article
1.6159220
Het kan aan mij liggen maar ik hoor de laatste tijd veel over ziekenhuisopnames van kinderen na overmatig alcoholgebruik.
Comazuipen
Het kan aan mij liggen maar ik hoor de laatste tijd veel over ziekenhuisopnames van kinderen na overmatig alcoholgebruik.
http://www.pzc.nl/extra/columns/columns-maikel-harte/comazuipen-1.6159220
2016-07-02T06:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.3970196.1473766168!image/image-3970196.jpg
Terneuzen,Taal,Sigaretten,Drank,Bier,Comazuipen,Column,Borsten,hermes
Columns Maikel Harte
Home / Extra / Columns / Columns Maikel Harte / Comazuipen

Comazuipen

Foto's
1
Reacties
Reageer
    Het kan aan mij liggen maar ik hoor de laatste tijd veel over ziekenhuisopnames van kinderen na overmatig alcoholgebruik.

    Niet een beetje overmatig alcoholgebruik, maar het bekende comazuipen.

    Ik kende dit fenomeen wel al uit de krant, maar nu lijkt het bij mij in de buurt ineens meer voor te komen. Kinderen van veertien, vijftien jaar uit een warm nest, die nooit wat hebben uitgespookt, doen zich nu ineens tegoed aan flessen wodka of andere sterke drank en dan op zo'n manier dat ze in het ziekenhuis terechtkomen. Dat gebeurt niet in kroegen of discotheken, maar thuis als de ouders een avondje weg zijn, in een park, in een keet of op een andere hangplek. Ik geef toe dat ik ook vijftien was toen ik voor het eerst aangeschoten werd en daar was ik flink ziek van, maar ik raakte niet in coma. Volgens mij lukt dat ook niet van bier. Comazuipen bestond in mijn jeugd niet. Dat is toch gek? Toen werd het algemeen geaccepteerd dat je op je vijftiende al eens een biertje dronk en mocht het vanaf je zestiende officieel, nu mag het voor je achttiende helemaal niet meer en krijg je hier mee te maken. Ik kan het één niet los zien van het ander. Moet er niet meer een glijdende schaal ingebracht worden, bijvoorbeeld dat een enkel biertje wel mag, maar sterke drank niet? Of dat je als jongere maar een bepaald alcoholpromillage mag blazen? Ik weet het niet, maar ik hoop het in ieder geval nooit thuis te krijgen. Nu schijnt dit comazuipen vooral bij jongens voor te komen, en ik heb alleen maar meiden, maar die doen weer hele andere dingen. Een moeder vertelde geschokt dat meiden in ruil voor sigaretten of drank allerlei dingen voor jongens doen. Maar dat is niks nieuws.

    Linda uit M4b liet vroeger in het fietsenhok voor twee sigaretten haar borsten zien. M'n moeder is eens woest geworden toen ze twee pakjes sigaretten uit m'n jaszak haalde. ,,Rook jie?" Voor twee sigaretten liet Linda haar borsten zien