article
1.6273037
Och arme, nu moeten onze soldaten het ook al zonder helm doen.
Helm
Och arme, nu moeten onze soldaten het ook al zonder helm doen.
http://www.pzc.nl/extra/columns/columns-willem-van-dam/helm-1.6273037
2016-08-18T06:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.3970197.1473766074!image/image-3970197.jpg
Goes,Taal,Column,hermes
Columns Willem van Dam

Helm

Foto's
1
Reacties
Reageer
    Och arme, nu moeten onze soldaten het ook al zonder helm doen.

    Nog niet zo lang geleden maakten wij ons vrolijk over het Belgische leger en tapten wij in de kroeg moppen van het kaliber: 'Weet je waarom de Belgen geen oorlog kunnen voeren? Hun kogel is zoek'.

    Dat soort flauwiteiten kunnen wij ons niet meer permitteren. Wíj deden onze tanks per abuis van de hand, onze defensiecomputers draaien op een systeem uit het jaar nul, we roepen tijdens een militaire oefening op de Drentse hei 'pief-paf-poef' omdat onze munitie op is, de helft van onze legervoertuigen staat met een lekke band in de garage en met onze helikopters en oorlogsboten schijnt het eveneens droef gesteld te zijn.

    Nu is er weer gedoe met de helmen. Voor wie het heeft gemist: onze Minister van Oorlog heeft een partij nieuwe helmen voor onze krijgsmacht besteld, maar ho, ho, ho, zuinigjes aan hè - niet voor alle militairen. Een soldaat die straks tijdens een vijandelijke inval naar een helm grijpt, heeft vijftig procent kans dat hij mistast. Onze Minister van Oorlog heeft namelijk beslist dat slechts de helft van onze manschappen zo'n helmpje krijgt. En hoe dient een landsverdediger die blootshoofds in het schootsveld van de vijand komt te liggen dan te handelen? Nou, simpel, dan leent hij toch gewoon een helm van een collega. Zeg zelf, met zo'n Minister van Oorlog win je natuurlijk nooit een oorlog.

    Onze krijgsmacht kreupelt. In mijn jonge jaren, toen ik spandoeken tilde met spitsvondige tekstjes als 'Maak het leger leger' zou ik dat zeker hebben toegejuicht, want ach ja, jong en links, hè? Nu ben ik er niet zo heel zeker meer van dat wij zonder onze mannen en vrouwen kunnen. Daarom bied ik bij dezen onze Minister van Oorlog een oplossing: ga eens naar het oorlogsmuseum in Nieuwdorp. Daar hebben ze vast nog wel een paar helmen liggen.