article
1.6196464
Zullen we vanavond naar het vuurwerk in Nice gaan kijken? Het is maar een kwartiertje rijden van de camping.
Nice
Zullen we vanavond naar het vuurwerk in Nice gaan kijken? Het is maar een kwartiertje rijden van de camping.
http://www.pzc.nl/extra/columns/columns-maikel-harte/nice-1.6196464
2016-07-16T06:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.3970196.1473766168!image/image-3970196.jpg
Terneuzen,Oudere,Column,Nice,hermes
Columns Maikel Harte

Nice

Foto's
1
Reacties
Reageer
  Zullen we vanavond naar het vuurwerk in Nice gaan kijken? Het is maar een kwartiertje rijden van de camping.
  Een gek en een vrachtwagen, meer heb je niet nodig

  Ik weet niet of er zoiets is voorgevallen, maar ik hoor het een vader tegen zijn vrouw en kinderen zeggen, zoals ik dat ook zou kunnen zeggen. Ik weet ook dat in mijn geval mijn kinderen enthousiast zouden hebben gereageerd en we waarschijnlijk in de auto zouden zijn gestapt om te genieten van een mooie Franse zomeravond.

  Het is gek dat ik, terwijl ik op televisie naar de verschrikkelijke beelden van de aanslag kijk, zo’n situatie op mezelf betrek. Dat heeft eigenlijk iets beschamends: er zijn meer dan tachtig slachtoffers, ik zit ver weg veilig thuis en toch ga ik denken dat het mij ook kan overkomen. Het is beangstigend en intrigerend tegelijk. Ik kon donderdagavond niet stoppen met kijken, pas om 01.00 uur heb ik mezelf naar bed kunnen slepen, terwijl ik normaal gesproken na de Avondetappe in mijn bedje kruip. Het was dat er een documentaire over de Amerikaanse gitarist Glen Campbell op NPO 2 was die ik per se wilde zien, anders had ik de extra nieuwsuitzending gemist.

  De voorpagina van de krant op de keukentafel bestond vrijdagochtend uit een rennende Chris Froome, een azc in ‘s-Gravenpolder en Pokémon-jagers in het ziekenhuis. Alsof er niets was gebeurd. Mijn dochter keer er naar. Toch hebben we verteld dat er weer een aanslag was geweest, het zou op school tenslotte ook aan bod kunnen komen. Dit keer was de aanslag in Zuid-Frankrijk, waar we jaren achter elkaar zijn geweest. ,,Gelukkig gaan we dit keer naar Italië”, zei ze. Typisch een reactie van een kind, maar moet ik dan zeggen dat het daar niet kan gebeuren?

  Een gek en een vrachtwagen, meer heb je niet nodig om dood en verderf te zaaien en we weten nooit waar zo’n gek kan zitten. Het leven is helaas geen Pokémongame.