article
1.6443962
Meneer B. is weg. Waar hij normaal gesproken zit, liggen nu drie kittens.
Kat en hond
Meneer B. is weg. Waar hij normaal gesproken zit, liggen nu drie kittens.
http://www.pzc.nl/extra/columns/columns-marleen-blommaert/kat-en-hond-1.6443962
2016-09-26T05:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.3970187.1479714189!image/image-3970187.jpg
Hulst,Cultuur,Column,hermes
Columns Marleen Blommaert

Kat en hond

Foto's
1
Reacties
Reageer
    Meneer B. is weg. Waar hij normaal gesproken zit, liggen nu drie kittens.

    De hond ligt als altijd voor de deur. Honden doen niet moeilijk zolang er eentje uit de roedel aanwezig is. Toegegeven, als de rest van de familie zich dan weer meldt, zijn ze wel hysterisch blij. Dat is de hond: uitbundig trouw en weinig opportunistisch. De hond is een weinig gecompliceerde partner, in tegenstelling tot sommigen van onze eigen soort. Pas als je een hond uit de roedel haalt, ontstaat er een probleem. Tot dat moment is het één en al voorspelbaarheid.

    Hoe anders is de kat. Het woord opportunisme komt van het Latijnse woord voor kat. Echt waar? Nee, echt niet, maar het had gekund. Katten zijn opportunisten, jagers en hebben grillige persoonlijkheden. Katten hebben de neiging om plekken op te vullen en nemen bezit van dingen en personen. Ze eigenen zich hun omgeving toe. Hoe klein zo'n kitten ook is, wanneer het op je bed springt, heb je meteen het gevoel alsof je met een reus in bed ligt. Met je ene hand half onder je oor en wang en je andere hand om je schouder ben je klaar voor schitterende dromen. Maar met hun minieme lijven slagen zij er plots in iedere bewegingsruimte in het bed tot nul te reduceren. Alsof je vastgebonden bent in een dekbedklem. Je prachtige droom waarin je langs ongebaande paden kuiert, verandert acuut in een nachtmerrie waarin je niet meer kunt bewegen. Soms willen de monsters extra warmte en komen in je nek of op je borst liggen. Badend in het zweet en woest maaiend met je armen droom je dan van zware lasten. Totdat iemand je wakker maakt en je bevrijdt van de kat.

    Ik hoor het hek piepen, meneer B. komt weer thuis. De hond staat blij kwispelend voor de deur. De kattenogen vernauwen zich tot spleetjes en tergend langzaam verlaten zij de stoel. Ze negeren hem. Totdat... hij naar hun voerbakjes grijpt.