-toprestaurants-van-2015-1.5627102
2016-01-14T16:53:33+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.5627104.1452789655!image/image-5627104.jpg
Horeca,Uit eten,hermes,Vlissingen
Uit eten
Home / Extra / Uit eten / De vijf toprestaurants van 2015

De vijf toprestaurants van 2015

Foto's
5
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Eigenaresse Daisy Dankers van De Proeverij in Zierikzee flambeert kersen.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Karola en Richard de Bruin, eigenaren van Brasserie Iets Anders in Wemeldinge.
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Kok Thijs Meliefste.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Eigenaar-kok Etienne Sterman bestiert de keuken.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Edwin Vinke in de keuken van De Kromme Watergang.
  Welk Zeeuws restaurant is een winnaar? De PZC maakt 21 januari onze nummer één van 2015 bekend.

  Uw culinaire rechercheurs Marloes Matthijssen en Frank Balkenende startten in 2015 een onderzoek naar zo'n veertig restaurants.

  Van rijp tot groen, van simpel en goedkoop tot uitgelezen en met een exuberant hoge rekening. We bezochten ze meestentijds 'undercover'. Bij enkele toprestaurants speelden we open kaart. Daar kennen ze onze tronie al.

  We hebben allereerst gelet op wat er op onze borden lag, of de gerechten optimaal waren bereid en of het een beetje smakelijk werd opgediend. Daarnaast beoordeelden we het interieur, de stoelen en of restaurant en sanitair proper waren. Vervolgens rapporteerden we over de bediening. Is het personeel deskundig en attent? Wordt er gevraagd naar allergieën? En tenslotte: stemmen prijs en kwaliteit overeen? Daar rolde volgens onze beoordelingsschaal een conclusie uit: van één tot vijf sterren.

  Gelukkig noteerden we nergens één ster, want volgens onze criteria zou zo'n tent meteen gesloten moeten worden. Hooguit zou het als décor kunnen dienen voor een remake van Fawlty Towers. In een enkel geval rolde er twee sterren uit. Wie bij ons zo laag scoort, moet zich ernstig achter de oren krabben. De meeste restaurants hebben hun zaakjes echter voor elkaar. Het was dan ook lastig om een top-5 samen te stellen van restaurants die ons hart sneller lieten kloppen, waar engelen onze smaakpapillen masseerden of waar het prijskaartje zo vriendelijk was dat we steil achterover sloegen. Na een donderend debat en twee sigaren durende vredesbesprekingen kregen we dan toch onze top-5 van 2015 op papier. In volstrekt willekeurige volgorde:

  De Kromme Watergang in Slijkplaat (twee Michelinsterren).

  Een dag na het fantastische diner in Slijkplaat keek uw eetrecensent verslagen naar het fornuis. Weer zelf koken na zo'n ervaring? Alles is eventjes een deceptie na de Kromme Watergang. Ze zouden bijna begeleiding voor afkickverschijnselen moeten bieden. Want we voelden ons een avond lang koningin Máxima herself. Wat een intense ervaring. Lichte gerechten met lokale ingrediënten, met enorm veel flair en plezier gepresenteerd. Het nieuwe menu Zee/Land/Zilt is een spectaculaire optocht van vele gangen (150 euro per persoon). Met garnalen-gembersoep uit een kunstig keramieken mondkapje, een dessert met duindoornbes en aardpeer, oesters in mescal. Maar er is ook een menu met klassiekers, vijf gangen voor 90 euro. Verslavend lekker en zeer indrukwekkend wat Edwin Vinke en zijn team neerzetten. Natuurlijk is het prijskaartje niet doorsnee in een tweesterrenrestaurant, maar als u Zeeland in optima forma wilt proeven, moet u beslist afreizen naar Slijkplaat.

  Meliefste in Wolphaartsdijk

  Nog maar kort open, want chef-kok Thijs Meliefste was ruim een jaar geleden nog sous-chef bij Katseveer in Wilhelminadorp (één Michelinster). Thijs en zijn gade Anuschka Meliefste waagden de sprong door in het lang leegstaande Veerhuis in Wolphaartsdijk een restaurant op niveau te beginnen. Daar zijn ze niet vroeg genoeg mee begonnen. In al zijn culinaire creaties proefden we de natuur. Thijs snijdt groenten en kruiden aan de waterkant en in het bos. Een bomenknuffelaar die alleen een berk kortwiekt als de boom daar niet onder lijdt. Vervolgens maakt hij er spectaculaire gerechten van: ijs en merengue van berkensap, gelei van sparrentop. De desserts zijn kunstwerkjes uit de figuurzaagkeuken. Een drupje van dit, een poedertje van dat, een bloemencorso of een titanische berg ijsschotsen. Oogsnoep! Neem nou die oranje-rode Picasso van Noordzeekrab, wortel en gel van sherryazijn. Kan zo het Rijksmuseum in. Wij waren ver bluft door de geniale waanzin van de jonge chef-kok. Bij hem hoeft het ook niet altijd kaviaar te zijn. Dat rode poon, vergezeld van knolselderijcrème, asperges, zeekraal en een tacokrokantje, geen inferieur visje hoeft te zijn, bewijst Meliefste. Supersmaken daar in Wolphaartsdijk.

  De Proeverij in Zierikzee

  Klassiek-bourgondisch dineren in een grote zaak, die toch gezellig aanvoelt. Een familiebedrijf dat nadenkt over glutenvrij eten, streekproducten, duurzaamheid en biologische keuzes. Dit jaar opent voor de deur ook een nieuw en groot terras, waar De Proeverij wekelijks een Zeeuws culinair thema onder de aandacht wil brengen. Als een soort enthousiaste ambassadeur van de provincie. Op de kaart staan nostalgische gerechten zoals geflambeerde kersen, wijngaardslakken en kikkerbilletjes. Voor de donkerbruine krachtige uiensoep rijden we beslist nog een keertje om. Fado en flamberen in de zaak, waar vind je dat trouwens nog? Met kordate, vriendelijke bediening en een grote kaart vol voordeeltjes en slimmigheidjes: een gratis parkeerkaart en een VIP-systeem, waarbij elke extra gast aan tafel steeds iets minder hoeft te betalen. Klassiek restaurant, maar op de goede manier.

  Iets Anders in Wemeldinge

  Een brasserie die ons hart heeft gestolen. We hadden geen hoge verwachtingen van een driegangenmenu voor 18,95 euro, maar oh oh, wat zetten Richard en Karola de Bruin ons op het verkeerde been. We smulden van de rijk gevulde vissoep (mosselen, vis, surimi) met verse broodjes en kruidenboter. De salade van kip met een perziken en een milde kerriesaus ging erin als koek. De assiette van kabeljauw, zalm en baars met hollandaisesaus was ook smakelijk, met goed gegaarde vis, een fijn sausje, al dente gegaarde groene asperges en lekkere worteltjes. We proefden een malse, uit de kluiten gewassen ribeye-steak, keurig medium-rare gebakken. Petje af dat je dit luxe stukje vlees voor een Aldi-prijsje op tafel weet te zetten. Het dessert was vrij simpel, maar op zich prima. Lekkere espresso ook. Het is geen hogeschool-koken, maar voor een bodemprijs kan dat ook niet. Het is gewoon degelijk en goed.

  Ook de bediening is top in dit keurig verbouwde etablissement in Wemeldinge. Een avondje uit voor een crisisprijs? Iets Anders heeft er inmiddels een flinke schare fans door verworven. Wij horen daar nu ook bij.

  Silvy's gusti e sapori in Middelburg.

  Een splinternieuwe trattoria (juli 2015) om te zoenen: een welkome plek volledig in het teken van de Sardijnse keuken. Eeuwenoude tradities van een eigenwijs eiland, maar gewoon in Middelburg te proeven. Met alles erop en eraan: goede koffie, speciaal flinterdun brood, een kleine maar fijne selectie wijnen en bijzondere producten als bottarga (kuit van de harder, wij proefden het in de spaghetti), verse worsten en zeekat. En natuurlijk de meest verse pasta. Eerlijk en authentiek eten met producten rechtstreeks uit Sardinië, van een stel dat 25 jaar lang in verschillende Italiaanse restaurants kookte, maar nu samen hun droom waarmaakt. Een moedig besluit om in de Middelburgse Stationsstraat te gaan zitten, in een pand waar helaas vele eetcafés mislukten. Daarom een nominatie voor de PZC Award!

  Natuurlijk aten we op andere plaatsen ook lekker. Eervolle vermeldingen zijn er op dat punt voor d'Anvers, Katoen en De Kluizenaer in Goes, De Deining en 1880 in Groede, De Petrus & Paulushoeve in Lamswaarde, De Gespleten Arent in Middelburg, De Zeezot in Westkapelle, In den Struyskelder in Veere, Katseveer in Wilhelminadorp, Trattoria La Barca in Kortgene en Boaz in Zierikzee. Een aantal van die restaurants werd overigens bezocht door de inmiddels afgezwaaide eetrecensent Edith Ramakers.