article
1.6178436
En zo hoor je ineens dat je in het Japan van Nederland woont: Zeeuws-Vlaanderen. Want net als in Japan is bijna 25 procent van de bevolking inmiddels 65-plusser. Dat komt eigenlijk negatief over, maar is dat wel zo?
Vergrijzing
En zo hoor je ineens dat je in het Japan van Nederland woont: Zeeuws-Vlaanderen. Want net als in Japan is bijna 25 procent van de bevolking inmiddels 65-plusser. Dat komt eigenlijk negatief over, maar is dat wel zo?
http://www.pzc.nl/extra/columns/columns-maikel-harte/vergrijzing-1.6178436
2016-07-09T06:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.3970196.1473766168!image/image-3970196.jpg
Terneuzen,Oudere,Vergrijzen,Japan,hermes
Columns Maikel Harte
Home / Extra / Columns / Columns Maikel Harte / Vergrijzing

Vergrijzing

Foto's
1
Reacties
Reageer
  En zo hoor je ineens dat je in het Japan van Nederland woont: Zeeuws-Vlaanderen. Want net als in Japan is bijna 25 procent van de bevolking inmiddels 65-plusser. Dat komt eigenlijk negatief over, maar is dat wel zo?
  Ik slenter straks wel in een kimono door het rusthuis.

  Kan je Zeeuws-Vlaanderen eigenlijk wel als één gebied beschouwen? Het is namelijk een enorme lap grond. De kustlijn van Saeftinghe tot aan het Zwin is net zo lang als de hele kust van België. Van Hulst naar Cadzand is bijna 60 kilometer, dat is net zover als van Breda naar Utrecht. Niemand haalt het in z'n hoofd om Breda en Utrecht en alles ertussen op één hoop te gooien, maar bij Hulst en Cadzand gebeurt dat wel, terwijl de verschillen groot zijn.

  Jongeren

  Niet alleen in bijvoorbeeld het dialect, maar ook economisch. Daar waar ze in Hulst nog de wonden likken van de Belgen die niet meer met hun couponnetjes naar de banken komen, is Cadzand op dit moment booming. Het ene na het andere vakantiecomplex wordt uit de grond gestampt, er komt een nieuwe jachthaven en de vacatures in de horeca zijn niet aan te slepen. Op Omroep Zeeland zeiden ze dat de jeugd massaal Zeeuws-Vlaanderen zou verlaten en er niets voor terugkomt. Dat zal in sommige dorpen misschien zo zijn, maar als ik naar mijn woonplaats Terneuzen kijk, dan gaan er weliswaar jongeren weg om te studeren, maar er komen toch steeds meer inwoners bij. Terneuzen groeit en omdat door het leenstelsel meer jongeren er voor kiezen om vanuit thuis hun studie te gaan doen, kan het inwonertal nog wel eens verder stijgen.

  Gezonde zeelucht

  En dan is er nog iets: Zeeuws-Vlamingen, en dan vooral die in het Westen, worden gemiddeld zo'n beetje het oudst van heel Nederland. Want wat wil je: de meeste zonuren, gezonde zeelucht en hele dagen verse vis op je bord. Ik wil heel graag heel oud worden, laat mij hier maar vergrijzen. Ik slenter straks wel in een kimono door het rusthuis.