article
1.6259350
Je krijgt de deur amper open. Voorzichtig stap je over de stapel post heen.
Homecoming
Je krijgt de deur amper open. Voorzichtig stap je over de stapel post heen.
http://www.pzc.nl/extra/columns/columns-maan-leo/homecoming-1.6259350
2016-08-12T06:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.4161205.1475821783!image/image-4161205.jpg
Middelburg,Wonen,hermes
Columns Maan Leo
Home / Extra / Columns / Columns Maan Leo / Homecoming

Homecoming

Foto's
1
Reacties
Reageer
  Je krijgt de deur amper open. Voorzichtig stap je over de stapel post heen.

  Het ruikt muffig. De lucht van lucht die al vier weken roerloos in de kamers van je huis hangt. Ietwat ongemakkelijk kijk je rond. Het al te bekende interieur lijkt ineens terra incognita.

  Met nieuwe ogen ontdek je, herontdek je bepaalde details. Waren de gordijnen altijd al zo donker? Was de eettafel inderdaad zo groot? Heeft die vlek op de bank daar altijd al gezeten? De ramen moeten nodig gelapt worden. En de spinnen hebben zich de afgelopen maand met overgave gewijd aan het bouwen van webben in de bovenste hoeken van de woonkamer.

  Eerst maar eens naar de wc. Niets fijner dan je eigen wc na vier weken vreemde toiletpotten onder je kont te hebben gehad. Niet dat deze retirade nou zo bijzonder is, maar het feit dat hij van jou is, dat er zich niet net nog een vreemde heeft ontledigd, maakt een subtiel maar significant verschil. Je laat de kraan een paar seconden doorlopen en drinkt een glas water. Geen chloorsmaak, geen dubieuze grijze vlokjes; je was vergeten hoe lekker het Nederlandse kraanwater is.

  Dan de post. De veelbelovende stapel blijkt vooral te bestaan uit kranten en huis-aan-huisbladen; uiteindelijk blijven er maar drie welkome brieven over. Bij het openen van de achterdeur zie je dat de tuin compleet overwoekerd is. De bloempotten zijn omgevallen, het gras staat kniehoog, het kleefkruid heeft alle andere planten gekoloniseerd. Alleen het olijfboompje heeft zich de afgelopen maand ongestoord kunnen ontplooien.

  Je pakt je tas uit en de geur van zonnebrand komt je tegemoet, bezielt de verzadigde lucht. De zomerjurkjes, de strandlakens - alles gaat de wasmachine in. Waarschijnlijk zal die de komende dagen non-stop draaien. Je ploft neer op je bed en beseft voldaan: eindelijk thuis!