article
1.6335357
OOST-SOUBURG - In 2011 was het Ik- eiland in Oost- Souburg klaar. Sinds 2009 komen kunstenaars uit de hele wereld om er tijdelijk te wonen en te werken.
Het draait om waarneming en reflectie in de IK-paviljoens
OOST-SOUBURG - In 2011 was het Ik- eiland in Oost- Souburg klaar. Sinds 2009 komen kunstenaars uit de hele wereld om er tijdelijk te wonen en te werken.
http://www.pzc.nl/extra/cultuur-in-zeeland/het-draait-om-waarneming-en-reflectie-in-de-ik-paviljoens-1.6335357
2016-09-03T10:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6335409.1472845213!image/image-6335409.jpg
Oost-Souburg,Kunst,Ik-Eiland,Expositie,hermes
Cultuur in Zeeland
Home / Extra / Cultuur in Zeeland / Het draait om waarneming en reflectie in de IK-paviljoens

Het draait om waarneming en reflectie in de IK-paviljoens

Foto's
3
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Overzicht deel ‘K’- paviljoen met wandschildering Willem Besselink en vloerbeeld Maartje Korstanje.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   In een pulserende sculptuur verbeeldt Claudia Robles-Angel hersenenergie.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Hans Demeulenaere speelt ideeën over vorm en ruimte tegen elkaar uit
   Fotograaf
  OOST-SOUBURG - In 2011 was het Ik- eiland in Oost- Souburg klaar. Sinds 2009 komen kunstenaars uit de hele wereld om er tijdelijk te wonen en te werken.

  Ik realiseer mij niet elke dag hoe bijzonder Zeeland eigenlijk is. Tegen de stroom in zijn er mensen die kunstenaars een uniek platform bieden om werk te maken dat nergens anders zo kan ontstaan. Plekken waar kunstenaars de ruimte krijgen om een stap verder te gaan dan in hun dagelijkse werkpraktijk. Waar zij in alle rust kunnen reageren op de ruimtelijke, natuurlijke en architectonische kwaliteiten van Zeeland en op de locaties waar werken en exposeren samen gaan. De Vleeshal, het CBK Zomeratelier en Façade, de Bewaerschole en Stichting Ik bieden die ruimte. Die laatste organisatie is extra bijzonder omdat de uitgenodigde kunstenaars er ook tijdelijk wonen. Kunstenaar Jan van Munster bouwde er bij de voormalige Watertoren in Oost-Souburg een paviljoen voor en vijf jaar geleden werden daar de 'I'- en de 'K'-paviljoens als expositie-, werk- en woonruimte - aan toegevoegd.

  Museaal niveau

  Niet iedereen had de kans om net zo als in de werkperiode in te spelen op de plek of die naar zijn hand te zetten. Het is dus geen 'normale' Ik-eiland tentoonstelling. Maar wel een die een keur aan avontuurlijke, eigentijdse kunst van museaal niveau samen brengt. En dus alle belangstelling verdient.

  Eén van de rode draden door de expositie heeft met waarnemen op zich te maken. Dat komt in het hoekpaviljoen overtuigend samen in een ensemble van werken die ook onderling elkaar versterken. Met linten creëert Anna-Maria Bogner een spannende ontmoeting van ruimte en illusie, Tanya Long doet dat met een compositie die deels op de wand is geschilderd en deels geplakt. Alexandra Roozen werkt dat thema uit in twee schitterende tekeningen, Julius Stahl en Claudia Robles-Angel verbinden het inventief met het fenomeen energie.

  Vibrerend lijnenspel

  In de 'I' hangt onder andere een enorme tekening van Femke Gerestein waarop een vibrerend lijnenspel zich tot verdikt tot een liggende vrouwengestalte. Op één van de wanden maakte Willem Besselink 'Piss Wall II' een muurschildering in kleurbanen die ontleend zijn aan urine. Daarvoor ligt een vloerbeeld van textiel en kunsthars van Maartje Korstanje. Drie werken die je elk op eigen wijze stil laten staan bij de lichamelijke aspecten van ons bestaan. Waaraan Assam Gruber met zijn 'First Kiss' - vervormde bowlingballen in vier kleuren - een speelse dimensie toevoegt.

  Een derde lijn is die van reflectie op het proces van het maken van kunst zelf. Dat krijgt vorm in twee verrassende 'schilderijen' van Piet Dieleman waarin hij onder andere glas verwerkt en bijvoorbeeld in de assemblages met stoelachtige constructies die Hans Demeulenare toont. Je zou de op het werk van Bas Jan Aders geïnspireerde foto's en de film die Bojan Fajfriç in Westkapelle maakte ook daaronder kunnen plaatsen, net als de wand vullende collage van Annelies Planteijdt.

  Kauwen en herkauwen

  Niet elk werk laat zich in een oogopslag lezen. Dat hoeft ook niet. Dat is in het leven zelf immers ook niet zo. Soms vraagt een ervaring kauwen en herkauwen voor je hem een plaats kunt geven. En kun je pas achteraf woorden vinden voor wat er aan de hand was. Los van de ruimte die ik hier beschikbaar heb, is dat af en toe ook op deze tentoonstelling het geval. Maar er is geen werk dat mij niet intrigeert. Of dat ook voor u geldt, kunt u de komende vijf weekenden uitzoeken.

  'Vijf jaar IK' T/m 2/10. Vlissingsestraat 239-A, Oost-Souburg. Za. en zo. 12.00 - 17.00 uur en op afspraak. Opening zo. 12.00 uur. Engelstalige publicatie over 'Art in the residency'