article
1.6095263
In aanloop naar de Dag van de Architectuur (18 juni) portretteren we vijf nieuwbouwprojecten en hun architecten. Vandaag nummer 4: Centrumgebouw Oranjezon.
De iep zorgt voor een warm welkom
In aanloop naar de Dag van de Architectuur (18 juni) portretteren we vijf nieuwbouwprojecten en hun architecten. Vandaag nummer 4: Centrumgebouw Oranjezon.
http://www.pzc.nl/extra/specials/de-iep-zorgt-voor-een-warm-welkom-1.6095263
2016-06-10T08:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6095290.1465503612!image/image-6095290.JPG
Vrouwenpolder,Bedrijfsgebouw,Dag van de Architectuur,Herwig Minnen,Camping Oranjezon,hermes
_Specials
Home / Extra / _Specials / De iep zorgt voor een warm welkom

De iep zorgt voor een warm welkom

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Architect Herwig Minnen voor het centrumgebouw van Camping Oranjezon bij Vrouwenpolder, dat om de monumentale iep heen is gebouwd.
   Fotograaf
  In aanloop naar de Dag van de Architectuur (18 juni) portretteren we vijf nieuwbouwprojecten en hun architecten. Vandaag nummer 4: Centrumgebouw Oranjezon.

  De dijk was al in 1959 of 1960 weggeschoven. Ook de rij zieke iepen die er stond moest eraan geloven. Alle iepen, behalve één. Die overgebleven boom was bepalend voor het ontwerp van het nieuwbouwdeel van het centrumgebouw van Camping Oranjezon bij Vrouwenpolder.

  Omstandigheden

  ,,Kijk maar, de gevel maakt een knik om de iep heen.'' Architect Herwig Minnen (48) kan er tevreden op wijzen. Zo ga je om met de omstandigheden die je krijgt aangereikt. Sterker nog: je buigt de opgelegde beperking om in een voordeel. Het centrumgebouw is voor arriverende campinggasten het eerste wat ze van de camping zien. De knik zorgt dat de voorgevel een welkomstgebaar maakt. Dat gevoel wordt versterkt door de naar links en rechts oplopende daklijnen. De linkse gevel haalt op de hoek aan de voorkant een hoogte van 9 meter, de andere piekt op 7,5 meter. Herwig Minnen - afkomstig uit Heinkenszand - is partner van de Architecten Alliantie in Goes: een bureau van drie architecten en een constructeur. Zijn naam is verbonden aan het bij Oranjezon gelegen strandpaviljoen Aloha Beach, de voor de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland in Middelburg verbouwde brandweergarage en veel huizen voor woningbouwverenigingen. Voor enkele appartementswoningen in de Middelburgse nieuwbouwwijk Rittenburg is net de eerste paal geslagen.

  Hij studeerde bouwkunde aan de TU Delft. Daar kreeg hij les van architect Herman Hertzberger. Minnen: ,,Als ik iemand moet noemen, die me inspireerde, dan is hij het. Het was vooral zijn manier van omgaan met overgangsgebieden. Van klein naar groot, van binnen naar buiten. Je ziet dat hier terug in mijn ontwerp van de gevel: eerst de stalen kolommen, en een meter naar binnen de glaswanden. Zo creëer je een tussenzone, die voor een sprekende gevel zorgt.''

  Drie gevels

  Op de locatie stond een uit 1967 daterend campinggebouw. Dat is gerestaureerd en uitgebreid met een nieuwe receptieruimte en restaurant. Je ziet eigenlijk drie gevels. Helemaal links het restaurant, in het midden de ontvangstruimte, op de andere kopse kant de campingwinkel. Het oude gedeelte bevat de recreatieruimte en opslag.

  Functioneel kan ook mooi zijn. Dat was de grondgedachte bij het ontwerp. Minnen: ,,Ik ben geen architect die de hele tijd applaus nodig heeft. Meedenken van de opdrachtgever vind ik belangrijk. Zo is er hier een industrieel gebouw ontstaan, een soort loods waarin het hele jaar door een efficiënte dienstverlening mogelijk is. De wanden staan los van de constructie, zodat de indeling makkelijk kan worden aangepast.'' Het uitkijktorentje aan de achterkant is niet voor publiek toegankelijk. Maar wel een verrassende toevoeging in Red Cedarhout.