article
1.1838089
Vijf jaar lang, al sinds het uitkomen van de muzikale wereldreis Umoja (2006), heeft Bløf een onvervalst rockalbum beloofd.
Nieuw album Bløf is een doorleefde jongehondenplaat
Vijf jaar lang, al sinds het uitkomen van de muzikale wereldreis Umoja (2006), heeft Bløf een onvervalst rockalbum beloofd.
http://www.pzc.nl/extra/cultuur-in-zeeland/nieuw-album-bl%C3%B8f-is-een-doorleefde-jongehondenplaat-1.1838089
2011-02-23T09:03:52+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.1838093.1350346635!image/image-1838093.JPG
Cultuur, kunst en recreatie
Cultuur in Zeeland
Home / Extra / Cultuur in Zeeland / Nieuw album Bløf is een doorleefde jongehondenplaat

Nieuw album Bløf is een doorleefde jongehondenplaat

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Bløf, met (vlnr) Peter Slager, Paskal Jakobsen, Bas Kennis en Norman Bonink. foto Anton Corbijn
  Vijf jaar lang, al sinds het uitkomen van de muzikale wereldreis Umoja (2006), heeft Bløf een onvervalst rockalbum beloofd.
  Na een niet helemaal ingecalculeerde semi-akoestische episode, met als resultaat het ingetogen tweeluik Oktober/April (2008/2009), ligt die rockplaat er eindelijk alsnog: Alles blijft anders. Een album dat, volgens de band zelf, een tweede jeugd markeert en een nieuw geluid laat horen.

  Je zou verwachten dat het Zeeuwse kwartet, om direct de toon te zetten, ook op volle kracht uit de startblokken zou schieten. Verrassend genoeg gebeurt dat niet. In plaats van bijvoorbeeld te kiezen voor 'Wijd open' of 'Beter', de beide tamelijk rechttoe-rechtaan rockende voorbodes van de plaat, opent Alles blijft anders juist met het bijna kosmisch klinkende 'Maan en sterren'. Het blijkt een van de sterkste nummers op het album en tekstueel gezien letterlijk een passend vertrekpunt, maar tegelijk ook een tegendraadse ouverture van wat een rockplaat heet te zijn.

  Het geeft maar aan dat rock een rekkelijk begrip blijft. Regelmatig gaat Bløf in het dozijn nieuwe nummers behoorlijk tekeer, zonder dat het al te vuig wordt, maar herhaaldelijk wordt ook gas teruggenomen of is er gekozen voor het subtiel toewerken naar een climax, een procédé waar de band al sinds jaar en dag uiterst bekwaam in is gebleken.

  Hoezeer het opvallend goed geproduceerde Alles blijft anders ook verschilt van Oktober en April, het is uiteindelijk geen radicale muzikale koerswijziging. Het blijft onmiskenbaar Bløf, herkenbaar uit duizenden. Sceptici - en dat zijn er nogal wat - zullen door het nieuwe album niet worden bekeerd. Fans - dat zijn er nog veel meer - zullen er allerminst door worden afgeschrikt.

  Integendeels zelfs. Een betere klantenbinding is er niet, want er is eigenlijk geen zwak nummer op te vinden. Met als uitschieter wat mij betreft het Coldplay-achtige 'Iedereen' en ook 'Hoe warmer de zon', met zijn contrast tussen de met kopstem gezongen serene coupletten en het woeste refrein. Nummers zoals 'Hou vol hou vast' en 'Was je maar hier' hebben alles in zich om uit te groeien tot publieksfavorieten tijdens optredens en festivals. En de teksten van Peter Slager, nogal eens als té poëtisch beoordeeld, lijken helderder dan ooit.

  De verdienste van de plaat is vooral dat de band, na bijna twintig jaar, erin slaagt toch weer fris en onbevangen te klinken. Een aantal nummers, zoals 'Wat jij denkt' en 'Punt', doet zelfs denken aan de Bløf uit de jaren negentig, maar dan doordrenkt met de muziek- en levenservaring van nu. Dat maakt van Alles blijft anders een doorleefde jongehondenplaat, van een band met toekomst. Nog altijd.