article
1.6282546
Eénmaal per jaar een paar dagen Frankrijk is genoeg voor een ander perspectief op de wereld.
Jam
Eénmaal per jaar een paar dagen Frankrijk is genoeg voor een ander perspectief op de wereld.
http://www.pzc.nl/extra/columns/columns-marleen-blommaert/jam-1.6282546
2016-08-22T05:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.3970187.1479714189!image/image-3970187.jpg
Vakantie,Jam,hermes,Vlissingen
Columns Marleen Blommaert

Jam

Foto's
1
Reacties
Reageer
    Eénmaal per jaar een paar dagen Frankrijk is genoeg voor een ander perspectief op de wereld.

    De gemeenschap, rotzooi, bloemen en vooral ook op voedsel. De weg voert via Ieper naar de Somme, de langste afstand die we door Zeeuws-, Belgisch- en Frans Vlaanderen kunnen afleggen. Een schuldig landschap. Hoe lieflijk en vruchtbaar het ook is met zijn eindeloze graanvelden. Honderdduizenden jonge levens werden geofferd aan de waanzin honderd jaar geleden. Maar dit jaar geen oorlogsherinneringen. De enige helmen die we aanschouwen zijn fietshelmen. We fietsen elektrisch. We vliegen langs slikken en schorren van de Somme. De elektrische ondersteuning maakt het mogelijk om met kapotte knie en tegenwind fluitend langs schapen en vogels te fietsen. En weer terug. De kunst van het bewegwijzeren van een fietsroute heeft men nog niet geheel onder de knie.

    's Ochtends bij het ontbijt staat een indrukwekkende rij confituren opgesteld met daarbij een kaartje: Marie Paule Defacque in Vismes au Val. Bij de watertoren.

    Het kaartje vermeldt, met Franse bescheidenheid, dat zij de beste confituremaker ter wereld is. Ik frons mijn Zeeuwse wenkbrauw en denk ja ja… Maar na mijn eerste stukje brood met confiture ben ik verkocht en werk ik het hele rijtje confitures af en reis nog dezelfde dag af naar Marie Paule. Ze is zo vriendelijk wat keukengeheimen met mij te delen. Ik kijk dan ook uit naar het voorjaar om de Rabarber-Vanille te maken. Omdat delen vermenigvuldigen is: Rabarber op stukjes snijden en koken, 12 minuutjes, beetje citroen erbij en vanillemerg. Rabarber uit het voorjaar. De verhouding suiker en vruchten is afhankelijk van uw smaak. Ik heb hem niet zo graag mierzoet dus gebruik ik speciale geleisuiker waardoor de verhouding 500 g suiker 1 kg schoon fruit is. Smakelijk. En geduld, vooral geduld.