article
1.6212467
TERHOLE - Aan de Hontenissestraat tussen Hulst en Terhole herinnert het keurig bijgehouden bermmonument aan het verschrikkelijke ongeluk dat Bjorn van Loon op 1 mei 2013 het leven kostte.
Allemansvriend was B(j)orn to drift
TERHOLE - Aan de Hontenissestraat tussen Hulst en Terhole herinnert het keurig bijgehouden bermmonument aan het verschrikkelijke ongeluk dat Bjorn van Loon op 1 mei 2013 het leven kostte.
http://www.pzc.nl/extra/in-liefdevolle-herinnering/allemansvriend-was-b-j-orn-to-drift-1.6212467
2016-07-23T07:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6212468.1469263187!image/image-6212468.JPG
Terhole,Herdenking,In liefdevolle herinnering,Bjorn van Loon,hermes
In liefdevolle herinnering
Home / Extra / In liefdevolle herinnering / Allemansvriend was B(j)orn to drift

Allemansvriend was B(j)orn to drift

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Bjorn tijdens Driftchallenge by the Sea in Vlissingen.
   Fotograaf
  TERHOLE - Aan de Hontenissestraat tussen Hulst en Terhole herinnert het keurig bijgehouden bermmonument aan het verschrikkelijke ongeluk dat Bjorn van Loon op 1 mei 2013 het leven kostte.

  Bjorn is het eerste kind en de enige zoon van Mark (54) en Marijke (50) van Loon. Samen met de zussen Hannemijne (22) en Anaïs (13) wonen ze nu in Terhole. In huis wordt de herinnering aan Bjorn levendig gehouden. In de appelblauw- zeegroen geverfde keuken is een klein stukje van een wand onbeschilderd gelaten. Erop te zien zijn de meetstreepjes van de gezinsleden. Bjorn was duidelijk de langste.

  Autootjes, vanaf hij in de luiers zat, was Bjorn gek op alles met wieltjes eronder. Hij kreeg uiteindelijk zijn droombaan bij autobedrijf Wisse in Terneuzen waar hij monteur was. Sinds hij voor school een werkstuk maakte over de driftsport, werd dat zijn passie. Niet zo vreemd, in de driftsport draait alles om de techniek, zowel de expertise van de coureur, als de techniek van de auto. In deze uit Japan overgewaaide sport, wordt de auto opzettelijk in overstuur gebracht en zo worden de bochten dwars genomen. Een sport voor wie houdt van rook, snelheid, behendigheid, techniek en veel PK's. In de loods van zijn vader in Hulst, sleutelde hij aan zijn tot driftwagen omgebouwde BWM en hij kwam uit in de Nl Drift Series. 

  Bjorn werd door zijn vrienden en collega's geroemd om zijn stuurmanskunsten en de controle die hij had over zijn auto. Daarom is het voor Mark en Marijke onbegrijpelijk hoe Bjorn uiteindelijk aan zijn eind kwam; door een dom auto-ongeluk, slechts enkele kilometers van huis. Die woensdagavond wilde Bjorn in de loods nog aan zijn driftauto sleutelen. Mark moest ook die kant op en vroeg of Bjorn wilde meerijden op de motor, maar dat sloeg Bjorn af aangezien hij nog onderdelen mee wilde nemen naar de loods. Daarom nam hij zijn auto, een Peugeootje. Bjorn vertrok, een paar minuten later gevolgd door Mark. Eenmaal bij de rotonde vlak voor Hulst zag Mark dat er een ongeval was gebeurd op de Hontenissestraat ernaast. Mark is verkeersregelaar, zette zijn motor aan de kant en begon het verkeer te regelen. Wel vroeg hij zich af waar Bjorn kon zijn, want die had een EHBO-diploma en zou altijd zijn gestopt om te helpen. Pas toen drong de werkelijkheid door.

  Er was een aanrijding geweest met een andere auto. De toedracht van het ongeluk is nooit opgehelderd. 

  Elk jaar op Bjorns verjaardag, worden bij het bermmonument zwarte ballonnen opgelaten. Eentje voor elk jaar wat hij geworden zou zijn. Marijke: "Op je 21 ste sterven, is natuurlijk veel te jong. Maar, en dat klinkt misschien hard, Bjorn is in het harnas gestorven. In een auto."