article
1.6195538
Wat doe je als je vreest voor een totaal verregende zomer? Dan zoek je de zon in eigen provincie. We vinden Spaanse gastvrijheid bij Ambiente in Vlissingen.
Amor en corazon aan onze eigen costa
Wat doe je als je vreest voor een totaal verregende zomer? Dan zoek je de zon in eigen provincie. We vinden Spaanse gastvrijheid bij Ambiente in Vlissingen.
http://www.pzc.nl/extra/uit-eten/amor-en-corazon-aan-onze-eigen-costa-1.6195538
2016-07-16T10:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6195559.1468583157!image/image-6195559.JPG
Uitgaan,Ambiente,eten in zeeland,hermes,Vlissingen
Uit eten
Home / Extra / Uit eten / Amor en corazon aan onze eigen costa

Amor en corazon aan onze eigen costa

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Restaurant Ambiente
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Restaurant Ambiente
   Fotograaf
  Wat doe je als je vreest voor een totaal verregende zomer? Dan zoek je de zon in eigen provincie. We vinden Spaanse gastvrijheid bij Ambiente in Vlissingen.

  Tegenwoordig moet je steeds maar weer je eten afstaan: shared dining met kleine gerechten is het helemaal. Door al dat gehype van nieuwe eetconcepten vergeet je wel eens dat het allang bestond: het tapasrestaurant, waar je je samen kunt storten op miniatuurschoteltjes. 'Tapa' betekent dekseltje, bedacht als afsluiting voor je glas wijn of bier, om vliegen en stof weg te houden. Slimme kroegbazen legden er simpele hapjes op en tada, de tapa. Ik heb het altijd een beetje rare eetmythe gevonden. Had je zo geen stof en vliegen in je eten dan?

  Tapas
  Tapas vormen eigenlijk een bodempje voor de drankjes die je samen doet, pas heel veel later zoeken de Spanjaarden hun restaurant op. Aan onze eigen costa's vormen tapas de hoofdmaaltijd. Zoals bij Ambiente in Vlissingen. Eigenaren Ruud en Jolanda kochten het pand 'Michieltje' en openden in 2015 hun hotel, restaurant en tapasbar. Spaanse en Italiaanse gerechten, met uitzicht op de jachthaven. Panini en vitello tonato vormen de lunch, ook zijn er mossels en schnitzel voor de Duitse gasten. "Wel omgedoopt tot mediterrane schnitzel, met salsa en gesmolten kaas." Uiteraard is het slim om de Duitse toeristen tevreden te houden. Maar Ruud en Jolanda zijn nog blijer met bijval van Spaanse bezoekers. "Die vinden echt dat wij de authentieke smaken en sfeer neerzetten."

  Senioren
  Nu kun je mij alles wijsmaken over Spanje, want ik ben er zelfs nog nooit in de buurt geweest. Manlief is een beetje rossig en bij meer dan tien zonnestralen gaat zijn witte huidje richting gekookte kreeft. Maar ook de absolute leek kan hier Spanje identificeren, dankzij de stierenkop aan de muur en bungelende worsten en hammen. De Ultimate Latin Top 100 staat op shuffle en onder begeleiding van Bailamo's, Bamboleo's, Amors en Corazons bekijken we de kaart. 'Leesbril nodig? Vraag het ons personeel!'

  De doelgroep lijkt inderdaad uit senioren te bestaan; grijsgelokte toeristen bezetten twee tafeltjes. Maar dan komt een grote groep jonge meiden binnen. We merken er helemaal niets van, want de vriendelijke dames van Ambiente laten alles soepel verlopen. Tijdens de maaltijd komt zo'n beetje elke tien minuten iemand vragen of alles naar wens is.

  Sangria
  Je kan niet zien dat het hier twee jaar leeg heeft gestaan. De toiletten zijn wat archaïsch, maar ook hartstikke schoon. Drempels kwamen ook mee met het oude pand, Ambiente is dus niet soepel toegankelijk voor mindervaliden. Hoewel op krijtborden leuke wijnsuggesties staan, kiezen we voor de lekker foute vakantiesfeer van sangria en Desperado's - limonadebier met tequilaextract. In de sangria zit een complete grapefruit versneden, waardoor het drankje enigszins gezond en aangenaam bitter is. Disgenote bestelt er een glaasje water bij en we krijgen een kan vol, met citroentjes en ijs.

  We bestellen het driegangen tapasmenu voor twee en vier losse gerechtjes van de kaart. Die verschijnen gek genoeg eerst: venusschelpjes met knoflook die een beetje ver door zijn maar wel smaakvol. Verslavende ansjovisjes in het zuur, gambastaartjes in knoflookolie die we opdeppen met Spaans stokbrood. En albondigas, gehaktballetjes in tomatensaus, heerlijk zacht en kruidig.

  Manzanilla olijven
  Op een grote ronde plank, die bijna net zo groot is als ons tafeltje, komt gang één, koude tapas: grasgroene manzanilla olijven, stokbrood met allioli. Lekker zoute manchego schapenkaas die vier maanden gerijpt is. En vleeswaren uiteraard: salchichón Iberico de bellota, gedroogde worst die lichtjes naar nootmuskaat smaakt. Met gulle plakken overheerlijke jamón Trevelez, extreem zachte serranoham die 23 maanden te drogen hing.

  Gebakken hapjes vormen gang twee: twee dikke chorizo worstjes, empenadillas, rundvleespasteitjes in een halfrond deegjasje. Twee forse gamba's van de bakplaat. Croquetas bacaloa, kroketjes met heel veel bechamelachtige vulling en een lekker korstje, met een piepklein beetje kabeljauw. De patatas bravas zijn gefrituurde aardappeltjes in de schil. 'Met een licht pittige salsa brava-saus', staat op de kaart, maar wij herdopen 'm tot kamikazesaus: romig maar vurig. De sla op het bord is meer versiering en blijft liggen, sommige blaadjes lagen ook al een tijdje.

  Dessert
  Gang drie is het verrassingsdessert van de chef. Op het menu staan crème catalana en helado de naranja, ijs in een uitgeholde sinaasappel. Wij krijgen een keurig bordje zelfgemaakte chocolademousse met muntblaadjes, aardbeitjes en artistieke chocoladestreepjes op het bord. Buiten op de fijne loungeset buiken we nog even uit. Ambiente koopt heel veel zaken kant en klaar in, maar wel bij een Amsterdamse Spanjaard die zijn spullen zelf selecteert: bij kleine ambachtelijke producenten, die anti conserveringsmiddelen zijn en pro biologisch en dierenwelzijn. Het staat of valt allemaal met de kwaliteit van je producten. Ambiente weet die lekker klaar te maken en ook interessant te presenteren aan tafel. Amor en corazon, daarmee zit het zeker goed.