article
1.6361095
Ja, de PZC wist de gemoederen wederom flink te beroeren. Op de kieslijst van het CDA staan twee 'Zeeuwen', en op grond daarvan rees de vraag wat iemand nou een echte Zeeuw maakt.
(On)echt
Ja, de PZC wist de gemoederen wederom flink te beroeren. Op de kieslijst van het CDA staan twee 'Zeeuwen', en op grond daarvan rees de vraag wat iemand nou een echte Zeeuw maakt.
http://www.pzc.nl/extra/columns/columns-maan-leo/on-echt-1.6361095
2016-09-09T06:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.4161205.1475821783!image/image-4161205.jpg
Middelburg,Sociaal en maatschappij,Echte Zeeuw,hermes
Columns Maan Leo
Home / Extra / Columns / Columns Maan Leo / (On)echt

(On)echt

Foto's
1
Reacties
Reageer
    Ja, de PZC wist de gemoederen wederom flink te beroeren. Op de kieslijst van het CDA staan twee 'Zeeuwen', en op grond daarvan rees de vraag wat iemand nou een echte Zeeuw maakt.
    Ik heb respect voor mensen die niet in Zeeland geboren en getogen zijn maar zich toch Zeeuws voelen.

    De mening van het Zeeuws Archief en een antropoloog was nog redelijk nuchter (al moet je niet te lang rondjes willen rennen in het cirkeltje 'je bent een echte Zeeuw als je vindt dat je een echte Zeeuw bent' van laatstgenoemde), maar in de online commentaren liepen de emoties hoog op. Daar barstte het Zeeuws chauvinisme als een rijpe steenpuist open.

    Wat ik interessant vind aan deze discussie is niet zozeer wat iemand nou precies Zeeuws maakt, maar onze obsessie met het concept 'echt'. Ik ben namelijk iemand die het kunstmatige bewondert. Ik heb respect voor mensen die niet in Zeeland geboren en getogen zijn maar zich toch Zeeuws voelen. Het is lekker makkelijk om je verbonden te voelen met de provincie waar je wortels liggen. Van levendiger betrokkenheid getuigt het als je hebt gekozen voor een leven in Zeeland.

    Met verbazing kijk ik ook naar boeken en films die als 'echt gebeurd' aangeprezen worden. Ik heb veel meer interesse in een kunstig bedacht verhaal, in de kracht van de verbeelding, in de reikwijdte van het menselijk vernuft. Een ander voorbeeld: ik gebruik vaak stukken nephaar om mijn kapsel van meer bravoure te voorzien. Veel mensen zouden zich daarvoor schamen, maar ik leg juist eer in het feit dat niet alles 'echt' is. Iedereen die gezegend is met een weelderige bos krullen kan er fabuleus uitzien, geen kunst aan. Als je daarentegen uit een deerniswekkend bosje melkboerenhondenhaar met allerhande kunstgrepen en het nodige nephaar een verbluffend kapsel weet te wrochten, overtroef je de werkelijkheid. Echt waar: in het onechte schuilt vaak meer leven dan in dat wat zogenaamd echt is.