article
1.6278764
Het opmerkelijke aan de Olympische Spelen is dat ik dan sporten kijk waar ik normaal nooit naar kijk.
Hockey
Het opmerkelijke aan de Olympische Spelen is dat ik dan sporten kijk waar ik normaal nooit naar kijk.
http://www.pzc.nl/extra/columns/columns-maikel-harte/hockey-1.6278764
2016-08-20T06:15:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.3970196.1473766168!image/image-3970196.jpg
Terneuzen,Taal,Voetbal,Schermen,Olympische Spelen,Hockey,Column,hermes
Columns Maikel Harte

Hockey

Foto's
1
Reacties
Reageer
    Het opmerkelijke aan de Olympische Spelen is dat ik dan sporten kijk waar ik normaal nooit naar kijk.

    Zeilen, judo, roeien en zelfs naar het schermen heb ik gekeken. Die laatste sport is echt bizar. Die schermers zien eruit als een kruising tussen een imker en een astronaut, hun helm heeft de kleur van hun land en als ze op de juiste manier met zo'n zwaard worden geraakt dan gaat er in die helm een lichtje branden. Het is alsof je naar een slechte sciencefictionfilm zit te kijken. Dan zie ik uiteindelijk het liefst het wielrennen en de teamsporten.

    Vooral het hockey vind ik fascinerend. Ook daar kijk ik alleen bij de Spelen naar en dan valt mij weer het grote verschil met die andere grote teamsport, voetbal, op. Het zijn bij de hockey echt allemaal keurige jongens en meisjes die in het veld staan. Als ik naar de heren kijk, vallen mij die fris geknipte kopjes op, niemand zit onder de tattoos en afgeplakte oorringen en piercings lijken helemaal taboe. Niet alleen bij Nederland, ook bij bijna alle andere landen zien ze er allemaal even keurig uit.

    En ze doen ook keurig: een schwalbe kennen ze niet, supportersrellen zijn uitgesloten en op scheidsrechters wordt niet gescholden. Dat hoeft ook niet, want de hockeyers zijn hun tijd ver vooruit. Zo wordt er bij een twijfelachtige beslissing teruggekeken op de videobeelden, is het buitenspel jaren geleden afgeschaft en zijn alle grasvelden ingeruild voor kunstgras. Hoe komt dat verschil met voetbal toch zo? Hockey mag dan de naam hebben een kaksport te zijn, maar dat is het volgens mij al lang niet meer.

    Het kan toch niets met geld te maken hebben? Zo duur is zo'n stok toch niet? Dat zou wel een hoop verklaren. Als je geen geld hebt voor zo'n stok, ga je voetballen, kan je je er wel één veroorloven dan ga je hockeyen en kan je 14 verschillende stokken betalen, dan ga je golfen.