article
1.6291120
Ach, bestond de Nutsspaarbank nog maar. U weet wel, die bank met die gietijzeren spaarpotten.
Spaarpot
Ach, bestond de Nutsspaarbank nog maar. U weet wel, die bank met die gietijzeren spaarpotten.
http://www.pzc.nl/extra/columns/columns-willem-van-dam/spaarpot-1.6291120
2016-08-25T06:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.3970197.1473766074!image/image-3970197.jpg
Goes,Taal,Bank,Sparen,Nutsspaarbank,Column,Automaat,Geld,hermes
Columns Willem van Dam

Spaarpot

Foto's
1
Reacties
Reageer
    Ach, bestond de Nutsspaarbank nog maar. U weet wel, die bank met die gietijzeren spaarpotten.

    Je stopte er de dubbeltjes en kwartjes in die je voor je verjaardag had gekregen van ooms en tantes. En soms - bij heel hoge uitzondering - een gulden, ontvangen als beloning voor een mooi schoolrapport.

    Zodra de spaarpot vol was, bracht je hem op blije huppeldraf naar de bank, waar een aardige mevrouw hem ledigde, het kleingeld minutieus sorteerde en telde om vervolgens in fraai schooljuffrouwenhandschrift het gestorte bedrag in je spaarbankboekje te noteren. Zo was het sparen voor een paar nieuwe voetbalschoenen een vreugdevolle bezigheid. Maar de Nutsspaarbank bestaat niet meer, net als de gietijzeren spaarpotten en de spaarbankboekjes.

    Deze week wandelde ik een filiaal van de bank met de oranje leeuw in zijn logo binnen om er een bescheiden geldbedrag op mijn rekening te laten zetten. Hé, waar was het loket gebleven waar ik geld kan storten? Een bankmevrouw blikte me enigszins meewarig aan; een loket waar u geld kunt storten, nee meneertje, opgeheven, wegbezuinigd, hè? Ze loodste mij naar een grote automaat die daar was geplaatst om mijn spaarcenten te innen. Aarzelend stopte ik een stapeltje bankbiljetten in de muil van de machine, drukte op wat knoppen en - hoppa - weg waren mijn centen. Het apparaat spuwde een bonnetje uit waarop het bedrag stond vermeld dat ik in zijn laadklep had gestopt. Maar wacht 's even! Ik wist zeker dat ik 50 euro meer in het apparaat had gestopt dan het bonnetje beweerde. De te hulp geroepen bankmevrouw zei: 'guttegut', 'sjonge, sjonge' en 'hoe kan dat nou?' Affijn, ze beloofde dat er een diepgravend onderzoek wordt ingesteld en dat ik binnen tien dagen bericht krijg.

    Heeft iemand misschien nog zo'n gietijzeren spaarpot van de Nutsspaarbank voor mij?